Уикипедия:Разговори/Архив/2005/май

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Форуми

Тъй като Уикипедия не е форум, а често всички се "оливаме" в типично форумни дискусии, дали няма да е добра идея да си подкараме един на външен сървър, подобно на руската Уикипедия. Можем дори да използваме някой с отворен код, за да си правим промени вътре. Какво ще кажете? Дори, ако се наложи, мога и аз да го хостна. --Gregg беседа приноси 22:06, 2 май 2005 (UTC)

Направо хостни едно уики на което да дискутираме :) Smartech 03:22, 3 май 2005 (UTC)
Може да се пробва. И половината пяна да се отклони натам, пак е от полза. --Спас Колев 13:39, 3 май 2005 (UTC)

Инсталирах на моя сървър един от най-популярните форуми с отворен код (phpBB) за демонстрация и тестове. За да не се водят дълги дискусии за това доколко един такъв форум е необходим или полезен, предлагам да го изпробваме на практика, не само на думи. Ако имате някакви предложения за това как да се подобри както кодът така и графично форумът, не се колебайте да ги споделите. Засега само аз съм администратор, но когато някой от администраторите в Уикипедия се регистрират, ще им прехвърля отговорнстта по модерирането и администрирането (т.е. аз няма да съм администратор). Засега има само една категория, дайте идеи за още. Адресът на форума е http://crossword.crozzword.com/forum/ . Заповядайте. --Gregg беседа приноси 16:17, 3 май 2005 (UTC)

И аз да кажа какво мисля. Неща, които могат да се обсъдят тук, трябва тук да се обсъждат. Например "Обсъждане на политиката" и въобще други важни неща, и да не сме зависими от външни сайтове. Въобще, и статиите има къде да се обсъждат, и политиката, и потребителите. --5ko | Беседа 17:09, 3 май 2005 (UTC)

Това ми хрумна на момента, затова съм го сложил. Иначе е така, че важните неща трябва да се обсъждат тук, а там да са по-незначитените и типично форумни дискусии. Иначе вече изпратих администраторската парола на Борислав. -- Gregg беседа приноси 17:20, 3 май 2005 (UTC)
Сефтосах го вече :-). --Борислав 13:53, 4 май 2005 (UTC)

Бот за пренасочващи страници

От известно време използвам Потребител:Sherpa, за да си създавам пренасочващи страници. Ако някой проявява интерес, бих могъл леко да го адаптирам, така че да се използва и от всеки желаещ. Може да се направи подстраница с прост синтаксис - редове от рода на:

Хор=Хар-недж-итеф; Харендотес; Бехедти; Шенти-ирти;

Ще пускам бота с този списък, примерно веднъж седмично. Работата е механична, няма смисъл да се прави на ръка. --Спас Колев 13:26, 4 май 2005 (UTC)

Според мен ще спести доста работа и няма да пълни последните промени. За създаване на такава страница съм. --Методи Колев 17:14, 4 май 2005 (UTC)

За Google и Уикипедия

Здравейте, преди време ми беше направило впечатление, че при търсене в Google страниците на уикипедия, които съвдапат с търсенето, излизат на едни от челните места. Напоследък не е така. Дори напротив - излизат накрая. Дали това е случайно или си има причина. Някой знае ли нещо? -- Jockey 18:38, 10 май 2005 (UTC)

Предположение: сравнително скоро се провалиха преговорите за хост-ване на google сървъри и/или друг вид хадруерна помощ и google вероятно са променили page-rank а си като наказание. Smartech 22:04, 10 май 2005 (UTC)
И аз си помислих същото одеве, когато търсех нещо и Уикипедия беше на *-найсто място. Бизнес, бате, няма правила; никой не може да им се сърди :) --Gregg беседа приноси 22:07, 10 май 2005 (UTC)

Ботове и Междууики

Възможно ли е да се пуска периодично бот който да следи за добавки на междууики към съответните страници на други език и да ги добавя към статията на български? (най-вече на английски) По моета преценка е редовна практика в по-големите уикипедии периодично да се пускат такива ботове, примерно веднъж месечно. Някой има ли възможност да адаптира такъв бот за бг.уикипедия? Smartech 03:41, 14 май 2005 (UTC)

Питонският бот я върши тази работа. Правят си едни файлове с промените и после пускат бота да добавя междуикита. —Борислав 07:18, 14 май 2005 (UTC)
Благодаря за информацията, но може ли нещо по същество да се направи? Smartech 16:32, 14 май 2005 (UTC)
Аз не разбрах кой трябва да го направи. Ако имаш желание, змийския бот е на sourceforge, пробвай се да го подкараш Ухилен съм. Има и сериозна документация на мета: как се използва именно за такава цел. --Gregg беседа приноси 16:42, 14 май 2005 (UTC)

Големина и качество на статиите

Отскоро съм тук, и мислех че няма да ми се наложи да се впускам в принципни дебати, но има нещо с което не съм съгласен.

Вчера въведох статия БКП със съдържание Българска Комунистическа Партия и един от редакторите я изтри.

Разбирам желанието на администраторите БГ Уикипедия да стане сериозен ресурс, със сериозни статии и съм напълно съгласен с него, но определено не съм съгласен с начина по който се провежда тази политика.

Ето например съкращението БКП значи Българска Комунистическа Партия. Съкращението се цитира многократно в историческите статии на БГ Уикипедията и е нормално да има статия зад него. Ако човек който не знае какво е БКП го гледа непрекъснато в статиите, може и да се досети за значението му, но може и да не се досети.

От тази гледна точка искам да предложа на обсъждане следния важен въпрос:

Големината на статиите да не бъде критерий за тяхното качество. За качествена да се приема статия, която правилно излага фактите, независимо от големината и. Статиите постепенно ще растат, това е обективен закон. Статия, която вчера е била едно изречение, днес става две изречения, утре пет, след месец е цяла страница.

Смисълът на всяка една от статиите може да се предаде чрез едно изречение, а после да се развие. Няма какво да ви обяснявам че сериозни учени работят по цял живот само върху една такава статия. Ние нямаме цял живот. Затова апелирам да няма минимална големина на статиите, а само разглеждане по същество - фактите могат ли да се приемат за верни или не.

Komitata 11:57, 18 май 2005 (UTC)Komitata

Съгласен съм с казаното. Да допълня: Нямаме цял живот, но има много участници, всеки с част от живота си. В това се крие силата на Уики. --Емил Петков 12:02, 18 май 2005 (UTC)
Допълнение: Все пак е добре новите статии да се започват поне с по едно пълно изречение. --Емил Петков 12:10, 18 май 2005 (UTC)
В общностите на Уикипедия въпросът с минималния размер на статиите е дискусионен. В сравнение с практиката на други места, мисля, че ние сме сравнително толерантни към много малки статии. Но и моето мнение е, че е добре да има поне едно изречение. Освен това за статии от по няколко изречения е прието да се използва шаблона Мъниче (това става като се добави {{мъниче}} след текста).
В конкретния случай допускам, че 5ko не е обърнал внимание на автора на статията. Често се случва някой просто да изпробва дали наистина е толкова лесно да се запише нещо в Уикипедия. Аз също съм се улавял, че почти механично възвръщам редакции, които не приличат на статия - не се хваля с това. --Спас Колев 13:35, 18 май 2005 (UTC)
Съжалявам, че съм те засегнал - възстанових ти статията. Наистина не съм забелязал, че редакцията е правена от нов и регистриран потребител. Такава редакция обикновено се изтрива (или доразвива) от първия следващ редактор, наистина предпочитаме за "мъничетата" да има поне няколко изречения. Може би трябва да преведем на български Уикипедия:Мъниче (en:WP:PSA). Отново съжалявам. --5ko | Беседа 13:50, 18 май 2005 (UTC)
А аз съм виждал, че почти винаги след администраторската намеса "възвръщане към последната редакция на..." или "Изтриване" не се обръща внимание на автора защо е предприето това действие. Дори някой да пробва да запише нещо, колкото заради теста, трябва да му бъде казано, че мястото за това е пясъчника, където може да експериментира. Това, за жалост, не се е случвало. Случват се други неща. --Gregg беседа приноси 13:53, 18 май 2005 (UTC)
Трябва да се обърне внимание и на факта, че в ен: има и substub. /умният софтуер не ме предупреди, че друг редактира/ --Gregg беседа приноси 13:55, 18 май 2005 (UTC)
Съгласен съм, дори се старая да се поправя от няколко дни усмивка. --Спас Колев 14:04, 18 май 2005 (UTC)
Прав си, Gregg, и аз ще се старая. Благодаря ти за намесата. --5ko | Беседа 15:56, 18 май 2005 (UTC)
Имам един елементарен технически въпрос: къде да напиша резюме, когато възвръщам към предишна редакция?--Хари 07:13, 20 май 2005 (UTC)
Не можеш да резюмираш. Но можеш да обясниш на беседата на последния редактирал защо смяташ, че възвръщането на стара редакция е по-добрата за Уикипедия идея. --Gregg беседа приноси 07:17, 20 май 2005 (UTC)
Хари, би могъл, но е много по-трудоемко, да извикаш предишната версия от историята, да я редактираш и там да напишеш в резюмето защо. По-бавно е от натискането на една препратка. :-( --5ko | Беседа 07:24, 20 май 2005 (UTC)
Благодаря за съветите. Обикновено последният редактирал в такива случаи е IP:-). Затова предпочитам да използвам по-трудоемкия начин. Поне резюмето ще се види веднага от всички. Ако е познат или регистриран редактор, наистина не бих пропуснал да обсъдя с него промяната, преди да предприема каквото и да било.--Хари 07:53, 20 май 2005 (UTC)
Анонимните редакции не трябва да се третират по различен начин от тези на регистрирани потребители. Дори с повече търпение и внимание трябва да се обяснява на анонимните защо, кое и как става. Обикновено се налага връщане след проба на някой да види дали е наистина лесно и възможно да се запише каквото и да е. Кратка бележка и препратка към пясъчника, според мен, са достатъчни. Но кой ли ме слуша :) --Gregg беседа приноси 08:48, 20 май 2005 (UTC)

Stewards election

Hello,

The stewards election has started on m:Stewards/elections 2005. Anyone can vote provided that he has a valid account on meta with a link to at least one user page, on a project where the editor is a participant, with at least 3 months participation to the project. Stewards can give sysop right on projects where there are no local bureaucrate. Please vote ! Yann 19:04, 19 май 2005 (UTC)

PS: Please translate this and put it in the Village Pump. Thanks. Yann 19:04, 19 май 2005 (UTC)

Vypros

Zdravejte, iskam da popitam, ima li vyzmojnost vyv wikimedia da se slagat linkove na e-mailite, taka che clickvajki vyrhu tqh da se otvarq direktno outlook? blagodarq

Може да: прави се "mailto:adres@domain.tld", което дава "mailto:adres@domain.tld", обаче така адресът ще бъде открит от роботи, които после пращат купища реклами. Ние затова предпочитаме да пишем adres(при)domain.tld. --5ko | Беседа 15:44, 25 май 2005 (UTC)

Две предложения

Тъй като някои колеги очакват от мен нещо, което не е по силите ми, ще се опитам да направя две предложения с цел повече хора да се ангажират с процеса.

Първо, по конкретната разправия. Вярвам, че е дошла до гуша на всички, включително на участниците (но те си го заслужават ухилване). Предлагам им да напишат конкретно кой какво иска от другата страна, да се споразумеят върху няколко точки и да нарочат някой, който да следи за спазването и да им трие отклоненията. Бих помолил незамесените, които са на моето мнение, да го кажат с по една дума отдолу, защото често премълчаваме нещо като подразбиращо се, а после се оказва, че са ни разбрали зле.

Второ, в опит за търсене на по-общо решение, съм направил една страничка (Потребител:Nk/Что делать?). Ако ви се струва, че може да е от полза, използвайте я. Ако не ви е ясно какво съм имал предвид, питайте, защото често ми е трудно да се изразявам. --Спас Колев 12:11, 26 май 2005 (UTC)

Коментарите върху това изявление са преместени на Уикипедия:Разговори/Нова процедура срещу Емил#Две предложения.

Множество редакции

Днес ще актуализирам съобщенията в именното пространство МедияУики, като ще засипя последните промени с около 200 редакции. —Борислав 13:07, 27 май 2005 (UTC)

Знаеш ли, братовчедите македонци имат нужда от такава помощ (не всичко са превели, но доста и може да се почне). Можеш ли да се заемеш, или ако не, да ми дадеш указание как аз да го направя? Благодаря. --5ko | Беседа 13:15, 27 май 2005 (UTC)
Ами, не е проблем да го направя. Трябва ми само техния файл и администраторска парола. —Борислав 13:20, 27 май 2005 (UTC)
И защо трябва татарите, както доста често ни наричат, да им помагаме? Това, че ръцете им са навряни до лактите в г... ардероба не означава, че трябва да им събираме пари за оперативна намеса. Иначе за съобщенията, предлагам промяната да бъде в някой от мъртвите периоди - късно вечерта днес или рано сутринта утре. --Gregg беседа приноси 13:22, 27 май 2005 (UTC)
Аз, като не-татарин, предложих да им помогна безплатно, за да имат интерфейс на македонски, не на английски. Ако това стане, повече хора ще могат да се включат в проекта и да го разширят. А като има повече нови статии на ден от нас, и ти ще можеш да напишеш в блога си колко си доволен. --5ko | Беседа 13:36, 27 май 2005 (UTC)
За нищо на света не бих пропуснал да го отбележа, приятно фийдване Ухилен съм --Gregg беседа приноси 13:43, 27 май 2005 (UTC)

карти?

здравейте, хрумна ми една идея за статия - средновековни карти и намерих няколко в интернет, обаче не ми е много ясен въпроса с авторските права...в англ. част на уики намерих само 1 карта на света от 9ти век някъде и пишеше, че е пъблик домейн заради възрастта си. това значи ли, че всички карти, които намеря ще мога да ги слагам в уики свободно, само защото са на няколко века. мислите ли , че ще има проблем?? нали не би трябвало - авторите им са умрели преди 1000 години например, така че не би трябвало да има никакваи претенции за авторски права май?? моля ви обяснете ми..нова съм и много искам да помогна за разширяването на уики:) мерси и приятен ден

По принцип авторът трябва да е умрял преди 70 години, за да станат обществено достояние. Ако няма някакви допълнителни обработки, би трябвало да могат да се ползват. Така мисля, поне. Дай някоя връзка, която да погледнем. --Спас Колев 11:34, 28 май 2005 (UTC)
Здравей и добре дошла! По принцип да, стари карти и рисунки, ако авторът им е умрял преди повече от 70 (или на места 100) години и не са прерисувани или допълвани, са в Общественото достояние, дори и ако са сканирани наскоро. Затова да, биха могли да се добавят в Уикипедия, ако представляват някакъв интерес и биха влезли в някоя статия. --5ko | Беседа 11:36, 28 май 2005 (UTC)
Здравейте приятели, ето ви един линк да погледнете тези карти: http://gate.henry-davis.com/MAPS/EMwebpages/EML.html а също и този : http://www.britannia.com/history/herefords/mapmundi.html

значи разбрах, че проблема не е толкова за картите колкото за правата над снимките...уфф много е селско с тези авторкси права, доста е досадно да следиш постоянно за права и патенти, дано сте били на лекцията на ричард столман, той много хубаво говореше за тия неща :( както и да е, мерси че сте ми отговорили, лек и усмихнат ден:)):-)Ухилен съм --karakorum 18:14, 28 май 2005 (UTC)

A random text

Hello guys, how are you doing? I'm sorry, I don't speak Bulgarian. Recently, in the Spanish Wikipedia, we recieved three random texts in three different languages in our discussion page (village pump in English, we call it the Café over there). The texts seem to have been in Arabic, Bulgarian, and Vietnamese, though I'm not sure, I'm no linguist. Following the text was a supposed translation into Spanish of which I doubt the accuracy. The original text was:

енциклопедия използваща системата уики. Това означава, че всеки има свободата да я използва и редактира, като създава нови статии или подобрява съществуващите.

Енциклопедията се управлява от фондация с идеална цел — Фондация Уикимедия.

Уикипедия, както и нейният предшественик Нупедия, се поддържа от Ричард Столман — основателя на движението за свободен софтуер и на организацията за свободен софтуер.

Първоначалната Уикипедия започна на 15 януари 2001 г. и бе само на английски език. Оттогава непрекъснато се създават енциклопедии и на други езици. В началото на декември 2003 г. се постави началото и на българската версия, която все още е една от малките Уикипедии и има нужда от нови сътрудници. Уикипедия започна.

The message was titled as "Уикипедия е свободна".

The translation said roughly "They say that they don't like you, that on occasions they have read what you write in the Café and they think it is a waste of time to read what you all have written." I doubt that all four translations say the same thing, can you guys help me out with this? Any time you get a random text in Spanish, I'll be glad to translate it into English for you ;). If you could, please respond to me in my Spanish discussion page. Thank you sincerely, Orgullomoore.

replied at spanish wikipedia. -- DCLXVI беседа приноси 14:47, 30 май 2005 (UTC)

Nov vypros

zdravejte, iskam da popitam dali po nqkakyv nachin javascriptove mogat da bydat vmykvani v redaktiranata stranica direktno. blagodarq predvaritelno.

Отговор: Не. Послепис. Ако държите да ви помагаме с удоволствие, най-смирено ви моля да пишете на кирилица. В началото на изреченията може също да слагате главна буква. Вижте и полезните съвети и сайтове, към които сме сложили препратки накрая на статията Шльокавица. Моля за извинения, ако с нещо някого съм засегнал. --5ko | Беседа 08:58, 30 май 2005 (UTC)

Бот за личности

Обмислям автоматичното актуализиране на секциите Личности, като се използват Биоинфо шаблоните. Поогледайте Пловдив - опит за комбиниране на автоматично и ръчно добавяни личности. Дайте коментари за каквото се сетите. Също за подреждането - по дата, име или нещо друго. --Спас Колев 12:27, 30 май 2005 (UTC)