Пенджаб (Пакистан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пенджаб на картата на Пакистан

Пенджаб е провинция в Пакистан. Със своите 92 593 586 жители (2009) е най-населената провинция на Пакистан. Столицата е Лахор.

Provincial symbols of Punjab (unofficial)
Provincial animal Ovis vignei bochariensis.jpg
Provincial bird Peacock front02 - melbourne zoo.jpg
Provincial tree Tamaris3.jpg
Provincial flower DaturaMetel-plant.jpg

География[редактиране | редактиране на кода]

Пенджаб е втората по големина провинция след Белуджистан с площ от 205 344 км². Разположена е в североизточната част на страната. Близо 60% от пакистанците живеят в провинцията, която освен най-многочислена (над 92 милиона души) е и най-гъстонаселената (397 души на кв. километър).

Релефът е равнинен, доминиран от плодородни речни долини. През провинцията от север на юг текат пет големи реки - Инд, Сутледж, Ченаб, Рави и Джелам. В югоизточната част на Пенджаб се намира пустинята Тар.

Климатът на Пенджаб е разнообразен. Зимите обикиновено са студени, с чести валежи. Пролетта продължава до средата на април, след което идва времето на горещото лято. Юни и юли с анай-горещите месеци в годината, когато температурата често достига до 46 °С. Температурен рекорд е регистриран през 1993 в Мултан, когато са измерени 54 °С. През август започва дъждовния сезон , известен като барсат, който носи някакво облекчение, но лятото продължава с пълна сила чак до края на октомври. Някои от по-големите градове на провинцията са Фейсалабад, Гуджранвала и Гуджрат.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Провинцията е разделена на 35 окръга.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]