Киборг

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Киборг (съкращение от на английски: cybernetic organism – в превод: кибернетически организъм) – биологически организъм, съдържащ механични компоненти, а също така робот, съдържащ биологически компоненти.

С други думи „киборг“ представлява пример за био-механична симбиоза.

Създаване на понятието[редактиране | редактиране на кода]

Това понятие за първи път е предложено през 1960 г. във връзка с усвояването на космоса. Но идеята за използване на изкуствени органи в органични системи е много по-стара от появата на понятието киборг.

В медицината използването на технологии в тялото на човека не е новост. Има много хора със сърдечни имплантанти, с изкуствени ръце или имплантанти за слух или зрение. Има становища, че те се превръщат в един вид киборги.[1]

Първият човек признат официално за киборг е Нил Харбисън. Причината е, че използвайки техническо съоръжение за разпознаване на цветове, което носи постоянно и то променя външността му, е успял да постигне признаването му като част от външния си вид.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. N. Katherine Hayles: The Life Cycle of Cyborgs: Writing the Posthuman. In: Chris Hables Gray (Hrsg.): The Cyborg Handbook. New York/London 1995, S. 321–335.