Обикновен мразовец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обикновен мразовец
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Лилиецветни (Liliales)
семейство:Колхикови (Colchicaceae)
род:Мразовец (Colchicum)
вид:Обикновен мразовец (C. autumnale)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Обикновен мразовец в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновеният мразовец (Colchicum autumnale), известен още като кърпикожух (погрешно наричан есенен минзухар), е многогодишно растение, от семейство Colchicaceae, образуващо дребна грудко-луковица.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Растенията от този род произхождат от Европа и Западна Азия. У нас кърпикожухът расте по влажни тревисти места и храсталаци в равнините и планинските части. Среща се в цяла България.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Както показва името му, цъфти през есента и цветът му много прилича на минзухар; независимо от външните прилики обаче, видът няма нищо общо с истинските минзухари (семейство Перуникови). Също така, за разлика от тях, обикновеният мразовец е отровен. Отличава се лесно от минзухарите по това, че цветовете му са с шест тичинки (при минзухарите са три) и листата му са много по-големи и широки от тези на минзухарите. Листата се развиват през пролетта и началото на лятото. Те имат миризма, напомняща тази на чесън. Листата отмират до цъфтежа на растението. От една луковица се развиват няколко цвята – до 6 - 7.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Мразовецът отдавна се използва с медицински цели. Да се внимава с употребата, тъй като растението се счита за отровно. Култивиран е и е едно от малкото луковични растения, които цъфтят през есента.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Colchicum autumnale (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)