Джоан Роулинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джоан Роулинг
британска писателка
Джоан Роулинг 
Родена: 31 юли 1965 г. (1965-07-31) (48 г.)
Йейт, Великобритания

Джоан Роулинг (на английски: Joanne Rowling, оригинално произношение на фамилията по-близо до Ролинг) е световноизвестна английска писателка, автор на фентъзи поредицата „Хари Потър“. Първата книга за Хари Потър е с автор „Дж. К. Роулинг“ (J. K. Rowling) или Джоан Катлин Роулинг (Joanne Kathleen Rowling).

Нейното пълно официално име е само Джоан Роулинг, а Катлин (името на баба ѝ) е било прибавено по настояване на издателите само с цел да се използва като инициал и да се завоалира фактът, че авторът е жена. Книгите ѝ са спечелили много награди и към 2008 г. са продадени в около 500 милиона копия по целия свят[1].

През февруари 2004 г. списание „Форбс“ оценява състоянието ѝ на £576 милиона, а през 2006 г. я обявява за втората най-богата жена от артистичните среди в света, след шоу-водещата Опра Уинфри.

Биография[редактиране | edit source]

Родена е на 31 юли 1965 година в Йейт, Глостършър. Има сестра, с две години по-малка от нея — Даяна. Семейството ѝ се премества близо до село Уинтърборн (Winterbourne), когато Роулинг е на 4. Удавали ѝ се езиците, но не и спортът и математиката.

През декември 1990 г. майка ѝ умира от множествена склероза едва на 45 годишна възраст. Роулинг казва по този повод: „Пишех „Хари Потър“ в момента, в който майка ми почина. Никога не успях да ѝ разкажа за „Хари Потър“. Татко ме извика в 7 часа на следващата сутрин и просто разбрах какво се беше случило още преди да проговори... Почти не минава ден, в който да не мисля за нея. Имах толкова много да ѝ разказвам.“

От 1991 до края на 1993 г. живее в Португалия и работи като преподавателка по английски език. Сключва брак с португалски журналист, докато живее в Порто и имат една дъщеря — Джесика, но бракът е краткотраен. След това се завръща във Великобритания и се заселва в Единбург, където живее сестра ѝ. През този период Роулинг среща много трудности, защото отглежда дъщеря си сама и разчита единствено на социални помощи. Въпреки това успява да завърши първата си книга за Хари Потър и след около година нейният агент я информира, че издателство Блумсбъри ще я публикува (1996 г.). Това е началото на световния успех на поредицата.

Омъжва се за д-р Нийл Мъри през 2001 г. Има 3 деца, две от този брак и една дъщеря (Джесика) от предишния краткотраен брак. [2].

Произведения[редактиране | edit source]

Известната поредица за Хари Потър включва седем книги:

Днес Harry Potter е глобален бранд, оценяван на около 21 милиарда долара [3] Поредицата „Хари Потър“, съдържаща 4 195 страници,[4] е преведена (изцяло или частично) на над 75 езика.

След Хари Потър[редактиране | edit source]

Списание Forbes посочва Роулинг като първата писателка-милиардерка,[5] и втората жена по богатство от сферата на шоу бизнеса след Опра Уинфри.

През 2012 г. излиза нейната книга за възрастни The Casual Vacancy (на български - "Вакантен пост").

Благотворителни прояви[редактиране | edit source]

Роулинг активно се занимава с набиране на средства за нуждаещите се. В края на март 2006 г. тя организира благотворителен бал в замъка Стирлинг, Шотландия, на който са събрани приходи от 351 000 долара. Те са за болните от множествена склероза в Шотландия. През януари същата година Роулинг събира над 170 000 евро за децата без родители в Европа на благотворителна вечеря в Букурещ. Дж. К. Роулинг е поканена в Румъния от баронеса Ема Никълсън, която председателства организация, занимаваща се със защита на децата. В началото на януари 2006 г. тя дарява свой ръкопис на търг с цел да подпомогне организацията за "Международното разпространение на книги", която работи за ограмотяването в по-бедните държави по света. Всички приходи, събрани от книгите „Fantastic Beasts and Where to Find Them“ и „Quidditch Through the Ages“, също така са дарени.

Източници[редактиране | edit source]

  1. ((en)) Flood, Alison. Potter tops 400 million sales. // theBookseller.com. The Bookseller, 17 June 2008. Посетен на 12 September 2008.
  2. ((en)) McGinty, Stephen. The JK Rowling Story. The Scotsman. 16 юни 2003. Посетен 27 май 2009.
  3. ((en)) Harry Potter, the $15 billion man. Advertising Age. Retrieved 7 November 2007.
  4. ((en)) Sawyer, Jenny. Missing from 'Harry Potter' – a real moral struggle. The Christian Science Monitor. 25 July 2007. Retrieved 27 July 2007.
  5. ((en)) Watson, Julie and Kellner, Tomas. "J.K. Rowling And The Billion-Dollar Empire". Forbes.com. 26 February 2004. Retrieved 19 March 2006.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за