Уикипедия:Разговори/Архив/2017/май

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.


ЦИГАНИН срещу РОМ

Преместено на Беседа:Цигани#„Циганин“ срещу „ром“. --Спас Колев (беседа) 11:50, 16 юни 2017 (UTC)

Павел Стайков на статията Масагети.

Преместено от Уикипедия:Заявки към администраторите/2017/17. — Luchesar • Б/П 18:37, 2 май 2017 (UTC)

Здравейте. От известно време добре известният редактор със стотина айпита и марионетки се подвизава под това име и пише пак тук. Донякъде проявяваше стария си нрав, но не съвсем. Напоследък обаче връща доста редакции и то в разрез на цитираните източници. Смята вероятно, че мнението му е по-важно от източниците. Освен това започва пак да се държи некоректно и да обижда. Това е видно от последните му резюмета на посочената статия. Подхвърля реплики като: ходи да плачеш на тате, тука не е бозаджийница, сам си ги изпроси и т.н. Няколко пъти го предупредих да не трие рефериран текст, но той го направи 5 пъти последователно. Касае се за книга която той е цитирал, като цитираните страници са посочени от него, а именно: The Sarmatians, Author Tadeusz Sulimirski, Publisher Thames and Hudson, 1970, стр. 81-82. Спорът ни наглед е дребен, но показва, че той цитира некоректно, дори добавените от него източници, като трие това което не му харесва. Касае се за текста: През 165 ВС обаче хунну побеждават масагетите и те се оттеглят на запад. Стайков трие постоянно уточнението и на юг, което аз добавям, но то фигурира в цитирания от него оригинален текст, което може да се види на стр. 82 в първия абзац, където текстът на английски гласи: It was not untill 165 BC that the Huns defeated the Massagetae and droves them southwards and westwards out of their lands. Моля Стайков да бъде предупреден да се откаже от старите си практики. Благодаря. Jingiby (беседа) 19:12, 28 април 2017 (UTC)

Резюме: Премахнати слабоумия“. И по същество, и по форма, подобно поведение не може да има място в Уикипедия. Всички сме хора и на всекиго може да се случи да си изпусне веднъж или два пъти нервите. Но ако е системно, или поведението трябва да бъде променено, или и човекът с проблемното и непроменимо поведение също не може да има място в Уикипедия. Надявам се, че съм ясен.
— Luchesar • Б/П 03:51, 29 април 2017 (UTC)
Източниците би трябвало да се цитират коректно. Ако има съмнение в тълкуването - трябва да бъде посочен друг благонадежден източник, който поставя първия под съмнение. Ако е „и на юг“ както в източника, но редакторът има и друг източник, който е по-достоверен, или внася яснота относно това - моля да бъде посочен. Но собствено тълкуване не е подходящо. Скоба: И на мен "юг" ми изглежда нереално от географска гледна точка, но не е невъзможно - все пак не сме запознати напълно с движението на народите преди 2000 години. Затова и цитираме източници. Би трябвало Павел да обоснове редакцията си за премахването - а ако няма достатъчно добро обоснование - да остави източника. --Vodnokon4e (беседа) 04:50, 29 април 2017 (UTC)
Проблемът е, че източникът е добавен от Стайков и цитирането също е негово, но избирателно. При опит за внасяне на обективност започва обиди и редакторска война. Гледам, че включи пак и нови марионетки и продължава с обидите. Мисля, ако не спре да го предложа за блокиране. Jingiby (беседа) 07:06, 29 април 2017 (UTC)

Първо защо Jingiby ходи след мен и поправя всяка моя редакция? Тук има повече от 300 активни редактори, единствен той ходи и променя смисъла на това което пиша? Това някаква специфична форма на тормоз ли е? На мен така ми изглежда и е най добре да се назначи редактор който да преглежда моите приноси и той да контактува с Jingiby ако се налага. Значи аз започнах параграф в статията които показва връзката юеджи-масагети. Jingiby идва в последствие и се опитва да замаже това което съм написал. Обясних му да не го прави, да си отвори негов параграф и там да докаже че това не е вярно. Лично аз започнах този параграф, нямам нищо против в статиите да се излагат различни мнения, дори написах първото изречение и му намерих такава книга(вижте беседата към статията). Обаче Jingiby това не го устройва - той иска да скрие смисъла на това което пиша. И започва да маже отгоре неща които в повечето случаи са безсмислени или пък просто не им е мястото в този параграф. Защо Jingiby редактира тези статии само след като аз направя някакво допълнение? Значи той няма интерес тези статии да се подобрят а единствената цел е да се скрие смисъла на моите приноси. Въпреки, че той има повече знания по тези статии от средния редактор в Уикипедия, моето впечатление е че тези знания не са достатъчни той да изгради тези статии. По простата причина, че той няма истински интерес към статиите. Тази вечер (или утре) мисля да направя някои допълнения в статията Усуни, той пак ли ще дойде да маже отгоре? Сега отговарям подред на конкретните точки които станаха са въпрос на раздор.

1. Масагетите се идентифицират от повечето автори с големите юеджи а не просто с юеджите. Големите юеджи (или масагетите) мигрират на запад, а не на юг. Наистина конкретно в книгата на Сулимирски е казано и на юг, но това не е прието от повечето автори. Съгласен съм, че книгите трябва да се цитират коректно, но в случая умишлено съм пропуснал юг защото тази част от юеджите които мигрират на юг не са масагети а други племена от конфедерацията юеджи. Някои предполагат, че това са част от малките юеджи. По тази причина етнонима boghar е принесен в тибетските езици. И ако трябва да бъдем съвсем точни посоката е югозапад, а не юг. Тибет се намира на югозапад от Гансу. Статиите се пишат като синтез от няколко източника и този синтез трябва най добре да отговаря на истината.

2. Защо Jingiby маже в точно в този параграф хипотезата за връзка на Пазирик погребенията и Юеджи? първо това е само хипотеза, второ не е тука мястото - има две отделни статии за погребенията Пазирик и култура пазирик - там е мястото.

3. Хазарите нямат нищо общо с масагетите-юеджи. Не може просто отнякъде да се вземе информация и да се плесне в някоя статия. Факта че Jingiby не знае произхода на хазарите показва, че той няма истински интерес към тези статии. Хазарите са свързани по произход с усуните, а не с юеджите.

Така, че ако нямате нищо против ще махна тези спекулации от статията масагети и ще ви помоля ако е възможно да назначите някой друг да проверява моите редакции, а не Jingiby. --Stanimir X (беседа) 15:15, 1 май 2017 (UTC)

Мисля, че Стайков отново е за блокиране. След неколкократно упорито използване на език на омразата, пускане на 2 нови марионетки от които едната вече е блокирана и нова редакторска война, това би било напълно логично решение. Jingiby (беседа) 16:10, 1 май 2017 (UTC)
 Съгласен съм, че книгите трябва да се цитират коректно, но в случая умишлено съм пропуснал юг защото тази част от юеджите които мигрират на юг не са масагети а други племена от конфедерацията юеджи.  от Stanimir X
Разбирам логиката, но това в известен смисъл се превръща в оригинално изследване: щом този детайл е важен, добре е да бъде намерен източник, където въпросното разграничение да е било направено.
 Обясних му да не го прави, да си отвори негов параграф и там да докаже че това не е вярно. 
Боя се, че Уикипедия не работи по този начин. Тя може да представи различни гледни точки в историографията – ако такива съществуват – но не и различни гледни точки на отделни редактори. Цялостното представяне на гледните точки в областите на научното познание (от което историографията е част) трябва да става според степента на „консенсус“ в научната общност. Разбира се, историята в някакъв смисъл дори не е наука, защото има твърде широко поле за субективизъм и дори пропаганда, но трябва поне да има доброто желание да се отсява обективно просото от плявата.
 Въпреки, че той има повече знания по тези статии от средния редактор в Уикипедия, моето впечатление е че тези знания не са достатъчни той да изгради тези статии. 
Може би, но това може да се каже за всеки един от нас – включително и за Вас самия. Това е още една причина, между другото, да бъдем прецизни в цитирането на източници, за да минимизираме нашите собствени (и вероятно не особено достоверни) тълкувания на едни или други хипотези, твърдения и т.н.
 Тази вечер (или утре) мисля да направя някои допълнения в статията Усуни, той пак ли ще дойде да маже отгоре? 
Не само Jingiby, но и всеки друг редактор би могъл да дойде и да „маже“. Така работи Уикипедия. И преди е ставало дума, че ако искате написаните от Вас неща да не бъдат променяни, защото държите на тезите, които изказвате с тях, по-правилно място може да бъде някакъв блог или поне форум. Но статиите в Уикипедия се редактират колективно и никой редактор не би могъл да очаква написаното от него да остане непроменено. Дори да смята, че промените са неправилни, единственият начин подобен „конфликт на редакции“ (в преносен смисъл) да бъде разрешен е чрез диалог.
 Така, че ако нямате нищо против ще махна тези спекулации от статията масагети 
Бих Ви помолил да изчакаме и други редактори да вземат отношение.
 [...] и ще ви помоля ако е възможно да назначите някой друг да проверява моите редакции, а не Jingiby. 
В Уикипедия не съществува концепция за „отговорен редактор“ и никой не бива назначаван за каквото и да е. Уикипедия е свободна енциклопедия. Ако Jingiby е решил да редактира тези статии, това е негово право, доколкото го прави в съответствие с принципите на Уикипедия и добросъвестно. Ако не сте съгласен с неговите редакции, трябва да успеете или да го убедите в аргументирана дискусия, че не е прав, или поне да убедите с разумни аргументи останалите редактори в своята собствена правота.
 Мисля, че Стайков отново е за блокиране. След неколкократно упорито използване на език на омразата, пускане на 2 нови марионетки от които едната вече е блокирана и нова редакторска война, това би било напълно логично решение.  от Jingiby
Езикът на омразата са онези „премахнати слабоумия“ или нещо друго? Ако е първото, бих казал, че предупреждението трябва да е било достатъчно. Трябва да имаме еднакъв аршин, а на други редактори позволяваме да наричат свои колеги „мързеливци“ и „агнешки главички“ без да ги блокираме. Но ако се повтори, блокирането ще е неизбежна мярка. Относно марионетките, самите те биват блокирани, защото очевидно са нечии марионетки. Без решение от чекюзър обаче, не бих си позволил да твърдя, че са марионетки конкретно на X или Y. Напълно е възможно (отделен въпрос е колко е вероятно) те да са плетене на интриги от някого другиго.
Накратко, наистина моля и двама Ви да наблягате на дискусията. Особено това се отнася за колегата Стайков. Радвам се, че има значителен прогрес в това отношение, и се надявам той не само да бъде затвърден, но и да бъде засилен, най-вече в посока повече конструктивизъм и търпение.
— Luchesar • Б/П 20:01, 1 май 2017 (UTC)

За какви марионетки говори Jingiby нямам представа - след като постигнахме договорка не съм отварял други акаунти. Също така тук няма омраза - просто се старая статиите да се списват максимално точно. Ако някой читател се задълбочи в тези статии и запита как така масагетите-юеджи са се разселили на юг след като на юг от Гансу е Китай, тогава какво ще му отговорим на тоя човек? Единственото смислено обяснение е ако Сулимирски е считал главното обиталище на юеджите не Гансу, а района на Турфан - такива хипотези има но няма как да знаем дали Сулимирски е считал така. Повечето автори указват само западна посока:[1]

"One may remember that not all the Yuezhi people followed the migration of the main tribe to the west." стр.8

Следващото нещо което ме издразни в редакциите на Jingiby е че е добавил в статията връзка между масагетите и хазарите. Той как си я представя тая работа - между тези хора има 1000 години разлика във времето? Ако Jingiby не подкрепи тази информация с поне 2-3 международни източника където тази връзка да е обяснена по някакъв смислен начин, то тази информация трябва да отпадне от статиията. Накрая за връзката юеджи/масегити - Пазирик погребения. Тук нещата са по-сложни, самия аз я бях добавил в статията юеджи, доста авторитети застават зад тази връзка, но на мен ми изглежда нереална. Ако разгледате картата на Скития, която качих в статията Иседони ще видите, че разстоянието между Аралско море и Алтай е някъде към 4000-5000 километра, приблизително колкото от България до Аралско море. Дори за съвременните представи това е немалко разстояние. За древния свят е било огромно разстояние - дори и за конни номади. Как така масагетите са си погребвали мъртъвците на такова отдалечено разстояние - на мен това ми изглежда нереално, още повече че между тях и Алтай са стояли иседоните, с които те са били във враждебни отношения. В допълнение някои от гробниците в Пазирик съдържат останки от ритуален канибализъм, практика на иседоните. Точно иседоните са били в непосредствена близост до Алтай и Пазирик. Защо тези погребения да не са тяхно дело? Ще се радвам ако и други хора се включат в тази дискусия и чуя и тяхното мнение. --Stanimir X (беседа) 18:19, 2 май 2017 (UTC)

Ще преместя темата на Разговори, защото тук много по-малко хора биха я видели.
— Luchesar • Б/П 18:33, 2 май 2017 (UTC)
Попаднах на страхотен комикс, споделен от Джимбо, който има търпението да го изгледа до края, ще бъде възнаграден (подсказка: свързан е с човешката реакция на противното мнение)--Ket (беседа) 08:15, 3 май 2017 (UTC)
Ket, това наистина е много добро и препоръчвам повече хора да го прочетат. Защо наистина реагираме така, когато ни се предостави факт, който противоречи на изградената ни представа? И какви са (дали има?) начините за справяне с този проблем? --Vodnokon4e (беседа) 13:24, 3 май 2017 (UTC)
Според изводите на невролозите, че когато ни предоставят факти или твърдения противоречащи на основните ни схващания мозъкът ни реагира по същия начин както реагира на физическа заплаха няма начин за справяне с това у всички хора. Можеш да се справиш със собствените си реакции по същия начин както можеш да се справиш примерно със страха от това да влезеш в клетка с крокодили, отровни змии, мечки или каквото и да е страшно нещо а именно с упорита работа върху себе си и то само ако имаш определена нагласа. Между другото въпросният комикс е адски досаден и в него не намирам нито едно изненадващо твърдение камо ли пък шокиращо. Не схващам какво му харесвате. Сале (беседа) 14:27, 3 май 2017 (UTC)
Виждам коментар на Стайков, че съм добавил в статията връзката на хазарите и масагетите. Бих желал да уточня, че нищо подобно не съм добавял, а това са текстове, които нямам идея откога са си в статията. Също така е известно, че летописците през средновековието са наричели новите нашественици с имената на стари народи, които са им били познати преди това, така че това с 1000 години разлика е без значение и е възможно хазарите да са наричани масагети, но аз не съм запознат с този въпрос. Jingiby (беседа) 14:32, 3 май 2017 (UTC)

На мен не ми е известно, че летописците са наричали новите нашественици с имената на стари народи - това е поредната спекулация на разни празноглавци, понеже празните им глави не могат друго да родят. Това, че има такива случаи е вярно, но не може да се правят такива обобщения. Това е все едно да се приеме че съответните летописци са били идиоти и не са можели да различат ляв крак от дясна ръка. Другата голяма спекулация е как цели народи изчезват без следа и нови народи се появяват от нищото в съседните географски райони непосредствено след съответното "изчезване". --Stanimir X (беседа) 07:47, 5 май 2017 (UTC)

Избори на Фондация Уикимедия

Само да напомня, че има десетина дни за гласуване за кандидатите за Съвета на Фондацията. Можете да прочетете въпросите, зададени към кандидатите и техните отговори тук (Част 1) и тук (Част 2). Можете и да ударите и едно рамо с превода - не остана много :-). Аз гласувах, защото смятам че е важно (както и обсъждането на предстоящата Стратегия на движението 2017, където също има много интересни идеи за бъдещето на Уикипедия през следващите години). Но за един от кандидатите все още се колебая и може да си променя мнението :-).--Vodnokon4e (беседа) 13:24, 3 май 2017 (UTC)

Гласуване на две статии за избрани

Здравейте, от 28 април до 12 май 2017 г. тече гласуване на статиите Френска и индианска война и Робърт Клайв за избрани. --Спасимир (беседа) 17:35, 4 май 2017 (UTC)

Координати на хижа

Как да направя координатите на хижа Балкански рози видими на картата ? Изглежда добавянето им в шаблона не е достатъчно.--Ģiverņ (беседа) 07:16, 5 май 2017 (UTC)

Здравей, трябва да се добави в уикиданни. Може да видиш как е сега при Балкански рози. Поздрави, Спасимир (беседа) 19:16, 5 май 2017 (UTC)
√--Ģiverņ (беседа) 10:20, 6 май 2017 (UTC)

Български военни униформи в Нюйоркската обществена библиотека

Случайно попаднах на категория с изображения на български военни униформи в Общомедия от Нюйоркската обществена библиотека. Може на някого да са интересни. Ще е добре да се сложат повече категории, добавяне на описание на български, може и да се илюстрират някои статии. В Нюйоркската обществена библиотека има и още изображения свързани с България, които не намирам в Общомедия. Спасимир (беседа) 20:46, 5 май 2017 (UTC)

В началото на другата седмица ще ги категоризирам и вмъкна по статиите до колкото е възможно. Така или иначе силно ни липсва илюстративен материал. За липсващите снимки свързани с България можем да направим един маратон. --Стан (беседа) 23:09, 5 май 2017 (UTC)
Супер, след категоризацията, мисля да мина всички във формат .jpg с crop tool, за да се изрежат излишните полета отстрани. Пък, който иска след това ще може да види и първоначалното изображение, то няма да се загуби. В подобни колекции винаги има интересни материали свързани с България.

В последната седмица прехвърлях няколко стотин изображения от Информационната система на Държавните архиви в Общомедия. Те са цифровизирани от ДАА и са качени там. Има един раздел особено ценни и уникални документи. Та всички в този списък ги има цифровизирани и могат да бъдат качени в Общомедия. Но, ако има възможност за бот, ще е най-добре, защото ръчно става сравнително бавно. Интересни са Дневниците на Щаба на Действащата армия за хода на военните действия през Първата световна война, има и няколко за Балканските войни. --Спасимир (беседа) 05:43, 6 май 2017 (UTC)

Адвайзера предлага намеса в шаблони

Здравейте,
Може ли адвайзера да се направи да не бърка в шаблоните. Конкретен повод да пиша е, че скрипта предлага да поправи тире в името на изображение, с което очевидно то ще се „счупи“. Ani♛saj 07:51, 6 май 2017 (UTC)

Тези неща е по-добре да се пишат на МедияУики беседа:Gadget-Advisor.js или поне с пинг до V111P.
— Luchesar • Б/П 15:24, 6 май 2017 (UTC)
Конкретният проблем е решен. И текстът в шаблоните трябва да се коригира, както и извън тях. --V111P 08:51, 11 май 2017 (UTC)

Фундаментални въпроси – Визуална дискриминация в Уикипедия

Преместено на Уикипедия беседа:Политика за несвободните изключения#Май 2017. --11:56, 16 юни 2017 (UTC)

Нужда от помощ на новак

Здравейте,

От много време имам желание да допринасям за Уикипедия, като периодично правя вяли опити да редактирам, пиша в пясъчника, губя си редакциите и т.н. Напоследък успях да скалъпя цяла статия (на български), която ми бе отказана, защото съм се опитала да я кача в английската Уикипедия. Налазиха ме администратори от украинската и румънската уикипедия. Все повече се обърквам. Не съм особено технически грамотна и нямам време да навлизам в дебрите на редактирането сама. Имам нужда от помощ - някой да ми покаже набързо кое как става. В София съм. Виждам, че има периодични срещи на общността, но не виждам да има насрочена такава скоро. Ако някой се навие да ме насочи, ще съм много благодарна! Поздрави! — Предният неподписан коментар е направен от Ana.Lazarova (приноси • беседа)

Здравей, писах на беседата ти, можеш да провериш там и ако имаш още въпроси питай. Извинявай, че съм на Ти, но мие по-лесно--Я.Запрянов (беседа) 10:39, 8 май 2017 (UTC)

Нужна е поправка в заглавие

Здравейте, как може да се поправи правописна грешка в заглавие? Става дума за Съдова енергитична установка.--Mmm-jun (беседа) 16:39, 10 май 2017 (UTC)

Mmm-jun, просто като се премести статията под правилното име. Останалото с грешното име пренасочване е хубаво да се пусне за изтриване с шаблона {{бързо}}.
— Luchesar • Б/П 18:43, 10 май 2017 (UTC)
Благодаря, направих цялото упражнение :) --Mmm-jun (беседа) 20:01, 10 май 2017 (UTC)

Във филма "Допълнение към ЗЗД" Стефан Гецов (чийто герой загива) не играе Георги Димитров.
134.59.10.113 16:43, 10 май 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Благодаря Ви! Уикипедия е свободна енциклопедия, и всеки – включително и Вие – можете да поправите грешки, които забележите. Всъщност, не само можете, но дори е желателно да го правите. Съвсем лесно е! ;-)
— Luchesar • Б/П 18:45, 10 май 2017 (UTC)

Въпросът ми е: Лично аз мога ли да си направя страница в Уикипедия

Лично аз мога ли да си направя страница в Уикипедия, как става това и какви са условията. Моля отговорете ми на мейл pr_velikov@abv.bg
84.43.172.41 06:38, 11 май 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Краткият отговор е „не“. Ако искате по-дълъг отговор, ще Ви се наложи да прочетете помощните страници.
— Luchesar • Б/П 13:57, 11 май 2017 (UTC)

Номера на железопътни линии

Здравейте, с Nikos745 имаме едно терзаене свързано с номерацията на жп линиите в България. Номерацията, която е използвана в статиите тук преди известно време е заменена с нова, като има размествания – някои жп отсечки получават номера на други, вече закрити жп отсечки. Пример: Железопътна линия 27 (България) вече трябва да е Железопътна линия 26 (България), но Железопътна линия 26 (България) по старата номерация съществува и е закрита, и ако трябва да се актуализират номерата ще доведе до тяхното дублиране в Уикипедия. Едното предложение е примерно Железопътна линия 26 (България) да се преименува на Закрита железопътна линия 26 (България). Друго предложение е Железопътна линия София – Банкя, т.е. да се махне номера. Може да видите дискусията тук. Ако има други предложения, ще сме благодарни.--Спасимир (беседа) 18:54, 11 май 2017 (UTC)

Интересен (и важен) въпрос, наистина. Споделих своето мнение на беседата.
— Luchesar • Б/П 19:24, 11 май 2017 (UTC)

This Month in GLAM: April 2017





Headlines
  • Argentina report: End of contest, new heritaged donated and digitizing workshop
  • Basque Country report: Students working on literature with new Wikipedian in Residence
  • Belgium report: Brussels writing weeks; Dutch Language Union workshop; Civic Lab Brussels start; Edit-a-thon Leuven
  • Brazil report: Wikimedia Conference, gender and International collaboration
  • Germany report: You may only harvest after putting a grain
  • Ghana report: GLAM Ghana duly launched
  • Italy report: Open Data for Cultural Heritage
  • Macedonia report: 12 Peaks hiking challenge
  • Netherlands report: The Netherlands and the World: Photo hunt Chinsurah; Photohunt public library Tilburg; Wikipedian in Residence for UNESCO's Memory of the World programme in the Netherlands; Picture books from Koninklijke Bibliotheek
  • Spain report: Management and dissemination of cultural heritage
  • Sweden report: GLAM-EduWiki collaboration awarded Pedagogy Award of the year at Swedish museums; Connected Open Heritage
  • UK report: Bio-Medical History Residences
  • USA report: New connections at the Library of Congress and Smithsonian
  • Wikipedia Library report: Books & Bytes
  • Wikidata report: Federation and new datatypes
  • WMF GLAM report: DPLAFest and Beyond
  • Calendar: May's GLAM events

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Стратегия на движението - Цикъл 2

Здравейте! За тези които се интересуват как вървят дискусиите за стратегията на движението – приключи Цикъл 1. Бяха събрани и обобщени над 100 дискусии в общността от различни Уикипедии, групи, сдружения и др. (по-точно 106 източника и 1 846 различни изявления). От тях бяха извлечени 13 основни теми (някои с подтеми), от които се интересуват участниците и за които смятат, че са важни за бъдещето на Уикимедия и проектите ѝ – от преминаване към пратено редактиране до програми с институции, през децентрализиране на проектите или начини за привличане на нови редактори. Можете да видите резюме на най-важните теми, дискутирани в другите Уикипедии, както и доклада за обощените 13 теми, около които които ще се изгради бъдещата статегия. Най-често е било дискутирано Съдържанието – достъпност, пристрастия, неутралност, качество, надеждност. Следващата стъпка е разискване по тези теми и свеждане до 3 – 5 основни, въз основа на които ще бъдат поставени дългосрочните цели. --Vodnokon4e (беседа) 19:13, 12 май 2017 (UTC)

Който предпочита оф-уики вариант за споделяне на мнението си за стратегията: тук има препратки към 5 гугъл формуляра с въпроси по следните пет теми: „Здрави, притегателни общности“ (Healthy, inclusive communities), „Епохата на надградената реалност“ (The augmented age), „Наистина глобално движение“ (A truly global movement), „Източникът на информация, на който може най-много да се вярва“ (The most trusted source of knowledge), „Ангагжиране в екосистемата на знанието“ (Engaging in the knowledge ecosystem). Отговорите могат да бъдат подавани и на български (това следва да се укаже като отговор на първия въпрос във всеки от въпросниците) Спири ··· - - - ··· 10:57, 13 май 2017 (UTC)

Благодаря за приносите на Vodnokon4e, Ilikeliljon, Спасимир, Ket, Justine.toms: по време на уикисеминара в събота, 10 юни. Събрала съм всички подадени отговори на страницата meta:Strategy/Wikimedia_movement/2017/Outreach/Wikimedians_of_Bulgaria_UG. Спири ··· - - - ··· 16:11, 12 юни 2017 (UTC)

Prototype for editing Wikidata infoboxes on Wikipedia

Hello,

I’m sorry for writing in English. It’d be great if someone could translate this message if necessary.

One of the most requested features for Wikidata is to enable editing of Wikidata’s data directly from Wikipedia, so the editors can continue their workflow without switching websites.

The Wikidata development team has been working on a tool to achieve this goal: fill and edit the Wikipedia infoboxes with information from Wikidata, directly on Wikipedia, via the Visual Editor.

We already asked for feedback in 2015, and collected some interesting ideas which we shared with you in this thesis. Now we would like to present to you our first prototype and collect your feedback, in order to improve and continue the development of this feature.

We present this work to you very early, so we can include your feedback before and all along the development. You are the core users of this feature, so we want to make sure that it fits your needs and editing processes.

You will find the prototype, description of the features, and a demo video, on this page. Feel free to add any comment or feedback on the talk page. The page is currently not translated in every languages, but you can add your contribution by helping to translate it.

Unfortunately, I won’t be able to follow all the discussions on Wikipedia, so if you want to be sure that your feedback is read, please add it on the Wikidata page, in your favorite language. Thanks for your understanding.

Thanks, Lea Lacroix (WMDE)

Прототип на система за редактиране на информацията в Уикиданни директно през инфокутиите в Уикипедия

Превод: — Luchesar • Б/П 20:18, 15 май 2017 (UTC)

Здравейте, Извинявам се, че пиша на английски. Би било чудесно, ако някой може да преведе това съобщение.

Една от най-често търсените функционалности за Уикиданни е възможността информацията в Уикиданни да бъде редактирана директно от Уикипедия, така че на редакторите да не се налага да превключват между различни сайтове.

Екипът от разработчици на Уикиданни работи върху инструмент, даващ тази възможност: попълване и редактиране на информацията в Уикиданни директно през инфокутиите в Уикипедия с помощта на Визуалния редактор.

Още през 2015 година бяхме търсили мнения, като тогава успяхме да съберем различни интересни идеи, което споделихме с вас в тази дипломна работа.

Сега бихме искали да ви представим и първия прототип на инструмента и отново да чуем вашето мнение, така че да можем да продължим с работата си по развиване и усъвършенстване.

Представяме ви работата си на много ранен етап точно с цел да можем да включим вашите идеи, предложения и критични бележки в процеса на разработване. Вие сте ключовите потребители на тази функционалност и затова искаме да се уверим, че тя удовлетворява вашите нужди и практиката на редактирането ви.

Можете да видите прототипа, описание на неговите възможности и демонстрационно видео на тази страница. Чувствайте се свободни да добавите на беседата каквито сметнете за уместни коментари или мнения. Страницата все още не е преведена на всички езици, но всъщност можете да помогнете и с преводите.

За съжаление, няма да имам възможност да следя всички дискусии в различните проекти, затова, ако искате мнението ви да бъде чуто, моля ви да го добавите именно на страницата в Уикиданни, като можете да използвате вашия предпочитан език. Благодаря ви за разбирането.

Благодарности, Lea Lacroix (WMDE)

Струва ми се, че това е особено полезно за работата ни, така че апелирам към всички да го погледнат и да си дадат мнението. Ако описанието по-горе ви е твърде дълго, с едно изречение: това е инструмент, който ще позволи информацията в инфокутиите, която е взета от Уикиданни (например дати на раждане и родни места, височини на върхове и т.н.), да бъде редактирана с визуалния редактор директно тук, в Уикипедия, без да се ходи в Уикиданни, както и такива данни да бъдат добавяни в инфокутиите (и съответно в Уикиданни), отново без да е нужно специално да бъдат създавани преди това в Уикиданни. На практика, за повечето неща вече няма да има въобще нужда да се отварят Уикиданни. Голямо облекчение, без съмнение.
— Luchesar • Б/П 20:50, 15 май 2017 (UTC)
Когато се поправят или изменят база данни е добре да има механизъм за двойно и тройно потвърждение от повече редактори за да се намали вероятността от вкарване на грешки. --Stanqo (беседа) 10:11, 17 май 2017 (UTC)
Уикиданни, както и самата Уикипедия, реално работи именно така: информацията се следи от множество редактори и може във всеки един момент да бъде коригирана. Ако все пак смяташ, че това има конкретно отношение към разисквания инструмент и трябва по някакъв начин да бъде отразено в дизайна на интерфейса му, най-добре пиши на беседата.
— Luchesar • Б/П 17:16, 18 май 2017 (UTC)
Това е супер! Мисля, че това много ще улесни въвеждането на данни в Уикиданни и надявам се да увеличи наблюдението над информацията там. --Спасимир (беседа) 20:00, 18 май 2017 (UTC)
19:30, 16 май 2017 (UTC)

ЦИЕ Среща 2017 - регистрация и покана за подаване на предложения за доклади

Правя превод тук на писмото, което Наталия Шафран-Козаковска от името на програмния комитет на ЦИЕ срещата 2017 изпрати до общия пощенски списък на ЦИЕ уики общността (оригинал)

Щастлива съм да направя две важни съобщения за срещата на Централно- и източноевропейските уики общности, която ще се състои на 22-25 септември във Варшава.
1) Започнахме да приемаме предложения за теми в конферентната програма. Предложенията трябва да отговарят на една от темите, избрани от програмния комитет на базата на направеното допитване. Крайният срок за подаване на предложения е 30 юни 2017, 23:59:59 (CEST).
Списъкът от теми и насоки как да подадете предложение се намират тук: meta:Wikimedia CEE Meeting 2017/Submission
2) Можете за дапочнете да регистрирате делегатите си на конференицята! Всяка общност от ЦИЕ може да изпрати двама представители, чиито разходи за път, настаняване, виза и т.н. ще бъдат поети по проект на Фондация Уикимедия. Общността / уики-организацията може (и е добре дошла) да излъчи и допълнителни участници, но разходите по тяхното участие трябва да се покрият от организацията или самите участници.
Решението кого да изпрати трябва всяка общност / организация да вземе сама. Но ви насърчаваме горещо първо да погледнете списъка от теми, които ще бъдат засегнати по време на конференцията. Това ще ви помогне да изберете хората, за които в най-голяма степен участието на конференцията ще е от полза. Крайният срок за подаване на кандидатури за стипендии е 15 юни 2017 23:59:59 (CEST).
Цялата информация за регистрацията и препратка към формата за регистрация може да се намери тук: meta:Wikimedia CEE Meeting 2017/Participants
Ако имате някакви въпроси, пишете ни, с радост ще ви съдействаме.
Очакваме ви във Варшава.

Обсъждането на конкретните кандидати за представители на конференцията и изборът им следва да направим на страницата на потребителската група в Мета: meta:Talk:Wikimedians of Bulgaria. Предвид поставения срок (15 юни) е добре да се дадат две седмици време за подаване на кандидатури от желаещите да участват в ЦИЕ срещата, и още две седмици за гласуване (там е по-подробно).

Използвам момента да благодаря на Vodnokon4e, Спасимир и Алиса Селезньова за участието им в допитването за определяне на приоритетните теми на конференцията. Спири ··· - - - ··· 22:20, 16 май 2017 (UTC)

Промяна в ръководството на община Баните

Името на кмета на община Баните, област Смолян е Милен Белчев, моля промените да бъдат направени за всички населени места в община Баните. За повече информация тел.030252220, e-mail: obbanite@abv.bg
94.236.225.37 13:09, 17 май 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Оправено. --Rumensz (беседа) 13:43, 17 май 2017 (UTC)

Създаване на страница

Здравейте, по препоръка на мои читатели реших да създам моя страница в Уикипедия, но прочетох в инструкциите, че е неприемливо да се създават страница от автора за самия на него. Има ли възможност някой да се включи и да помогне със създаването на тази страница? Благодаря предварително.

Ваш,

Мартин Ралчевски, ralchevski@abv.bg
Ralchevski (беседа) 09:38, 20 май 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

В помощ на желаещите - Мартин Ралчевски, Мартин Ралчевски. --Rumensz (беседа) 17:42, 20 май 2017 (UTC)

Изборите за места в Комитета за разпределение на средства на ФУ и омбудсман

Приключиха изборите за Съвет на настоятелите на ФУ. Резултатите може да видите тук – резултати от изборите за Съвет на настоятелите на Фондация Уикимедия. От вчера започна да тече срока за подаване на заявления за изборите за места в Комитета за разпределение на средства и омбудсман. Желаещите да кандидатстват могат да направят това до 29 май.--Vodnokon4e (беседа) 17:51, 21 май 2017 (UTC)

24 май

Честито на пишещите на кирилица деня на азбуката, истински български празник!--Mmm-jun (беседа) 13:50, 24 май 2017 (UTC)

Подкрепям. И хубавото е, че тук в Уики шльокавицата не се толерира. --Uroboros беседа 14:06, 24 май 2017 (UTC)
za6to da nese torelira? a,ina4e 4estit praznik i otmen!!mnogo dohuvit den.to i dajd daje valq! na zdrave ,na vsi4ki pti4ki t p4eli4ki!!!
— Luchesar • Б/П 16:15, 24 май 2017 (UTC)
То пък празникът не бил български :)--Uroboros беседа 17:07, 24 май 2017 (UTC)
Мдаа, неслучайно висшата дипломация е изкуството да говориш много и да не казваш нищо. Ние си знаем, каквото си знаем. Да ни е честит Денят на славянската писменост! :) Skl1750 (беседа) 17:25, 24 май 2017 (UTC)
За фалшивите новини сигурно сте чували - те носят яко пари, на тези, които ги пишат. --Rumensz (беседа) 18:23, 24 май 2017 (UTC)
Като казах, че е български празник, имах предвид не произхода на буквите или техните създатели (внимание - Солунски братя!), а произхода на самия празник. Не знам друга страна (може и да има), където да се е зародила и реализирана идеята за национално празнуване на събитие, свързано не с политика или религия, а с образование и култура. Този факт сам по себе си заслужава адмирации и уважение към народа.--Mmm-jun (беседа) 20:17, 24 май 2017 (UTC)
http://wordpress.catholicapedia.net/bienheureux-charlemagne/ --Спас Колев (беседа) 06:26, 25 май 2017 (UTC)
Rumensz, де да беше фалшива... целият интернет е пълен с тая новина, телевизиите също, а и външния ни министър я коментира... --Uroboros беседа 07:20, 25 май 2017 (UTC)
Божидар Димитров също коментира, при това професионално. Въпросът е как ще представиш една "новина". --Rumensz (беседа) 15:54, 25 май 2017 (UTC)

Създаване на инфокутии

Балет и Танцьор

Коя добра душа може да ми помогне (или да ме упъти) за създаването на две нови инфокутии - за балет (евентуално може да се използва и за пиеса) и танцьор? Skl1750 (беседа) 17:30, 24 май 2017 (UTC)

Виж {{Пиеса}}. А танцьорът не е ли актьор – {{Личност/Актьор}}? --Rumensz (беседа) 18:23, 24 май 2017 (UTC)
Пиесата може да стане, ако се ползва текст за либрето. Но тогава защо да не се разшири операта? А танцьорът е актьор, но има специфики като трупа/компания, направление, отличия и пр. - тоест, шаблонът трябва да се разшири значително.Skl1750 (беседа) 19:33, 24 май 2017 (UTC)
Не разбрах, ама нещо като en:Template:Infobox ballet за балет ли? --Rumensz (беседа) 20:16, 24 май 2017 (UTC)
Точно. И en:Template:Infobox dancer за танцьор.Skl1750 (беседа) 22:17, 24 май 2017 (UTC)
Шаблонът в ен: няма много специфични параметри. Направих Шаблон:Личност/Танцьор, ако има забележки, ще го адаптирам. --Спас Колев (беседа) 07:44, 25 май 2017 (UTC)
{{Балет}} --Rumensz (беседа) 18:23, 25 май 2017 (UTC)

Парк

Като сме по тая тема - отдавна гледам нема шаблон:Парк. Или има нещо такова? --Мико (беседа) 04:52, 26 май 2017 (UTC)

Според мен Шаблон:Национален парк върши работа - само не знам защо това „национален“ отпред.--Алиса Селезньова (беседа) 20:03, 26 май 2017 (UTC)
Вече има {{Парк}}. Прилагайте! --Rumensz (беседа) 14:29, 27 май 2017 (UTC)
Нека {{Парк}} се използва за паркове, но {{Национален парк}} е асоцииран в Уикиданни към Защитена зона и статиите с него ще трябва да се оправят също и името му. --Termininja 18:43, 27 май 2017 (UTC)

Качване на снимки

Здравейте,

Опитвам се да създам страница с информация за българският автомобилен състезател Калин Бенчев, но за съжаление срещам съпротива от сайта, които не ми позволява да качвам снимки поради ред причини. Бих искал да знам какъв е реда за създаване на такъв тип страница, има ли нещо специално, което трябва да направя, за да мога да качвам снимки?

Благодаря,
Stibg (беседа) 13:28, 26 май 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Здравейте, Stibg! Благодаря Ви за желанието да допринасяте за Уикипедия! Преди всичко, снимките трябва да бъдат публикувани под свободен лиценз. Ако снимките са правени лично от Вас, достатъчно е просто да сте съгласен с това да ги публикувате под такъв лиценз. Ако снимките са правени от други хора, ще трябва или да ги помолите те лично да ги качат, или да получите изрично разрешение от тях за публикуването им под свободен лиценз. Повече за лицензите можете да научите от тази страница. Относно евентуалните разрешения вижте тук (обърнете внимание, че е нужно писмото да следва указания на тази страница шаблон). Когато всичко това е готово, самото качване става от тук.
— Luchesar • Б/П 17:19, 26 май 2017 (UTC)

Започва следващото състезание след ЦИЕ ПролетУики обича Земята – България 2017. То е за доброволци-фотографи да качват под свободен лиценз свои авторски снимки на защитените природни богатства. Не е нужно някакво специално записване, само качване на снимките в Общомедия с подходящ идентификатор от списъка. Оттам снимката ще бъде прегледана от организаторите и оценена от журито. Надяваме се да повторим предните си успешни представяния, да получим много и красиви снимки от България, а конкурсът да достави удоволствие на участниците. Успех!--Vodnokon4e (беседа) 22:18, 31 май 2017 (UTC)