Издателска дейност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Издателска дейност
КИД-2008
-J. Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения
→58. Издателска дейност
58.1. Издаване на книги, периодични издания и друга издателска дейност
58.2. Издаване на програмни продукти
Издателска дейност в Общомедия

Издателската дейност или публикуването е процесът на издаване на написан материал (роман, разказ, справочник, статия, статия във вестник и т.н.), което позволява на автора на произведението да достигне до неограничен кръг от читатели.

Традиционно с издателската дейност се свързва разпространението на печатни издания като книги и вестници, но развитието на интернет през последните десетилетия прибави нови области на приложение, включвайки електронните източници, като например електронни версии на книги и периодични издания, а също и уеб страници, блогове, видео игри и др.

В Статистическата класификация на икономическите дейности за Европейската общност издателската дейност е подотрасъл на създаването и разпространението на информация и творчески продукти, като освен издаването на текстово съдържание обхваща и издаването на софтуер, когато то е обособено от разработката му.[1]

Издателската индустрия[редактиране | редактиране на кода]

Печатар, който ръчно отпечатва ранен текст с машина „Гутенберг“ от XV век. (датата на гравиране е неизвестна)

Това е индустрия на книгата, но и на периодичните издания, а с появяването на аудиовизуалните и мултимедийните продукти може да се говори също и за аудиовизуална издателска дейност, издаване на музика, мултимедийна издателска дейност, както и публикуване в интернет.

Публикуването на различни произведения обхваща специфични дейности като например графичен дизайн, печатане (и неговия електронен еквивалент), маркетинг и разпространение на вестници, списания, книги, литературни и музикални произведения и софтуер, както и на други материали, предоставящи информация, включително и чрез електронните медии.

В България в края на 2011 година са регистрирани около 3000 издателства, които издават около 6000 книги годишно. В Европа годишно се купуват 11 – 12 книги на човек, а в България – 0,56. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ec.europa.eu
  2. Книжният пазар в България се е свил с около 20%, статия в Капитал от 11 декември 2011