Рейд (морски термин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Рейд се нарича:

Рейд при град Курилск на остров Итуруп.
  1. Част от акваторията на военноморска база (пристанище) за престой на кораб (плавателен съд) на котва. Има следните видове рейдове: външни, които са пред акваторията на базата (пристанището), които обикновено са открити или частично защитени от вълнение чрез естествени прегради (издатини на брега, острови, скали и т.н.) и вътрешни, разположени в пределите на вътрешната акватория на базата (пристанището), които имат естествена или изкуствена защита от вълните, теченията и наносите (съоръженията са молове и вълноломи).
  2. В речната терминология „рейд“ е част от акваторията на пристанището или пристана встрани от плавателния фарватер, която е определена за престой на съдовете, формиране и разформиране на съставите, товаро-разтоварни дейности, снабдяване и бункеровка на плавателните съдове.

Рейдовете се делят също на естествени и изкуствени.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Военно-морской словарь//стр. 368//Гл. ред. Главнокомандующий Военно-Морским Флотом адмирал флота В. Н. Чернавин, – М.: Воениздат, 1989. – С. 511. – ISBN 5-203-00174-X.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Рейд (морской термин)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​