Уилям Бриджмън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уилям Бриджмън
астронавт на USAF
Информация
Роден25 юни 1916 г.
Айова, САЩ
Починал29 септември 1968 г. (52 г.)
Санта Каталина, Калифорния, САЩ
Националностамериканец
Друга професиятест пилот
Престой в космосаняма
Селекция1958 USAF Man In Space Soonest group
Мисииняма
Емблема на мисиятаняма

Уилям „Бил“ Бартън Бриджмън (на английски: William „Bill“ Barton Bridgeman) е американски тест пилот, включен в първата селекция за кандидат – астронавти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Уилям Бриджмън е роден през 1916 г. в Айова. През 1934 г. завършва колеж в Малибу, Калифорния. След това постъпва на активна военна служба в USN и завършва школа за морски летци в Пенсакола, Флорида.

Пилот

По време на Втората световна война е пилот на хидроплан в USN. Служи в Пърл Харбър, Хаваи по време на японското нападение на 7 декември 1941 г. След войната започва работа като пилот в Тихоокеанските авиолинии (на английски: Pacific Airlines), а през 1949 г. става тест пилот в Дъглас Еъркрафт.

Астронавт

Като старши тест пилот на Дъглас Еъркрафт, Уилям Бриджмън е включен в селекцията за астронавти на USAF, т. нар. „1958 USAF Man In Space Soonest group“. Не взема участие в експерименталната програма X-15, поради оттеглянето на Дъглас Еъркрафт от разработката на ракетоплана. В кариерата си има много национални и световни рекорди по достигната височина и максимална скорост на полета. Загива с хидроплан при неизяснени обстоятелства близо до остров Санта Каталина, Калифорния на 29 септември 1968 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]