Клайв Баркър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Клайв Баркър
Clive Barker
CliveBarker.jpg
Роден 5 октомври 1952 г.
Ливърпул, Великобритания
Професия писател, сценарист, режисьор, продуцент, актьор, драматург, художник, илюстратор
Националност британец
Активен период 1985-
Жанр фентъзи, ужаси


Сайт clivebarker.info
Клайв Баркър в Общомедия

Клайв Баркър (на английски: Clive Barker) е британски писател, сценарист, режисьор и художник. Роден е в Ливърпул, Великобритания на 5 октомври 1952 г. Постъпва в университет в град Ливърпул, където изучава философия и английска литература.

Баркър е един от най-значимите съвременни автори на романи на хоръра. В началото на кариерата си той пише предимно чист хорър, най-вече под формата на разкази (Събрани в шестте сборника "Книги на Кръвта"). По-късно стилът му преминава във фентъзи с хорър елементи (Романът "Имаджика"). Също така той е написал няколко книги за деца - "The Thief of Always" и издадените у нас първа и втора част на "Абарат"Макар и детски,в тези книги има и много тъмнина характерна за стила на Баркър.

Една от основните идеи в творчеството му е съществуването на скрити светове редом с нашия. Стилът на Баркър се характеризира и с подробното изграждане на митологии. Писателят сам илюстрира голяма част от книгите си.

Най-успешният филм на Баркър е режисираният от него Hellraiser, излязъл през 1987. За сценарий е послужила новелата му "Прикован към Ада" ("The Hellbound Heart"). Вторият филм от поредицата — Hellbound: Hellraiser II също е по негова идея.

Следващият филм, на който Баркър пише сценария и режисира е "Нощният род" (Nightbreed), базиран на романа му "Кабал" и излязъл през 1990.

Следва "Магьосникът" (Lord of Illusions) през 1995.

През 2001 Баркър работи по сюжета и визията на компютърната игра Clive Barker's Undying. Той дори озвучава един от героите — Ambrose. През 2007 излиза втора игра по идея на Баркър - Clive Barker's Jericho.

Писателят е работил и по няколко поредици комикси, част от които са адаптации на други негови творби — Hellraiser, Pinhead, Nightbreed,The great and secret show.

Външни препратки[редактиране | edit source]