Нептун (корабостроителница)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Нептун“
Индустриястроеж на лодки и малки плавателни съдове

Корабостроителната механо-железарска производителна кооперация „Нептун“ е фабрика за строеж на лодки и малки плавателни съдове, ремонти, корабоплаване, риболов и най-вече делфинолов във Варна[1].

Кооперацията е учредена през 1934 г. с предмет на дейност строителство на плавателни съдове. С решение на общото събрание от 1935 г. към дейността ѝ се включва и експлоатация на построените съдове. Наименованието ѝ се променя на Корабостроителна експлоатационна производителна кооперация „Нептун“. През 1938 г. получава разрешително за извършване на риболов и се преименува на Корабостроителна, корабоплавателна и риболовна кооперация „Нептун“.

През 1948 г. кооперацията е национализирана и част от нейната дейност е поета от Държавния корабостроителен завод във Варна[1].

Архивът на кооперацията се съхранява във фонд 12К в Държавния архив във Варна. Той се състои от 86 архивни единици от периода 1933 – 1948 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Корабостроителна механо-железарска производителна кооперация „Нептун“ // Информационна система на Държавните архиви. Посетен на 26 юни 2018 г.