Уикипедия:Конфликт на редакции

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Тази страница дискутира проблема конфликт на редакции и как да се справяме с него. За да разберете какво е конфликт на редакции, си представете следната ситуация:

  • Ани щраква бутона „Редактиране“ на дадена страница.
  • Боби щраква бутона „Редактиране“ на същата страница.
  • Ани приключва с редакциите си и щраква бутона „Съхранение“. Страницата е запазена във версията на Ани.
  • Боби също приключва със своите редакции и също щраква бутона „Съхранение“. Боби получава съобщението „Различна редакция“.

Изглед на страницата при конфликт на редакции[редактиране на кода]

Изглед на страницата при конфликт на редакции

Отгоре е версията на Ани за цялата страница, дори и Боби да е правил редакции само по един раздел.

Отдолу е текстът, който Боби е щял да съхрани. Това ще бъде версията на страницата след Боби, ако той е отворил за редактиране цялата страница; или – версията на раздела след Боби, ако той е отворил за редактиране само един раздел от страницата.

В средата е разликовата препратка между двете парчета текст. За раздела, която Боби редактира, се показват промените на Боби и евентуалните промени на Ани по този раздел, с изключение на еднаквите промени, които двамата успоредно са направили. За останалите раздели е показан изцяло новият текст, все едно целият този текст е бил добавен.

Боби може да редактира горния текст и да го съхрани. В случай, че Боби редактира раздел, това ще се интерпретира, като нова версия на раздела, и следователно ще направи точно копие на останалите раздели, освен ако Боби не ги е изтрил преди съхранението. (Това изглежда като да е „бъг“.) Най-доброто решение в този случай е да копирате своя текст (в отделен текстов файл или в клипборда), да излезете от режим „Редактиране“ и отново да влезете в този режим.

Когато щракнете бутона „Съхранение“, а системата се бави, може да се случи да направите различна редакция и пак да щракнете този бутон преди системата още да е реагирала на първата заявка. Това означава да направите конфликт на редакции сами със себе си. В този случай горният текст може да бъде старата версия, вместо онази включваща първата редакция, т.е. системата отчита по-ранната промяна, но още не я обработила. Един момент по-късно, когато е излязло съобщението за "Различна редакция" първата промяна е изнесена като фон, и горният текст вече не е текущият. Следователно, разликовата препратка показва комбинирана редакция, а в случая на отворен за редактиране само един раздел – „добавянето“ на останалите раздели.

Разрешаване на конфликт на редакции[редактиране на кода]

Ако Боби е правил само малки промени, а Ани – големи, Боби може да предпочете да работи над версията на Ани и повторно да нанесе своите редакции, сливайки ги с версията ѝ. Боби може да намери за уместно да добави в резюмето на редакцията си съобщение от рода на „при настъпил конфликт на редакции“, с което да предупреди Ани и останалите, които могат да направят колегиална проверка (peer review) за коректното сливане на редакциите.

Ако Боби е правил големи промени, а Ани – малки, той може да предпочете да работи върху своята версия. Единият вариант е Боби да копира долния текст в горния (или ако е редактирал само един раздел, да копира само нея) с подходящо резюме на редакцията (например „при настъпил конфликт на редакции, има за сливане“). Тогава Боб може да прегледа историята на статията, да установи промените на Ани и в отделна редакция да ги внесе отново към своята версия.

Ако и Ани, и Боби са правили големи промени, положението се усложнява, като и двамата трябва да дадат най-доброто от себе си. Например, ако те едновременно са добавяли големи параграфи текст на една и съща тема, би било най-добре Боби да съхрани промените си, и после и двамата да прегледат последните две версии и да решат помежду си чия версия е по-добра.

Боби не би трябвало просто да пренебрегва редакциите на Ани, като просто нанася промените си върху нейните. Ние прилагаме презумпцията за добронамереност – от време на време стават грешки и новодошлите редактори може би не разбират прозореца "Различна редакция". И все пак, на Боби не бива да му става навик да пренебрегва конфликтите на редакции. Напълно неприемливо е той да затрие редакциите на Ани от мързел. Насърчаваме редакторите да проверяват по два пъти когато сливат различни редакции, като използват функционалността на разликовата препратка.

Логически конфликт на редакции[редактиране на кода]

(Този конфликт на редакции не може да бъде засечен от механизма, който решава дали да бъде изведено съобщение за конфликт.)

Някои хора редактират, като копират изходния код на текста от режим Редактиране в текстов редактор, правят много промени (реорганизация на текста, добавяне на съдържание и т.н.) и чак когато вече са приключили, нанасят в статията цялостната си промяна по съдържанието като нова, единствена редакция. Ако друг редактор е правил междувременно промени, то те ще изчезнат. Тези, които редактират страници по този начин, би трябвало:

  • или да вмъкнат своя редактиран материал в същия прозорец за редактиране, от който е копирал материала,
  • или (ако междувременно прозорецът е бил затворен и трябва да се отвори наново) първо да проверят в историята на статията за настъпили междувременно редакции, и да ги слеят със своята версия преди да я съхранят.

Понякога в процеса на сливане на редакции се допускат грешки и някои от промените биват връщани по случайност. Логическите конфликти на редакции не винаги се виждат от раз. В такъв случай нормално е Ани и Боби да разрешат проблема по един дружелюбен начин.

Ако Ани е направила малка промяна, която Боби по погрешка е върнал, тогава Ани не бива да възвръща страницата към своята версия. Напълно неприемливо е Ани да връща големите подобрения, които Боби е внесъл, само за да запази своите малки промени; както недопустимо е и да го наказва за неговата небрежност. И това е особено важно, ако страницата е била впоследствие редактирана от, да речем, Вики и Георги.

Най-добрият вариант за поведение на Ани при тези условия са тя да редактира версията на Боби, като внесе отново малките си промени и остави непокътнати големите редакции на Боби. В резюмето на редакцията Ани би могла да се мотивира (например: „Възстановени промени, които Боби по погрешка е премахнал“). Боби би трябвало да се извини на Ани за грешката си и да ѝ благодари, че си е дала труда да нанесе отново редакциите си.

Ако Боби повтори тази грешка, то най-добре би било Ани да му напише приятелско съобщение на беседата, в което да му посочи проблемната страница и да го помоли в бъдеще да проявява повече внимание. Особено важно е такова добро отношение да се показва към новорегистрирани потребители, които вероятно няма да знаят как правилно да разрешават конфликти на редакции. Понякога се оказва, че дори опитни редактори имат нужда от такова дружеско напомняне.

Връщане на състоянието на страницата[редактиране на кода]

Когато запазвате стара версия на страницата (т.е. извършвате възвръщане) или я запазвате след модифициране, предпазна система не сработва и не се извежда съобщение за конфликт на редакциите. Така евентуална нова редакция направена междувременно също ще бъде неволно възвърната. За да избегне този проблем, редакторът може да копира текста от режим Редактиране на старата версия в полето на режим Редактиране на последната версия на страницата. В известен смисъл, това може да предизвика скрит конфликт на редакции: може да запишете своята редакция върху чужда, без да осъзнавате това.

Винаги е разумно да проверявате разликовите препратки след като извършите възвръщане, точно както трябва да правите и когато запазвате своя редакция при получено съобщение за настъпил конфликт. Винаги е за предпочитане да избягвате поводи за редакторски войни с връщания.

Предотвратяване на конфликт на редакции[редактиране на кода]

Тъй като конфликтите на редакции хабят нерви и време, може би ще предпочетете да промените навиците си на редактиране, за да ги избегнете в много от случаите. Опитайте се да правите повече редакции по страници, които скоро не са били редактирани. Такива има изброени в списъка със стари статии, например.

Друг начин да предотвратите конфликтите на редакции е да направите една-единствена но по-голяма промяна, отколкото няколко по-малки: по този начин е по-вероятно вие да получите конфликт на редакции, но по-малко вероятно вие да го причините у други редактори. Тук помага използването на бутона „Предварителен преглед“.

За да намалите вероятността от конфликт, можете да използване и шаблона {{редактирам}}, с който указвате, че работите по страницата и молите другите потребители да не я отварят за редакции. Просто първо сложете шаблона най-отгоре на страницата и съхранете тази редакция преди да продължите със същественото редактиране по текста. Премахнете шаблона, когато приключите.

Друг ефективен начин за предотвратяване на конфликт на редакции е след като сте нанесли промените си, но преди да сте натиснали бутона за съхранение, в съседен прозорец да прегледате Последните промени и в частност историята на редактираната от вас страница. Така ще разберете дали докато вие сте работили в режим Редактиране са настъпвали редакции, които да предизвикат конфликт. Преглеждането на евентуалните промени ще покаже дали те са били по-малки или по-големи от вашите и ще ви насочи как да реагирате съобразно.

Страници на английски език
Шаблони
Категории
Системни съобщения
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Help:Edit conflict в МетаУики. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​