Сграда на Музея на съвременното изкуство (Скопие)

Сграда на Музея на съвременното изкуство
Зграда на Музејот на современата уметност
Общ изглед
Общ изглед
42.0039° с. ш. 21.4328° и. д.
Сграда на Музея на съвременното изкуство
Местоположение в центъра на Скопие
Видмузейна сграда
МестоположениеСкопие, Република Македония
АрхитектЙержи Мокшински,
Евгениуш Вежбицки,
Вацлав Клишевски
Изграждане1970 г.
Етажи2
Статутпаметник на културата
Сграда на Музея на съвременното изкуство в Общомедия

Сграда на Музея на съвременното изкуство (на македонска литературна норма: Зграда на Музејот на современата уметност) е музейна сграда в град Скопие, Република Македония. Обявена е за паметник на културата.[1]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Строителството на новата сграда на музея започва на 5 април 1969 година и продължава до 13 ноември 1970 година, когато е официално открита.[2] Зданието представлява три свързани крила - две едноетажни и едно двуетажно, с обща площ от около 5000 m2, в които са разположени залите за временни изложби, постоянното изложбено пространство, лекционна зала, зали за филмови и видеопрожекции, библиотека и архиви, администрация и други. Около музея има големи паркови площи, които позволяват инсталирането на различни скулптурни проекти, както и просторни паркинги. Музейната сграда е дарение от правителството на Полша, по проект с национален конкурс. Архитекти на сградата са Йержи Мокшински, Евгениуш Виежбицки и Вацлав Клишевски.[1][3] Реновирана е за първи път от откриването си и открива изложбата „Солидарност – непълен проект“ на 22 февруари 2014 година.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б НУ Музеј на современата уметност - Скопје // Управа за заштита на културното наследство. Архивиран от оригинала на 2017-10-21. Посетен на 22 октомври 2017.
  2. Нашата историја // Музеј на современата уметност. Посетен на 22 октомври 2017.
  3. Музеј на современа уметност // Стара Скопска Чаршија. Посетен на 20 октомври 2017.