Уикипедия беседа:Брояч

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо обсъждане в именно пространство „Уикипедия“. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Инсталиране на статистика чрез Javascript

Здравей Петко! Ще създадеш ли две ИД-та за Уикиречник — за регистрирани и нерегистрирани потребители. --Борислав 13:39, 1 апр 2005 (UTC)

Ами можеш и ти да ги създадеш :) нали имаш достъп: sql.free.fr, знаеш име и парола, и се добавят нови записи в таблицата phpcounters (ако браузърът ти е с български локал, целият интерфейс ще е на български). Ако пък не си работил с phpmyadmin и се притесняваш да не скапеш нещо, сега е моментът да изпробваш, преди да има данни (ако възникне проблем, ми кажи). После, за да се "вземе" джаваскриптът, от phpcounter се натиска на HTML Code. Аз всъщност мисля за някои промени в скриптовете, обаче не съм ги правил преди да сме решили дали и как ще ги ползваме. --5ko | Беседа 14:14, 1 апр 2005 (UTC)
Надявах се, че ти ще го направиш по-бързо. --Борислав 15:30, 1 апр 2005 (UTC)

Та щом ще има промени, ето няколко заявки:

  1. Адресите да се urldecode-ват, щото тези проценти са човешко-нечетими.
  2. „Локалните страници“ (най-долу) да са като препратки (след като се изпълни 1. :-)). (Заявките между другото се отрязват — http//bg.домейн.org/w/wiki.phtml?заявка. Така адресите при повечето вътрешни бродения на потребителите не се разпознават.)
  3. Едно съдържание също би било от полза. А може и да разместим таблиците, най-важните най-горе.

--Борислав 18:11, 1 апр 2005 (UTC)

Благодаря, почти ги направих, остават съдържанията. Само второто не го разбрах накрая : "Заявките между другото се отрязват — http//bg.домейн.org/w/wiki.phtml?заявка", тоест да се показва само "заявка" ли? Или тези, които са с "/w/" да се игнорират? --5ko | Беседа 08:26, 2 апр 2005 (UTC)
Чудесно, и стана бързо, което е за отбелязване усмивка. Един въпрос - има ли някъде някаква документация всъщност кое какво означава. Например имам чувството, че в Локални страници колоната Уникални включва само първата страница, на която някой влиза. На пръв поглед Уникални=0, Всичко=1 изглежда малко нелогично (поне за мен). --Спас Колев 08:50, 2 апр 2005 (UTC)

Няма документация, но ето накратко:

  • "Локална страница" е страницата, в която е посетителят, примерно мойта в момента е /wiki/Потребител_беседа:5ko;
  • "Препратка" - тази, от която идвам, примерно /wiki/Специални:Recentchanges (може и да е външна, примерно Гугъл).
  • "Локакален домейн" е само началната част на "Локалната страница", което обикновено си е "bg.wiki***.org"
  • "Препратили домейни" е началната част на "Препратка"-та.
  • "Уникалните" са броят различни посетители (или браузъри), а "всичко" - броят на всички отваряния, вкл. тези, които някой е отворил два пъти. Това че е нула не знам точно защо не е 1 - възможно е браузърът, като е минал вече през боряча, да му се праща бисквитка и като отиде на другия сайт, скриптът да не го отчита повторно... Ще проверя дали може да се промени това.

По подразбиране, в момента за "локалните страници", скриптът не се интересува от "query string", тоест знаците в адреса след "?" - например при редактиране или история, ще отбележи само index.php - може би е добре това да го променя, за да го отчита. От друга страна, не е особено важно да се отбележи "вътрешна препратка" - ако посетителят идва от нашия си сайт - затова може това да го игнорираме.

Друга идея е да може да се показват по-удобно търсените термини в основните търсачки, тоест примерно ако идва от Гугъл, в страницата "Препратка" да пише "Гугъл:търсено нещо". Това аз съм го правил вече за един друг брояч с десетина търсачки вкл. алтависта, йаху, дир.бг и гювеч и ще взема да го адаптирам. Ако имате други предложения ги дайте. --5ko | Беседа 09:07, 2 апр 2005 (UTC)

Точно query string имах предвид, както ти си го обяснил тук. Аз обръщам най-голямо внимание на препратилите страници и затова ми се иска те да са малко по-разделени, например на вътрешни, търсачки и всички останали (или поне да има някакво визуално отбелязване на това, например търсачките в сиво). --Борислав 12:37, 2 апр 2005 (UTC)
Сега го приключих - виж дали е добре. Направих всичко, което ми се искаше като функционалност, но самият код си беше трудночетлив заради смесването на ХТМЛ и РНР, а сега не е по-добре... Някой ден може да го преработим изцяло. --5ko | Беседа 12:59, 2 апр 2005 (UTC)
Изглежда чудесно. Благодаря ти! --Борислав 13:02, 2 апр 2005 (UTC)
Основната идея при разделяне на код и визуализация са шаблоните. Прави се шаблон, в който има променливи, които впоследствие се заместват. Това разбира се води до малко по-дълга обработка (само малко :-)), но прави кода доста подреден и разделен. Специално за този код: могат да се сложат CSS-класове и да се избегне постоянното печатане на стиловите променливи. --Борислав 13:23, 2 апр 2005 (UTC)
Спирам за днес, сложих последните промени в едно архивче, перфекционистите могат да продължат Ухилен съм - обаче в момента работи, а и не сме сериозно обсъдили дали ще го слагаме или няма, така че да не се случи да е било напразно. Истината е, че заради (не)четливостта, както е сега, е доста трудно да се подобрява, но както казах, може и да не се наложи. --5ko | Беседа 14:05, 2 апр 2005 (UTC)
Ще го погледна след няколко часа. Почти съм сигурен, че няма да е напразно :-). --Борислав 14:19, 2 апр 2005 (UTC)
Само едно нещо: в Уикикнигите има много, много дълги заглавия и URL, а полето за това е 255 знака и ги срязва - затова можем да го сменим с по-голямо, но ще е по-бавно - какво мислите, май ще е по-добре все пак. --5ko | Беседа 13:02, 2 апр 2005 (UTC)
Да, едва ли ще е много по-бавно. --Борислав 13:11, 2 апр 2005 (UTC)


Идеи за промени

Можем да изкараме търсачките в отделна таблица, където да съхраняваме само търсените низове и да им присвояваме определено ID — по едно за всяка търсачка. А могат да останат и в сегашната таблица, но ще трябва да добавим поле is_search. Необходим е и спам филтър — някакъв warez забелязах, може и други да има. Помня, че при уебалайзера имаше доста. --Борислав 06:26, 11 апр 2005 (UTC)

Май е по-удобно препратките за локалните търсения да са с "&go=..." - така веднага се разбира дали вече съществува такава страница. --Спас Колев 11:03, 14 апр 2005 (UTC)

Не искам да изглежда нагло, защото вече свърши чудесна работа, но разглеждах статистиката и ми минаха някои мисли:
  • Доколкото виждам, таблиците са сортирани по посещения за деня. Възможно ли е опционално да се подреждат по някоя друга колона?
  • Ще ми се някак да използваме данните в самата Уикипедия - да сложим някъде най-посещаваната страница (1/5/10 ?) за даден ден/седмица/месец. Ако сложиш някъде страничка, която да го вади от базата данни, мога да се опитам да адаптирам Уикипедия ръчно.
  • А, и в момента брои в Локални страници http://64.233.183.104/search ??
Поздрави. --Спас Колев 13:17, 27 апр 2005 (UTC)
Благодаря за предложенията. На това за търсачките, не мога точно да си го представя, но наистина ще е добре да намерим начин да намалим/компресираме тез данни, примерно да записваме само търсените думи, а от реалните адреси да пазим само последните няколко (50-200).
  • За сортирането ще е лесно да се промени сега, еднократно - ако имаш предпочитание, ще го направя веднага; сортирах ги по "ден,седмица,общо", за да забележим новопоявилите се сайтове, които препращат. За да може обаче да се щраква на колонката и избира от посетителя, почнах го, но ще малко по-сложно, отколкото си мислех и временно спрях да го правя, докато намеря време да се занимая с него.
  • Най-посещаваните страници за даден ден/седмица няма да е трудно, ще пробвам да го направя преди събота. Някои няма да се броят, като Началната, Портала и др., те трябва да се определят.
  • http://64.233.183.104 и други са кешът на Гугъл, на който си стои нашият брояч и регистрира локална страница. Няма как, а и не е нещо особено, можем да ги махнем, ако трябва.
  • Има и други неща, които може да се подобрят, примерно списъкът със страници в подробния преглед, който става грамадански.
Само да напомня, за този брояч още не сме обсъдили сериозно. Нека приемем политиката за вземане на решения и да го подложим на вот на доверие: смятайте, че в момента е незаконно и ако няма 80% одобрение в необходимия кворум, ще го махнем. Досега е имало трима "за" (ако броим този, който напави предложението), един "против" и аз се колебая, тоест даже няма кворум. --5ko | Беседа 14:53, 27 апр 2005 (UTC)


Възможно ли е да се следят всички referrals, препратили към дадена статия? Вижте на каква популярност се радва статията Linkin' Park; дали няма някоя буба, която да генерира трафик насам? --Gregg беседа приноси 19:58, 6 май 2005 (UTC)

Също и Уикипедия:Разговори/Архив (предишните дни), чудя се откъде идват хората. В момента не се отбелязват. Едва ли е умишлено, защото препращачите нямат полза или обратна препратка, освен евентуално на брояча, но и там днес няма. Днес 5 от 31-те посещения са от търсачки. --5ko | Беседа 20:33, 6 май 2005 (UTC)

Таблица с ключови думи от търсачки

В момента реорганизирам данните с външните препратки. Не е още готово, обаче от няколко часа го правя и е супер бавно, щото не забелязах една моя тъпа грешка, както и да е, сега тръгна и за четвърт час ще ги обработи... Направих една нова таблица, в която има само ключови думи от търсачки (и то по една дума), заедно с техния седмичен и общ брояч (искате ли да сложа и дневен брояч?). Другите препратки, които са основно от сайтове, форуми, топ-списъци, статии и блогове, ще си останат в сегашната таблица.

Имам още един въпрос, за който можете да дадете предложения. Какво да правим с препратките от търсачките?

  • В момента, след промяната, няма да ги съхраняваме. Тоест ще виждаме ключовите думи, но няма да може да се щраква на тях, за да се повтори търсенето, което е довело посетителя. Може да остане така.
  • Ако има желаещи, можем да пазим определен брой от тези препратки, примерно последните 100 или 300, които да могат да се щракват. Макар че не ми се прави много това.

--5ko | Беседа 19:44, 30 апр 2005 (UTC)

Извинявай, за намесата, но имам един въпрос. Не мога да схвана какво всъщност се крие зад термините, ако не си направил, би ли направил, а ако си можеш ли да ми кажеш кое е и как се казва следното. Искам да разбера како търсят потребителите из нашата Уикипедия и кое най-много е четено. Първото за да пиша статии по търсените неща, за да има повече щастливи от намерена информация и по-малко разочаровани от липсата на такава. И второто, за да подобряваме, обогатяваме и разширяваме някои вече съществуващи статии, които се търсят от хората и четат. Кофти е да търсиш например днес 100 човека да са търсили информация за Иван Иванов и ние да сме написали само известен български спортист, мъниче. Ако въпросите ми са глупави, извинявай :). Както казва баба ми: "съжали сa като го видиш такъв, и он си не сака" ухилване --The Engineer 20:21, 30 апр 2005 (UTC)


Ами, за някои неща имаме данни, за други: не :-). Някой от следващите дни ще направя (ако някой не ме изпревари) един синтез на цялата информация, която ни дава броячът.

Термините означават следното (пише го с малки букви под заглавната част):

  • Входящи = уникални, различни посещения за периода (приблизително, ако някой си замине и се върне след повече от час, ще го отброи отново, но то си е различно посещение). Ако някой гледа много страници една след друга, ще го отброи само първия път.
  • Регистрирани = всички разгледани страници на хората, които сме "влезли" (без специални и без тези, които редактираме или гледаме разлики).
  • "Днес", "Седмица" и "Всичко" - всички разгледани страници за съответния период, регистрирани и нерегистрирани посетители.
Тези числа понякога се припокриват, например ако регистриран потребител дойде, ще отброи и входящ, и регистриран, и всичките ден, седмица и общо.
Статиите, които най-много се посещават, са изброени най-горе, в табличката Локални страници. В момента са сортирани по посещения ден-седмица-общо (първо, тез с най-много прегледи днес, ако има с еднакви - първо този с повече за седмицата и т.н.). Някой ден ще направим да може да се сортира и по другите колонки, човек да си избере. Входящите тук нямат много смисъл, но те отговарят на "Общо", от началото до сега.
Нещата, които се търсят са във втората табличка, "Локални търсения". Това са хора, въвели нещо в лявата кутийка за търсене.
Другите неща, които се търсят, ги има в табличката "Ключови думи от търсачки" - примерно, какво е написал посетителят в Гугъл, за да дойде при нас. Понеже иначе е много сложно, регистрираме само единични думи, така че когато човек е потърсил "Жул Верн", ще се появят два нови реда, "Жул" и "Верн". И те са подредени по ден-седмица-общо.
Третото интересно са външните препратки: от разни сайтове, форуми, статии и др. Те са в табличката "Външни препратки" - можем примерно да ги посетим и ако евентуално има сбъркан адрес, който да е важен, да примерно направим пренасочване (това важи за българските сайтове, които са с различно кодиране от нашето, уникод). Можем също да забележим, ако трябва да се намесим някъде, за да уточним нещо, неточност или въпрос за принципите, съдържанието или организацията.
По-надолу, в "препращащите домейни" са отбелязани общо препратките от даден сървър, например от Гугъл, Гювеч.бг или en.wikipedia.org. Можем да кажем, че най-много посетители идват от търсачки или пък са интеруики-минувачи.
После има статистики по дни, месеци и години (отново входящите са само уникални хора, а регистрираните са общо страници, както по-горе) - например вчера, 29 април, е имало 3259 различни посетители, които са отворили 10835 страници (средно по 3,32 страници), по езици и държави и накрая, по часове. Тези не са особено интересни, но някой социолог може да извади заключения.
Накрая, всеки ден, като стане полунощ във Франция, ежедневните броячи се зануляват, като победителите (най-посещаваните страници и ключови думи) се записват в директорията /phpcounter/wikitext/, откъдето ще можем, ако пожелаем, да ги въведем в статистически страници тук. (Това сабаале го писах, още не е много тествано, но след малко ще го видим).
Ако общността се съгласи да инсталираме такъв брояч, ще го напишем по-подробно. Даже можем да го дадем на руснаци, сърби и македонци, почти е готово за тях (на друг, техен сървър). Има и още неща за дооправяне по скриптовете, но постепенно. --5ko | Беседа 21:40, 30 апр 2005 (UTC)
Направо ми се проясни съзнанието :), мерси! --The Engineer 21:57, 30 апр 2005 (UTC)

Локални копия

Както забелязвам, естествено със закъснение ухилване, локалното ми копие на Уикипедия се отчита от брояча. Възможно ли е някое от двете:

  1. самият код в уикито да проверява хоста
  2. ако не може или мислите, че ще бави изпълнението, да се сложи някъде обяснение как да се чисти на ръка след всяко качване на базата

Мерси. Дали се разбра какво казвам... усмивка --Спас Колев 15:13, 4 май 2005 (UTC)

Трябва да се махне кодът от МедияУики:Retrievedfrom. --Борислав 15:22, 4 май 2005 (UTC)
Мерси. --Спас Колев 08:37, 5 май 2005 (UTC)