Ом (мантра)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ом
Език каннада, телугу ಓಂ
Символът Аум в Тамали ръкопис
Символът Аум в Тибетски ръкопис
Символът Аум или Охм в Майаламски ръкопис

Ом (още Ум или Аум, в хинди и санскрит: ॐ) е сакрална сричка в будизма, джайнизма, индуизма, сикхизма.

В Бхагават Гита (9.17): Кришна казва на Арджуна — „Аз съм бащата на вселената, майката, опората и поддръжката, и дядото. Аз съм обектът на знанието, пречистващият и сричката Ом. Аз съм също ведите Ṛg, Sāma и Yajur.“

В Бхагават Гита (17.23) :

om tatsatiti nirdesho brahmanstrividhah samratah

„Аум, Тат и Сат са провъзгласени като тройното назоваване на Брахман, който е Истина, Съзнание и Блаженство(Радост)". Сат-Чит-Ананда според Йога.

Виж още[редактиране | edit source]

Мудрите са невербални начини на общуване и себеизразяване, състоящи се от жестове с ръка и положение на пръстите. Те са символични знаци, базирани на модели с пръстите, запазващи ефикасността на изречената дума. Използват се, за да породят в съзнанието идеи, символизиращи духовни сили или самите божества. Мудра -Санскритски - символичен печат, система от окултни знаци, образувани от пръстите. Тези знаци имитират древните санскритски букви на магическата сила. Първоначално са били използвани в школата Йогачаря на северните будисти, по-късно били приети от индуските тантрици.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Така ОМ е най-добрата от всички същности, заслужавайки най-високото място. Визуално ОМ е представен чрез стилизирана пиктограма. По-дълбоко вникване в този мистичен символ разкрива, че е съставен от три звука, комбинирани в един, не като физическа смес, а повече като химическо съединение. Наистина на санскрит гласната и гласният звук “о” е по произход двугласна дума от а + у; следователно ОМ е писмено представено като АУМ.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Aum“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.