Кралството и красавицата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралството и красавицата
江山美人
РежисьориЛи Хан Сян
СценаристиВан Ю Тин
В ролитеЧоу Сю Лой
Лин Дай
Ху Кинг
Янг Чи Чинг
Танг Рокинг
МузикаВанг Чун
ОператорЯнг Джун
МонтажЧианг Хсинг Лунг
РазпространителШоу Брадърс
Жанрмюзикъл
драма
Премиера29 юни 1959
Времетраене100 минути
Страна Хонконг
Езикмандарин
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Кралството и красавицата“ (на китайски: 江山美人) е мюзикъл от 1959 година, заснет в Британски Хонконг.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Скучаещият император Тай Чан (Жао Лей) се измъква от двореца, преоблечен като човек от простолюдието, за да провери дали наистина са толкова красиви девойките в южните провинции, както ги е описвал неговия наставник и главен съветник. На есенния празник, той си разменя усмивки с местната красавица Ли Фенг (Лин Дай) и в крайна сметка се влюбва в нея. Той тръгва да я търси и я открива да сервира вино в една кръчма, под зоркия поглед на по-големия си брат и най-добрия си приятел Та Ню (Ху Кинг), които не са очаровани от ухажването му.

В крайна сметка, Тай Чан се сдобива с благосклонността на девойката и на близост с нея. Още на следващата сутрин обаче, неговата майка, Императрицата-вдовица (Танг Рокинг) и свитата му най-после откриват „блудния монарх“ и го връщат на мястото му, непозволявайки едновременно да претендира за кралството и красавицата. Той обещава на девойката да се върне, но сред дворцовите развлечения и забави забравя за нея.

Минават три години. Императорът прекарва времето си весело, а на девойката, която вече е самотна майка и парий на селото, не и е до смях. Тя не може да потисне любовта си към Тай Чан въпреки неравностойното социално положение и се разболява от треска. Верният и приятел Та Ню се добира до Забранения град, за да убеди монарха да се срещне с възлюбената си. Той води със себе си в малка карета болната Ли Фенг. Когато най-накрая успява да се добере до императора, Тай Чан отмята завесата на каретата, но открива Ли Фенг вече бездиханна.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Награда за най-добър филм от „Азиатско- Тихоокеанския филмов фестивал“ през 1959 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Страна и красавица“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​