Милан Шашич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Милан Шашич
Лична информация
Роден
Милан Шашич
18 октомври 1958 г. (65 г.)
Поствратар
Настоящ отбор
Отборняма
Треньор
1988–1991
1994–1995
1995–2001
2002–2007
2008–2009
НК Карловац
DJK Гебхардсхайн-Щайнебах
ФфЛ Хам
ТуС Кобленц
Кайзерслаутерн

2. Информацията е актуална към 5 май 2009.
Милан Шашич в Общомедия

Милан Шашич, роден на (* 18 октомври 1958 в Карловац) е бивш хърватски футболист и настоящ футболен треньор. По време на кариерата си като играч е вратар на хърватския отбор NK Карловац.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1991 г. Шашич идва в Германия поради войната в бивша Югославия. Едва през 1995 г. той започва да тренира отбора от окръжната лига Гебхардсхайн-Щайнебах за няколко месеца. След края на този си ангажимент наставникът отива във ФфЛ Хам, където няколко години е отговорен за втория отбор. По-късно Милан Шашич е повишен в наставник на първия отбор на ФфЛ Хам, който се състезава в германската Оберлига. От юли 2002 г. е назначен за старши треньор на ТуС Кобленц. Под негово ръководство рейнският отбор се класира за Регионалната лига в рамките на две години, въпреки спортно-техническите и финансовите трудности, които изпитва. Още две години са нужни на хърватина да изведе ТуС Кобленц до Втора Бундеслига. В началото на сезон 2006/07 ръководеният от Шашич ТуС Кобленц записва пет загуби от шест срещи и треньорът е уволнен, макар че отборът му не се намира на позиция за изпадане. Шашич ръководи втородивизионния Кайзерслаутерн, когото спасява от изпадане в Трета лига по забележителен начин в края на сезон 2007/08.

Преди завръщането си в професионалния футбол през февруари 2008 г. Милан Шашич получава диплома от известната Кьолнска футболна школа, която му дава право да ръководи отбори от Първа и Втора Бундеслига. По време на обучението си там, той стажува в отборите на Бохум, Байер Леверкузен и Айнтрахт Франкфурт.

Въпреки че преди сезона 2008/09 ръководството на Кайзерслаутерн не поставя класирането в Първа Бундеслига като цел пред Шашич, „червените дяволи“ завършват полусезона с равни точки с първия Майнц 05. Лоша серия от гостуванията на отбора пречи на лаутерите да се стабилизират в челото на таблицата и отборът се движи с леко изоставане от челните 3 места през пролетта. Обстановката около футболистите става напрегната след натиск от страна на феновете и ръководството в лицето на Щефан Кунц за промоция в Първа Бундеслига. Загубата с 1:5 в гостуването на заплашения от изпадане Ханза Росток шокира запалянковците, а Кунц уволнява Шашич 3 дни след това и назначава Алоис Шварц за временно изпълняващ длъжността старши треньор. Причини за раздялата с хърватина се изтъкват авторитарното отношение на Шашич с футболистите, както и разрива с Щефан Кунц за продължаване на контракта на наставника.