Манастир Пелагия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Рождество Богородично“
Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου
Карта Местоположение
Вид на храмаправославен манастир
Страна Гърция
Населено мястоАкрефнион и Кокино
Посветен набогородица
РелигияЦърква на Гърция
ЕпархияТиванска и Левадийска
ИзгражданеXII-XVI век
Статутженски действащ

Манастирът Пелагия (на гръцки: Μονή Πελαγίας) или Манастирът „Рождество Богородично“ (на гръцки: Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου) е действащ женски православен манастир в Беотия, Гърция. Намира се на малко плато на планината Птоон близо до селата Акрефнион и Кокино. По този манастир планината Птоос се нарича още Пелагия. Според една хипотеза името на манастира се дължи на малка църква, построена в района през раннохристиянските времена от римлянка на име Пелагия. Намира се на същото място, където в античността се е намирал храмът на Аполон Птийски, споменат от Павзаний.

Има различни мнения относно датата на основаването на манастира. Според едно мнение основаването му се поставя в средата на 12-ти век по време на т.нар. комнинов ренесанс[1] и е реновиран по време на франкократията, докато според други мнения манастирът е издигнат през XVI или XVII век по време на османското владичество. По османско време манастирът е част от съседния манастир Сагмата.[2]

Съвременният католикон датира от 1906 г. Към 2011 г. манастирът се обитава от 12 монахини.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Η Ιστορία της Μονής на сайта на Тиванската и Левадийска епархия.
  2. Σύντομο ῾Ιστορικό τῆς ῾Ιερᾶς Μονῆς // Архивиран от оригинала на 2011-10-28. Посетен на 2022-11-15.
  3. Πίνακας αποτελεσμάτων Μόνιμου Πληθυσμού-Απογραφής 2011 // Ελληνική Στατιστική Αρχή, 2014-03-20. Архивиран от оригинала на 2015-11-13. Посетен на 2022-11-15. (на гръцки)