Уолстрийт Джърнъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Уолстрийт джърнъл)
„Уолстрийт Джърнъл“
Първото издание на вестника
Информация
Видежедневник
Форматголям формат
Начало8 юли 1889
СобственикДау Джоунс Енд Къмпани“, собственост на „Нюз Корпърейшън
Главен редакторРобърт Томпсън
Езиканглийски
Тираж2 092 523 [1]
ДържаваСАЩ[2][3][4]
Седалище200 „Либърти Стрийт“, Ню Йорк 10281
Сайтwsj.com
Уолстрийт Джърнъл в Общомедия

„Уолстрийт Джърнъл“ (на английски: The Wall Street Journal,[5] често съкращаван като WSJ, в български издания срещан и като „Уолстрийт джърнъл“[6]) е американски вестник, ежедневник, излизащ на английски език, с международен тираж.

Вестникът има централен офис в Ню Йорк и се публикува от „Дау Джоунс Енд Къмпани“, подразделение на „Нюз Корпърейшън“. Излизат също европейско и азиатско издания – „Уолстрийт Джърнъл Юръп“ и „Уолстрийт Джърнъл Ейжа“.

Вестникът е най-разпространяваният в САЩ с тираж от 2,4 милиона броя (тук са включени и 900 000 абонамента за онлайн изданието) към март 2013 година[7], в сравнение с 1,8 милиона на Ю Ес Ей Тъдей. Конкретно в сектора на бизнес вестниците, негов основен конкурент е Файненшъл Таймс, който също има няколко различни международни издания.

Вестникът основно публикува по теми, свързани са икономиката на САЩ и теми на международен бизнес, финансови новини и теми. Името произлиза от улицата Уол Стрийт, намираща се в Ню Йорк.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Wall Street Journal в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​