Уикипедия беседа:Ръководство

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо обсъждане в именно пространство „Уикипедия“. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Преводи

Какво ще кажете за една помощна страница Уикипедия:Преводи, в която да уеднаквяваме преводите от чуждите езици? --Webkid 22:45, 21 мар 2004 (UTC)

Съгласен. Преди няколко дни се чудих точно за това. Превеждах имена на личности за 1800 и просто не знаех как се изговарят. После си мислех, че отделните дискусионни страници са подходящи за това, но така много ще се разхвърлят нещата. По е добре да ги обобщим на една отделна страница. --Борислав 07:18, 22 мар 2004 (UTC)

Oформление и "стайл гайд"

Метастатиите относно оформлението не им е мястото под "Линии на поведение". Мисля също, че ще е хубаво да се направи едно сбито ръководство за оформление на статиите, което, за разлика от по-горните раздели, които документират как се правят нещата (уики-синтаксис/интерфейс и пр.), да показва кои варианти за оформление са се установили като най-удачни. Примери за де факто приети ръководни линии са:

  • Линкването (с [[..]]) само на първата инстанция на думата в статията (изключение: големи статии, където може да е умесно разделите да се разглеждат поотделно)
  • Назоваването на статиите с двусмислени имена като "Име (пояснителна дума)"
  • Започването с абзац (:) и изписването в курсив на служебни съобщения от вида на тази страница се отнася до X, за X' вижте еди къде си.
  • Поставянето на определен тип таблици за животни, растения, и пр.
  • Изписването на латинските наименования на организмите (курсив, род с главна, вид с малка)
  • Оставянето на празен ред (параграфи) при нова мисъл или смяна на темата за по-лесно четене.
  • ...

Аз бих се заел с едно такова мини-ръководство основано на примери, ако определена част от уики-общността споделя моето виждане, че това би било от полза? --Станислав 17:01, 24 авг 2004 (UTC)

Можеш да погледнеш и доразвиеш Уикипедия:Правила за наименование и особено Уикипедия:Правила за оформление, има нужда от синтез, за това виж дискусионните страници, както и Уикипедия:Разговори, Беседа:Начална страница, техните дискусионни страници и архивираните дискусии - ако имаш предложения по обсъжданите въпроси, непременно ги дай. --5ko | Беседа 17:26, 24 авг 2004 (UTC)