Луи Йелмслев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луи Йелмслев
датски лингвист
Роден: 3 октомври 1899
Копенхаген, Дания
Починал: 30 май 1960
Копенхаген, Дания

Луи Йелмслев (на датски: Louis Trolle Hjelmslev) — датски лингвист. Автор e на глосематиката — оригинална структуралистка теория за езика, която има значителна съставна математическа част (езикът се разглежда като частен случай на семиотичните системи, като структура, която може строго да се формализира в духа на математиката, логиката и семиотиката.

Неговите идеи формират основата на Копенхагенската лингвистична школа.

Йелмслев е роден в академично семейство (неговият баща е математик, Йоханес Йелмслев), учи сравнително езикознание Копенхаген, Прага и Париж (заедно с Антоан Мейе и Жозеф Вандриес). През 1931 г. заедно с Ханс Йорген Улдал основава Cercle Linguistique de Copenhague.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ельмслев, Луи“ и страницата „Louis Hjelmslev“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.