Марвел Комикс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Марвел Комикс
Основана 1939 г. от Мартин Гудман под името Таймли Комикс
Седалище град Ню Йорк, Пето авеню 417, Ню Йорк, САЩ
Продукти Комикси
Уебсайт marvel.com
Марвел Комикс в Общомедия

Марвел Комикс (на английски: Marvel Comics) е популярното наименование на американската компания "Marvel Publishing", която издава комикси и продукти, свързани с изданията им. Компанията е притежавана от "Marvel Entertainment", която пък е филиал на "The Walt Disney Company."

Марвел притежава едни от най-популярните комикс герои в целия свят, сред които Спайдърмен, Железния Човек, Х-Мен, Върколака, Хълк, Фантастичната Четворка, Капитан Америка, Деърдевил, Наказателя, Призрачния Ездач, Доктор Стрейндж и други. Повечето от героите на Марвел са част от главната Вселена на Марвел, която ги поставя в градове от истинската реалност като Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго.

Клонът за издаване на комикси на компанията е основан през 1939 г. под името Таймли Комикс и е бил известен главно като Атлас Комикс (на английски: Atlas Comics) през 50-те години на 20 век. Модерното въплъщение на Марвел датира от ранните 60 години на 20 век, със създаването на „Фантастичната четворка“ и други заглавия за супергерои, създадени от Стан Лий, Джак Кърби, Стив Дитко и други известни личности. Оттогава Марвел се е превърнал в един от най-големите издатели на американски комикси, заедно с ДиСи Комикс.

На 31 декември, 2009 "The Walt Disney Company" купува "Marvel Entertainment" за 4.24 милиарда долара.

История[редактиране | редактиране на кода]

Таймли Комикс[редактиране | редактиране на кода]

Компанията „Марвел Комикс“ е основана под името „Таймли Комикс“ през 1939 от Мартин Гудман, който преди това постига голям успех като издател на научно-фантастични и уестърн комикси, защото постоянно следи какво се купува най-много на пазара и издава на свой ред подобни истории. Той е вписан като редактор и мениджър на "Таймли", а Ейбрахам Гудман се води официалният издател. Първата им публикация през 1939 е "Марвел Комикс", която след първи брой променя името си на „Марвел Мистъри Комикс“ и остава с това име до брой 92 през 1949. Поради огромният успех на Супермен и другите супергерои на "ДиСи Комикс", Гудман решава главните истроии в неговата поредица също да бъдат за подобни герои. Той наема художници от неуспялото издателство "Фънис", сред които Карл Бъргъс и Бил Евърет. Последните двама създават съответно андроидът Човека факла, послужил за първоизточник на Джони Сторм от Фантастичната четворка, и принц Намор, Подводния, който остава до ден днешен като основен герой във Вселената на Марвел. През 1941, когато САЩ се включва във Втората Световна Война срещу Нацистка Германия, "Таймли" започва да издава поредицата „Капитан Америка Комикс“, създадена от редактора Джо Саймън и художника-легенда Джак Кърби. Този комикс разказва за супервойникът Капитан Америка, който се бори срещу нацистите. Целта на този комикс е да повдигне патриотичния дух и се превръща в голям хит. "Таймли" създава още много герои, но никой от тях не успява да стигне да успеха на гореспоменатите.

Атлас Комикс[редактиране | редактиране на кода]

През 50те години на 20 век интересът към супергероите спада. Таймли променят името си на „Атлас Комикс“ и се насочват към комикси за ужаси и мистерия, най-популярните от които „Странни истории“, „Пътуване из мистерията“, „Истории с напрежение“, „Истории за удивителното“ и „Изумителна фантазия“. Атлас издава и няколко уестърн поредици, както и момичешкия комикс „Моделът Мили“. Направени са и няколко опита да се издават нови комикси за старите супергерои, но всички те посрещат неуспех.

Класическата Ера на Марвел[редактиране | редактиране на кода]

През 1961 Атлас променя името си на „Марвел Комикс“. Същата година редакторът на издателството Стан Лий, който бил и писател на основната част от поредиците, решил да опита нещо различно. Той забелязал, че компанията ДиСи Комикс се радва на големи продажби на новата им поредица „Лигата на Справедливостта“, комикс за отбор от супергерои. Стан Лий решил да опита нещо подобно за Марвел, но въвел и нещо много различно и новаторско - супергерои, които живеят и действат като истински хора. Дотогава супергероите били идеализирани и нямали проблемите на истинските хора. Тази тенденция била променена когато Стан Лий заедно с художника Джак Кърби създали комикса „Фантастичната четворка“ - история за четирима изследователи, които в следствие на облъчване с космически лъчи получават суперсили и се превръщат в супергерои. Различното било, че тези герои се сблъсквали с проблеми на истински хора: карали се помежду си, получавали обществено неодобрение и дори били гонени от дома си заради неплатени данъци. Успехът на „Фантастичната четворка“ бил толкова голям, че Марвел решили да се завърнат към супергероите. Стан Лий създал още герои в същия стил. Следващата година всички комикси за чудовища и мистерии представили по един супергерой, създаден от Стан Лий: „Пътуване из мистерията“ - Тор, богът на гръмотевиците; „Истории за удивително“ - Човека-мравка Хенри Пайм, учен, който изобретява технология за смаляване и за комуникация с мравки; „Странни истории“ - Човека факла от Фантастичната четворка; „Истории с напражение“ - Железния човек, милиардер с високотехнологична броня; а „Изумителна фантазия“ - Спайдър-Мен, ученикът, който инцидентно получава суперсили и се превръща в идола на няколко поколения. Същата година била пусната и поредицата „Невероятния Хълк“ - комикс за ядрения физик Брус Бенър, който в следствие на ядрен взрив се превръща в чудовище, но този комикс бил спрян след брой 6, тъй като издателството нямало достатъчно средства да го поддържа. „Изумителна фантазия“ също била спряна, но Спайдър-Мен се радвал на толкова невероятен успех, че през 1963 получил нова собствена поредица, която се превърнала в най-продавания комикс на Марвел. Същата година започнали три нови комикса - „Отмъстителите“, който разказвал за група супергерои, които обединили силите си срещу злото, „Х-Мен“, разказващ за група млади мутанти, борещи се срещу злото и „Деърдевил“, представящ нов култов герой. Марвел върнали и два от старите си супергерои - Принц Намор и Капитан Америка. Хълк също бил върнат и по-късно получил отново собствен комикс. До края на 60-те години Марвел разширили значително дейността си и повечето им известни герои получили собствени хитови поредици.

Филмова поредица (2008–)[редактиране | редактиране на кода]

Премиера Филм Режисьор Бюджет
(млн. USD)
Приходи
(млн. USD)
14 април 2008 г. Железният човек Джон Фавро 140 585
6 юни 2008 г. Невероятният Хълк Луи Летерие 150 263
26 април 2010 г. Железният човек 2 Джон Фавро 200 624
21 април 2011 г. Тор: Богът на гръмотевиците Кенет Брана 150 449
19 юли 2011 г. Капитан Америка: Първият отмъстител Джо Джонстън 140 371
11 април 2012 г. Отмъстителите Джос Уидън 220 1519
18 април 2013 г. Железният човек 3 Шейн Блек 200 1215
30 октомври 2013 г. Тор: Светът на мрака Алън Тейлър 170 645
13 март 2014 г. Завръщането на първия отмъстител Антъни и Джо Русо 170 714
31 юли 2014 г. Пазители на Галактиката Джеймс Гън 170 774
1 май 2015 г. „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ Джос Уидън
17 юли 2015 г. „Човека-мравка“ Пейтън Рийд
6 май 2016 г. „Капитан Америка: Гражданска война“ Антъни и Джо Русо
4 ноември 2016 г. „Доктор Стрейндж“ Скот Дериксън
5 май 2017 г. „Пазители на Галактиката 2“ Джеймс Гън
28 юли 2017 г. „Тор: Рагнарок“
3 ноември 2017 г. „Черната пантера“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]