Осветление с полупроводникови елементи (ОПЕ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Светодиодна лампа GL-BR20.
Светодиодна лампа GL-BR40.

Осветлението с полупроводникови елементи (съкр. ОПЕ) е новаторска технология, появила се на пазара на осветителна техника. Тя се основава на светлоизлъчващи полупроводници, които преобразуват енергията на електрическия ток в светлина и включват осветлението със светодиоди и органични светодиоди.

Осветлението с полупроводникови елементи е въведено за пръв път в светофарите и автомобилните светлини. То се използва широко за подсвет на течнокристални екрани на телевизори и понастоящем навлиза на общия пазар на осветлението. Към 2015 г. този начин на осветление се очаква да се превърне в най-енергийноефективната и многоцелева технология за общо осветление и да осигури висококачествена светлина и зрителен комфорт, както и нови варианти в архитектурата и оформлението за повишаване на удобството и благосъстоянието.

В рамките на електронната техника английският термин Solid state се използва за означаване на полупроводниковите елементи, разграничавайки ги от електровакуумните и газонапълнените прибори (лампи). Същият термин във физиката има различно значение и на български съответства на термина „твърдотелен“. Пример: твърдотелен (рубинов) лазер — Solid-state laser

[1]

References[редактиране | edit source]

  1. [1], Зелена книга относно навлизането на нови технологии за осветление, Европейска комисия 15.12.2011