Спайдър-Мен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Спайдър-Мен
История
Издател Марвел Комикс
Дебют Amazing Fantasy бр. 15, август 1962 г.
Създаден от Стан Лий и Стийв Дитко
Характеристики
Алтер его Питър Бенджамин Паркър
Способности Катерене по стени, пускане на паяжини, шесто чувство, рефлекси, бързина и издръжливост

Спайдър-Мен (на английски: Spider-Man; в превод: Човека паяк) е измислен супергерой на Марвел Комикс, създаден от писателя Стан Лий и художника Стив Дитко. Появил се за пръв път в Amazing Fantasy бр. 15 през месец август 1962 г., той става един от най-популярните, трайни и разпознаващи се супергерои в света.

Когато Спайдър-Мен за пръв път е тиражиран през 60-те, юношеските персонажи в комиксите за супергерои са били обикновено само помощници. Поредицата за Човека паяк поставя ново начало, като представя герой, който самият е юноша, с чиито „себеобземания с отблъскване, неадекватност и самота“ млади читатели могат да се свържат.[1] Оттогава Спайдър-Мен се е появява в различни медии, между които няколко анимационни и игрални телевизионни сериала, в кратки рисувани истории по вестниците и в успешна поредица филми, премиерата на третия от които беше на 4 май 2007 г. (в България и САЩ).

Спайдър-Мен в България[редактиране | edit source]

В България Топ Тийм първи издават комикси за героя - „Човека паяк: Глава първа“ (Spider-Man: Chapter One), но за съжаление само до половината - 6 от 13 книжки.

Втори са Хит Комикс, които издават Spectacular Spider-Man, като започват от първата история с Венъм - „Гладът“, но успяват да пуснат само 2 от 5 комикса.

Егмонт пускат адаптацията по филма „Спайдър-Мен“, но не успяват да направят същото и с тези по останалите филми. По-късно се завръщат с поредицата „Поразителният Спайдър-Мен“, британското издание (Spectacular Spider-Man UK), което е ориентирано към по-малките читатели, и което започна издаването на 28 април 2007 г. През 2008 г. издателството пуска и втора поредица - „Спайдър-Мен и приятели“.

Глоб Трейд започват с поредицата „Спайдърмен - Класика от Марвел“ (Marvel Age Spider-Man) и издават докрай всичките 20 броя. След това започват и „Върховният Спайдър-Мен“ (Ultimate Spider-Man) под името „Най-новото от Спайдър-Мен“ , който е издаден до бр. 29 (27 в САЩ).

В края на октомври 2009 г. Джема 68 започват издаването на The Amazing Spider-Man от бр. 546 с поредицата „Един напълно нов ден“. Издването е един път на два месеца и са пуснати само два двойни броя.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Wright, Bradford W. Comic Book Nation. (Johns Hopkins, 2001) p. 210