Любинка Басотова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Любинка Басотова
Љубинка Басотова
северномакедонска класическа филоложка
Родена
Починала
18 юни 2020 г. (85 г.)

Любинка Басотова (на македонска литературна норма: Љубинка Басотова) е класическа филоложка от Северна Македония.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 15 октомври 1934 година в Скопие, тогава в Кралство Югославия. Басотова е редовен професор в Института за класически изследвания при Философския факултет на Скопския университет. Публикувала е много научни статии в областта на класическите изследвания в местни и чуждестранни списания. Авторка е на множество преводи от латински и старогръцки на важни произведения на класическата и средновековната литература. Особено важни са нейните преводи и преводи в оригиналния метър на произведенията на Цицерон, Цезар, Витрувий, Курций Руф, Юстин, Еразъм Ротердамски, Августин, Вергилий, Овидий, Хораций, Софокъл, както и преводи от латинските и гръцките извори за средновековната история на Македония. Авторка е на седем учебника по латински за средните училике. Дългогодишен сътрудник на международното списание „Жива Антика“, член е на редакцията на „Портал“, издание на Асоциацията „Македонски духовни конаци“ в Струга. Носителка е на много награди и признания за своята преводаческа дейност.[1]

Умира на 18 юни 2020 година в Скопие.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 231. (на македонска литературна норма)
  2. а б In memoriam - почина проф. д-р Љубинка Басотова // Телевизија 24, 18.06.2020. Посетен на 28 април 2021 г. (на македонска литературна норма)