Кораб за управление

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маунт Уитни“ – кораб за управление на Шести флот н САЩ

Кораб за управление – съд, кораб, използващ се от командващия флот в качеството на флагман. Кораба за управление осигурява свръзката, работните и жилищните помещения за командващия флота и неговите подчинени, и служит за координация на действията на флота.

В състава на ВМС на САЩ действат два командни кораба: USS Blue Ridge (LCC-19) и USS Mount Whitney (LCC-20), построени по проекта „Blue Ridge“. USS LaSalle (AGF-3) е изваден от експлоатация през март 2005 г. USS Coronado (AGF-11) е изваден от експлоатация и по състояние към 30 септември 2006 г. очаква утилизация.

Славутич

В СССР в кораби за управление да преоборудвани два леки крайцера от проекта 68-бис – „Жданов“ (ЧФ) и „Адмирал Сенявин“ (ТОФ).[1] В периода 1989 – 1990 г. и двата крайцера са извадени от състава на флота.[1] Заложенният през 1988 г. кораб по проект 12884 е достроен и влиза в състава на ВМС на Украйна под името „Славутич“.

В Дания, 2003 – 2005 г., са построени два кораба за управление и поддръжка от типа „Абсалон“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Крейсеры управления типа „Свердлов“ // Атрина. Архивиран от оригинала на 2010-05-10. Посетен на 23 ноември 2011.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Корабль управления“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​