Сплетърпънк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сплатърпънк)

Сплетърпънкът (на английски: Splatterpunk) е литературно направление (течение), възникнало в средата на 80-те години на ХХ в. и обособило се като модерен поджанр на хоръра. Това е литературният еквивалент на слашърите, шокърите и сплетърите в киното.

Терминът е въведен от писателя Дейвид Дж. Шоу на дванадесетия Световен фентъзи конвент в Провидънс, Роуд Айлънд, но постепенно е изместен от синоними като „екстремен хорър“.

Този поджанр, който е своеобразен бунт срещу по-традиционните и умерени форми на литературния ужас, се отличава с детайлни, а често и изключително кървави сцени на крайно насилие. За разлика от традиционния хорър, който се стреми да уплаши читателя, основната цел на сплетърпънка е да го шокира, отврати и ужаси до крайност.

Ужасните действия в сплетърпънка обикновено се извършват от маргинали, социопати и психопати. Описаните герои са антигерои или отвратителни създания.

Сред по-известните представители на този поджанр са Клайв Баркър, Дейвид Дж. Шоу, Попи З. Брайт, Джак Кетчъм, Джо Р. Лансдейл, Ричард Леймън, Ричард Крисчън Матисън, Робърт Маккамън, Греъм Мастертън, Брайън Кийн, Джон Скип, Крейг Спектър, Едуард Лий и Майкъл Боутман.

Идеите на сплетърпънка повлияват и творци като Брет Истън Елис (Американски психар), Чък Паланюк (Боен клуб), Ървин Уелш (Трейнспотинг), Рю Мураками, Стивън Кинг и др.

Поджанрът обаче е критикуван от доста хорър писатели, сред които и Робърт Блох.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Splatterpunk в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​