Сенадор Гиомард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сенадор Гиомард
Senador Guiomard
Знаме    Герб
Входът към града
Входът към града
Бразилия
Red pog.png
Сенадор Гиомард
Акри
Страна Флаг на Бразилия Бразилия
Щат Акри
Мезорегион Вали ду Акри
Микрорегион Риу Бранку
Площ 1837.294 km²
Надм. височина 201 m
Население 20153 души
11 души/km²
Кмет Жамис Гомис (PSDB)
Основаване 14 май 1963
Сенадор Гиомард в Общомедия

Сенадор Гиомард е град — община в североизточната част на бразилския щат Акри. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Риу Бранку, мезорегион Вали ду Акри. Населението на общината към 2010 г. е 20 153 души, а територията ѝ е 1 837.294 km2. Наречена е в чест на политика Жозе Гиомард дус Сантус. Отстои на 24 km от щатската столица Риу Бранку.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е познат също с името Кинари, понеже при пристигането на първите заселници в региона, виждат че мястото е богато на дървесина, известна като кина-кина (quina-quina).

Селището, намиращо се на брега на река Жудия, придобива статут на община на 14 май 1963, със сегашното си име, в чест на автора на проектозакона по който е създадена — сенатор Жозе Гиомард дус Сантус.

Градът е известен и като мястото на „фъстъците“. Всяка година тук се чества „Празник на фъстъците“, на който вземат участие местни жители и туристи.

География[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването от 2010 населението на общината възлиза на 20 153 души; от тях 59,8% градско население или 11.280 души; 40,2% селско, или 7.583 жители. Територията ѝ е 2 047 km², заемайки 18-то място по площ, с гъстота на населението от 10,9 д./km².

Граничи на север с щата Амазонас, на юг и запад с Риу Бранку, на изток с община Пласиду ди Кастру и на североизток с Акриландия.

Щатската магистрала AC-40, която свързва Риу Бранку със Сенадор Гиомард

Достъп[редактиране | редактиране на кода]

До града се достига по павирани пътища. Свързан е с Риу Бранку чрез щатската магистрала AC-40 и с община Бока ду Акри, в щата Амазонас с магистрала 317.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на общината се основава на селското стопанство, с дял в икономиката от над една трета, с предприятия за преработка и някои селскостопански отрасли. Жители от японски произход, живеещи в града инвестират в засаждането и производството на фъстъци. В момента се намира в процес на изпълнение Зона за обработка на износа, която е в стратегическо местоположение за пристанищата на Тихия океан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]