Никола Вражалски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Никола Вражалски
Никола Вражалски
юрист
Роден
Починал
1997 г. (82 г.)

Никола Иванов Вражалски (на македонска литературна норма: Никола Вражалски) е юрист, прокурор и депутат от Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 май 1914 година в Кочани. Завършва през 1940 година Юридическия факултет на Белградския университет. Делегат е на Първото заседание на АСНОМ. Вражалски е народен представител в Учредителното събрание на Народна Република Македония от Кочанско и член на Учредителния комитет за подготовка на Конституцията на СРМ от 1946 година.

Прокурор на НРМ от 1946 до 1948 година.[1] Вражалски е прокурор на процеса срещу дейците на Демократичния фронт на Македония „Илинден 1903“ през февруари 1946 година и иска смъртни присъди за четирима от обвиняемите - Коста Хрисимов, Димитър Златарев, Илия Чулев и Стефан Кузманов.[2]

След Резолюцията на Информбюро за ЮКП и разрива Тито-Сталин през юни 1948 година, Вражалски е интерниран в лагера Голи Оток като информибюровец.

Умира в Скопие през 1997 година. В негова чест е наречена улица в родния му град Кочани.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Јавното обвинителство во Република Македонија, Скопје, 2000.
  2. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1992. с. 286.
  3. Улици в Кочани получават имена на местни заслужили граждани, Утрински Весник[неработеща препратка]