Фентъзи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Фентъзи е литературен жанр, характеризиращ се с използването на елементи от митологията, фолклора и класическите „вълшебни приказки“. Поради разнообразния характер на жанра е изключително трудно да му се даде ясна и изчерпателна дефиниция.

Името на жанра е заето директно от английски език - fantasy, което означава буквално фантазия и е общоприетото популярно название на този вид литература. Също като английската дума, „фентъзи“ се използва в българския език и като съществително, и като прилагателно.

Влиянието на жанра не се ограничава само с литературата - съществуват множество компютърни игри и няколко нашумели филма с фентъзи сюжет. Голяма част от настолните ролеви игри също са с фентъзи тематика, съществуват и голям брой художници (илюстратори) обвързани с жанра.

Някои от най-известните писатели в жанра са: Дж. Р. Р. Толкин (смятан за основател на съвременното фентъзи), Робърт Джордан, Робърт Хауърд, Реймънд Фийст, Джордж Р. Р. Мартин, Дейвид Едингс, Тери Брукс, Тери Гудкайнд, Кристофър Паолини, Р. А. Салваторе, тандемът Маргарет Вайс и Трейси Хикман и др. Дж. К. Роулинг, авторка на „Хари Потър“, най-продаваната поредица книги в света, също се смята за фентъзи-писател, въпреки че книгите ѝ не се вписват напълно в характерното за жанра.

Други автори са Дейвид Гемел, Робърт Станек, Робин Хоб, Стивън Ериксън, Тад Уилямс, Ник Перумов, Дж. Р Уорд, Даринда Джоунс, Джанин Фрост, Лоръл К. Хамилтън, Рик Риърдън, Сара Дж. Маас, Ришел Мийд, Карън Мари Муунинг, Рейчъл Хокинс и други.

Произведенията на един друг известен автор - Тери Пратчет - обикновено са възприемани като пародия на жанра.

Съществуват и писатели, чиито произведения са жанрова смесица между фентъзи и научна фантастика. Ярки представители на това течение са Роджър Зелазни (включително и в съавторство с Робърт Шекли), Филип Х. Фармър и Майкъл Муркок, а към този тип истории може да се причисли и прословутата филмова сага Междузвездни войни.
В стила на този жанр са направени и множество други филми и телевизионни сериали.

Вижте още[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Български сайтове, свързани със жанра:

  • ShadowDance Онлайн-списание за фентъзи и фантастика
  • Starlighter Интернет-списание
  • Цитаделата Информационен сайт за фентъзи и фантастика
  • Фентъзи филми Каталог с фентъзи филми и информация за тях.
Портал В Портал Фентъзи можете да намерите още много страници за Фентъзи.