Кристин (филм, 1983)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кристин
Christine
РежисьориДжон Карпентър
ПродуцентиЛари Франко
Ричард Кобриц
СценаристиБил Филипс
Базиран нароман на ужасите „Кристин“ от Стивън Кинг
В ролитеКийт Гордън
Джон Стокуел
Александра Пол
Робърт Проски
Хари Дийн Стантън
МузикаАлън Хауърт
Джон Карпентър
ОператорДоналд М. Морган
МонтажМарион Ротман
Филмово студиоDelphi Premier Productions
Polar Film
РазпространителКълъмбия Пикчърс
Премиера9 декември 1983
(Германия)
Времетраене110 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет10 млн. $
Приходи21 млн. $
Външни препратки
IMDb Allmovie

„ Кристин“ (на английски: Christine) е филм на ужасите от 1983 година на режисьора Джон Карпентър по едноименния роман на Стивън Кинг.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Годината е 1958. Във фабрика за автомобили по време на инспекция на двигателя на един червен Plymouth Fury е ранен работник. Друг работник изтърсва пепел от цигарата си върху тапицерията в кабината и внезапно умира. И в двата случая преди трагичните събития колата спонтанно се включва и от вградения радиоприемник се чува една и съща песен. Двадесет години по-късно гимназистът Арни Кънингам, въпреки възраженията на най-добрия си приятел Денис Гилдър, купува тази кола от някой си Джордж Лебей. Колата изглежда много стара, очукана, двигателят едва работи, но Арни изглежда е очарован от тази кола. На раздяла Лебей казва, че колата си има име – „Кристин“.

В училище Арни има постоянни конфликти с хулигана Бъди Репертън, а по време на едно спречкване Бъди изважда сгъваем нож. След като научават за това, училищните власти изключват Бъди и озлобения младеж решава да отмъсти на Арни. А Арни посвещава цялото си време на възстановяването на „Кристин“, в която буквално се влюбва, въпреки упреците на родителите си. Постоянното пребиваване до този автомобил се отразява странно на Арни. Той започва да се облича по модата от 50-те години на 20. век, става груб и арогантен, и спира да използва очилата си, тъй като късогледството му изчезва. Личният му живот също се подобрява и той започва да се среща с красивата съученичка Лий Кабот.

Промените на Арни стряскат най-добрия му приятел Денис и той решава да разбере повече за „Кристин“. Денис открива, че предишният собственик на колата е бил буквално обсебен от нея, въпреки факта че неговите жена и дете са загинали в „Кристин“. Друг собственик на „Кристин“ пък се е самоубил направо в колата. Междувременно Арни напълно възстановява „Кристин“ и кани Лий на автокино, където филмите се гледат директно от колата. Арни се опитва да прави секс с Лий, която обича, но момичето инстинктивно усеща някакво зло, идващо от „Кристин“. Арни решава да отиде за напитки, но щом напуска колата, радиото спонтанно се включва, всички врати се блокират и Лий се задавя с парче храна. Само намесата на външен човек спасява момичето от сигурна смърт. Лий истерично казва на Арни, че никога повече в живота си няма да влезе в „Кристин“.

Малко след това побойникът Бъди и бандата му изпълняват плана за отмъщение на Арни. Въоръжени с бейзболни бухалки, хулиганите осакатяват колата, удрят и трошат всичко, което могат. Виждайки, че любимата му кола е осакатена, Арни изпада в дива ярост и когато Лий се опитва да го утеши, Арни се нахвърля върху момичето и скъсва с нея. Пристигайки в сервиза, където стои „Кристин“, Арни започва да ѝ говори като на живо същество и обещава да я възстанови. В отговор на думите му автомобила „оживява“ и започва да „възкръсва“ сам. Счупените фарове се оправят, а смачканата ламарина се изправя. Малко уплашен от видяното, Арни се прибира вкъщи, а „Кристин“ сама напуска сервиза, проследявайки единия от хулиганите (Питър Уелч) и го премазва.

Полицейският детектив Руди Джънкинс, който разследва смъртта на Уелч, подозира, че самият Арни може да е управлявал колата, за да отмъсти на нападателите си. Джънкинс разпитва Арни и проверява алибито му, но Арни наистина е невинен. А разярената „Кристин“ продължава да убива. През нощта тя преследва кола, в която се возят самият Бъди Репертън и неговият приятел Ричи Трелони. След като пристига на бензиностанцията, където работи приятеля на Репертън – Ванденберг, „Кристин“ разбива колата им, убивайки Ричи. Станцията експлодира и Ванденберг умира в пламъци, а Бъди се опитва да избяга. Но пламтящата „Кристин“ настига Репертън и го убива. След това тлеещата „Кристин“ отива в сервиза, където ужасеният му собственик Дарнел я наблюдава как се връща. Когато решава да провери кой кара колата, той се озовава в кабината на „Кристин“, където с помощта на седалката Дарнел е притиснат до смърт до кормилната колона. Полицията намира тялото на Дарнел в колата, която отново е в безупречно състояние. Детектив Джънкинс отново разпитва Арни, който отново има алиби.

Лий моли Денис за помощ, за да унищожи „Кристин“ и по този начин да спаси Арни. Лий и Денис се срещат в гаража на Дарнел и са нападнати от „Кристин“ с Арни вътре. В опит да убие Лий, колата се врязва в офиса на Дарнел и Арни е изхвърлен през предното стъкло, смъртоносно ранен от парче стъкло. Въпреки смъртта на господаря си, „Кристин“ продължава да атакува яростно, възстановявайки се много по-бързо от преди. Денис извлачва Лий в кабината на булдозер, с чиято помощ те смачкват „Кристин“, превръщайки я в купчина желязо. Радиото в пилотската кабина замлъква, зелените му лампи угасват и адската машина най-накрая „умира“. На следващия ден Денис и Лий виждат остатъците от „Кристин“ да бъдат пресовани в малък метален куб на сметището за коли. Детектив Джънкинс ги поздравява за побеждаването на адската машина. Денис и Лий за момент се изплашват, когато чуват рокендрол песен от 50-те години на 20. век, но се оказва, че това е от касетофон на работник в депото. Въпреки това, веднага щом младите хора си тръгнат, осакатеното тяло на „Кристин“ започва бавно да се разгъва…

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Кийт Гордън Арни Кънингам – гимназист, който купува колата „Кристин“
Джон Стокуел Денис Гилдър – гимназист и спортист, най-добрият приятел на Арни
Александра Пол Лий Кабът – приятелка на Арни
Робърт Проски Уил Дарнел – собственик на автосервиза, където работи Арни
Хари Дийн Стантън Руди Джънкинс – полицейски детектив
Кристин Белфорд Реджина Кънингам – майка на Арни
Робърт Дарнел Майкъл Кънингам – баща на Арни
Робъртс Блосъм Джордж Лебей – бивш собственик на колата „Кристин“
Уилям Острандър Бъди Репъртън – хулигана на гимназията
Дейвид Спилбърг г-н Кейси – гимназиален учител
Малкълм Денард Питър Уелч – хулиган, член на бандата на Бъди Репъртън
Стивън Таш Ричи Трелони – хулиган, член на бандата на Бъди Репъртън
Стюарт Чарно Дон Ванденберг – хулиган, член на бандата на Бъди Репъртън
Робърт Никълс II осигурява звуковите ефекти на „Кристин“

Снимачен процес[редактиране | редактиране на кода]

  • Според сценариста Бил Филипс във филма не е имало достатъчно насилие, за да получи оценка R. Създателите на филма се страхуват, че ако филмът излезе с рейтинг PG (PG-13 не съществува през 1983 г.), никой няма да отиде да гледа филма. В тази ситуация Филипс умишлено вмъкна думата „fuck“ и нейните производни в много от диалозите, за да получи „по-зрялата“ оценка R.
  • Популярността на Стивън Кинг през 1983 г. е такава, че филмът е пуснат в продукция преди оригиналната книга дори да бъде публикувана.
  • Когато „Кристин“ дебне бандата на Бъди Репертън, прозорците ѝ са затъмнени. Това е направено, за да се придаде „зловещ“ вид на колата и да се скрие фигурата на шофьора каскадьор, седнал на предната седалка.
  • Каролайн Пол, сестрата близначка на актрисата Александра Пол, заема мястото ѝ в няколко сцени във филма без разрешение от режисьора, като например сцената с булдозера.
  • Според Стивън Кинг той е избрал Plymouth Fury от 1958 г. за ролята на „Кристин“, защото е „забравена кола“. „Не исках кола, която вече има легенда, като Thunderbird от 50-те години“, казва Кинг.
  • Снимките се провеждат в същия район, където режисьорът Карпентър снима легендарния си филм „Хелоуин“ (1978).
  • За да се симулира самовъзстановяването на автомобила, на някои от пластмасовите макети, изобразяващи „Кристин“, са монтирани хидравлични помпи. Когато тези помпи са включени, те „всмукват“ макета навътре, след което получените кадри са монтирани в обратен ред, а колата сякаш приема първоначалната си правилна форма.
  • За да предаде по-добре връзката между „Кристин“ и Арни, актьорът Кийт Гордън, казва, че си представял колата като жена и я докосвал, сякаш е любимата му жена.
  • Началната сцена, показваща „раждането“ на „Кристин“ на поточната линия, е добавена специално за филма, за да обясни произхода на „злата природа“ на тази кола.
  • 15% от бюджета на филма е похарчен само за автомобили. До края на снимките всички с изключение на два са повредени или напълно унищожени. Един от оцелелите Plymouth Fury е продаден на търг през 2004 г. за 167 000 долара.
  • Режисьорът Джон Карпентър отказва да отиде на премиерата на филма. „Когато ходя на премиери, винаги се случва нещо лошо“, каза той.
  • В САЩ има 2 филмови клуба, които редовно правят реплики на Кристина, а „Chrysler Corporation“ дава годишна награда за най-добра реплика на легендарния автомобил.
  • Номерът на Кристина започва с „CQB“, което е съкращение от „Close Quarters Battle“ – „Близък бой“.
  • Във филма са заснети следните превозни средства: колата на хулигана Бъди е Chevrolet Camaro от 1967 г.; колата на родителите на Арни е Volvo 144 Automatic от 1971 г.; колата на собственика на сервиза Дарнел е Cadillac Coupe DeVille от 1974 г.; колата на Денис е Dodge Charger 440 от 1968 г.; булдозерът, на който Денис и Лий се бият с „Кристин“ – Caterpillar 977 K.
  • Актьорът Кийт Гордън и дизайнерът на костюмите измислят визуален начин, който показва как Арни става обсебен от „Кристин“. С напредването на филма Арни започва да носи дрехи, отразяващи епохата, в която е създадена „Кристин“. Например, когато Арни крещи на Лий по телефона, той е облечен с риза, черни панталони и ботуши по модата на 50-те години. Когато Арни говори с детектив Дженкинс, той носи кожена жилетка върху риза с копчета, както е модерно през 50-те години.
  • На актьора Кевин Бейкън е предложена главната роля във филма, но той избира да играе във „Вихърът на танца“ (1984).
  • Ричард Кобриц, който преди това е продуцирал филма „Сейлъмс Лот“ (1979), базиран на едноименния роман на Стивън Кинг, получава два от романите на Кинг през 1983 г. за нова адаптация: „Кристин“ и „Куджо“. Кобриц избира „Кристин“, защото смята, че романът за побесняло куче е „твърде глупав“. Въпреки това „Куджо“ заинтригува актрисата Дий Уолъс, която през същата 1983 г. участва в заснемането на филма в една от главните роли.
  • Актьорът Джон Стокуел трябвало да вземе уроци по управление на булдозер преди снимките.
  • Актьорът Никълъс Кейдж се явява на прослушване за ролята на Бъди, Джон Кюсак и Скот Байо се явяват на прослушване за ролята на Арни Кънингам, а Брук Шийлдс – за ролята на Лий Кабът. По-късно обаче създателите на филма решават, че е по-добре да наемат актьори, които са неизвестни дотогава.

Разликите между книгата и филма[редактиране | редактиране на кода]

  • Във филма, по време на последния етап от сглобяването на поточната линия, „Кристин“ ранява един работник и убива друг. В книгата първата жертва на „Кристин“ е Рита, дъщерята на Роланд Лебей.
  • Действието на книгата се развива в Либъртивил, Пенсилвания, докато действието на филма се развива в Рокбридж, Калифорния.
  • В книгата битката на Арни с Бъди Репертън се развива в средата на историята, но във филма е преместена в самото начало.
  • Когато „Кристин“ започва да отмъщава на хулиганите, които я потрошават, всички те (с изключение на Уелч и Ванденберг) умират в книгата в резултат на злополука, а във филма – в резултат на пожар на бензиностанция.
  • Номерът на „Кристин“ в книгата е „HY-6241-j“, във филма е „CQB 241“.
  • Във филма Уил Дарнел умира в собствения си сервиз, директно в самата „Кристин“, а в книгата „Кристин“ напада къщата му, където го убива.
  • В книгата Арни купува „Кристин“ от Роланд Лебей, който умира две седмици по-късно, докато във филма Арни купува колата от брат му Джордж Лебей. Джордж информира Арни и Денис, че неговият „глупав брат“ е мъртъв и Джордж продава колата вместо него. Героят на Джордж обаче носи корсет за гръб, подобен на този на Роланд в книгата. В допълнение, Джордж Лебей във филма като цяло съвпада с образа на Роланд Лебей в книгата, където Джордж е описан като тих учител.
  • В книгата трупът на Роланд Лебей се появява пред Арни няколко пъти и духът на Лебей обладава Арни, променяйки личността му. Във филма духът на Лебей го няма, а „Кристин“, която обсебва Арни, е зла сама по себе си.
  • В книгата, „Кристин“ убива бащата на Арни и детектив Дженкинс, за което Денис е информиран от Рик Мърс, партньор на детектива. Във филма Дженкинс остава жив, съдбата на родителите на Арни е неизвестна, а образът на Рик Мърс напълно отсъства.
  • В книгата Рик Мърс казва на Денис, че Арни и майка му са катастрофирали в кола, докато той се е борил с духа на Лебей в нея. Във филма, когато „Кристин“ преследва Лий в сервиза на Дарнел, Арни излита от колата през предното стъкло и е смъртоносно ранен от един от фрагментите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]