Курс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Компасна роза, градуси и румбове, 16 – 17 в.

Курс (на плавателен съд) е ъгълът, в плоскостта на истинския хоризонт, между носовата част на диаметралната плостост на съда и направление на север (N, норд)[1].

Измерва се в градуси по часовниковата стрелка от 0° (т.нар. „чист норд“) до 359°. До средата на 19 век е било прието измерване в румбове от 0 (норд, N) по часовниковата стрелка до 31 (норд-тен-уест, NbW). В зависимост от метода на измерване се различават:

  • Истински курс – ъгъла относително истинския (географски) север (норд).
  • Магнитен курс – ъгъла относително магнитния север (норд). Тъй като магнитния полюс на Земята не съвпада с географския, магнитния курс се различава от истинския с величината на магнитната деклинация в мястото на измерване.
  • Компасен курс – ъгъла относително компасния норд. Компаса, независимо от принципа му на действие, указва не на истинския или магнитнитния север (норд), а встрани. Компасния курс се отличава от истинския с величината на поправката на компаса.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Nathaniel Bowditch. The American Practical Navigator. 2002 Bicentennial Edition, the U.S. Department of Defense, 2002. ISBN 0-16-051125-9
  • Гл. ред. главнокомандующий Военно-Морским Флотом адмирал флота В. Н. Чернавин. Военно-морской словарь. М., Воениздат, 1990, 511 с. ISBN 5-203-00174-x.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Курс судна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​