Светодиод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Светодиод
RBG-LED.jpg
Червен, син и зелен светодиод по време на работа
Вид Пасивен, оптоелектронен
Принцип на работа Електролуминесценция
Изобретен Ник Холоняк (1962)
Начало на производство 1968
Символично означение
LED symbol bg.svg
Пинове Анод и катод

Светодиодът е полупроводников диод, който се състои от области с положителни и отрицателни токоносители и p-n преход и излъчва некохерентна светлина в тесен спектър, когато през него протича електрически ток. При този диод е важно токът да не надвиши Ifmax, защото може да изгори. Светодиодът съдържа един или няколко излъчващи светлина кристали, разположени в един корпус с леща, която създава светлинен поток.

Цветът на излъчване на светодиода се определя, както от състава на използвания полупроводников материал, така и от легиращите примеси. Цветът често се дава в "nm", което е дължината на вълната на светлината. Светодиодите не са напълно монохроматични и до известна степен могат да излъчват в тесен диапазон на спектъра.

Разработването на светодиоди започва с червени и инфрачервени прибори, направени от GaAs. Постиженията в науката за материалите позволиха да се произвеждат прибори в по-късовълновия диапазон на спектъра, излъчващи светлина с различни цветове.

Конвенционалните светодиоди са направени от различни неорганични полупроводникови материали, произвеждащи следните цветове:

AlGaAs - червен, инфрачервен; AlGaP - зелен; AlGaInP - оранжево-червен, оранжев, жълт и зелен; GaAsP - червен, оранжево-червен, оранжев и жълт; GaP - червен, жълт, зелен; GaN - зелен, син и бял( с AlGaN-бариера); InGaN - близка УВ, синьо-зелен, син; SiC - син; Al2O3 - син; ZnSe - син; C - ултравиолет ; AlN, AlGaN, AlGaInN - от близката до далечната ултравиолетова

Димиране на светодиода представлява регулиране на светлинния поток.