Травуа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шайенско семейство, използващо теглена от кон травуа, 1890.

Травуа (канадски френски: travois) е рамка за превозване на товари, използвана от американските индианци. Основната конструкция представлява платформа или мрежа, опъната между два дълги пръта, които са привързани във формата на удължен равнобедрен триъгълник. Травуата се влачи с острия връх напред, като другите два края на прътите се плъзгат по земята. Понякога конструкцията е стабилизирана с помощта на трети прът, привързан напреки на двата главни.

Травуата се е влачела или на ръка, понякога с помощта на презраменен хамут за по-голяма ефективност, или от кучета или коне (след появата на мустангите през XVI век благодарение на испанците). Травуа може да се натовари или чрез скупчване и завързване на товара върху голата рамка, или чрез опъване на тъкан или кожа върху рамаката, която да поддържа влаченият товар.

Въпреки че травуата се смята за по-примитивна от колесните форми на транспорт, колелата биха срещнали трудности върху видовете терен, върху които е използвана (горски, мека почва, сняг и т.н.|, правйки ги по-малко ефикасния избор.

Скаутите и подобни групи все още биват обучавани как да правят травуа и тя се предлага като начин за превозване на болен или ранен спътник, когато възможността за изоставяне на пациента е немислима. Човек може да носи по-тежък товар с травуа, отколкото на гръб.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Travois в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​