Медийно влияние

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Терминът медийно влияние (или понякога като медийни ефекти[1]) се използва в медиазнанието, психологията, теорията на комуникацията и социологията като означава ефекта, който масмедиите оказват върху влияние върху публичното мнение, върху мисленето и моделът на поведение на аудиторията си.

В началото на 20 век някои критици предполагат, че масмедиите действат ограничаващо или дори разрушително на възможностите на индивидите да действат автономно. Но в същото време днес, Интернет дава възможност на зрителите и читателите да изразяват своето мнение под отразяваните от медиите новинарски теми и това повлиява на медиите, в известна степен, върху кои събития да концентрират вниманието си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Десислава Андреева, "Setting the agenda", или за медийните ефекти върху общественото мнение, сп. Издател (В. Търново), 2005, VII(1), 40-55
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Media influence“ и страницата „Вплив медіа“ в Уикипедия на английски и украински език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.