Топлопроводимост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Топлопроводимост е свойство на материята да пренася топлина. Обратното свойство - да възпрепятства преноса на топлина се нарича термично съпротивление. Преносът на топлина се извършва от областта с по-висока към областта с по-ниска температура чрез кинетичната енергия на атомите и затова плътните материали са по-добри проводници. Металите са с много висока топлопроводимост, като среброто е с най-висока. Поради цената му то не се използва като топлопроводник, а най-често се използва алуминий. Пренасянето на топлина от по-топлите към по-студените части на едно тяло се нарича топлопроводност. Различните вещества имат различна топлопроводност. Лошите топлопроводници се наричат топлоизолатори,като например:стъкло,дърво,пластмаса,въздух и др.


Примери и Опити[редактиране | редактиране на кода]

Върху метална пръчка с помощта на парафин закрепяме кабарчета. След това загряваме пръчката от единия ѝ край. Виждаме как постепенно парафинът се разтопява и кабарчетата започват да падат. Най-напред падат тези, които са най-близо до нагретия край на пръчката, а след това последователно и всички останали.

Това показва,че топлината, получена от пламъка на спиртната лампа, постепенно се пренася от горещия към студения край на пръчката. Това е пример за топлопроводност.