Устоите на Земята

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Устоите на Земята (на английски: The Pillars of the Earth) е исторически роман от Кен Фолет, публикуван през 1989 г. Действието се развива през 12 век и обхваща периода между потъването на Белия кораб и убийството на Томас Бекет. Основната тема е построяването на катедралата в Кингсбридж, Англия. Книгата разглежда развитието на готическата архитектура и съдбата на приора Кингсбридж на фона на актуални исторически събития от това време.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Том Строителя е беден, но уважаван майстор строител, нает да направи новата къща на младият аристократ Уилям Хамли, чиито родители се надяват скоро да се ожени на Алиена, дъщерята на графа на Шайринг. Когато Алиена го отхвърля, Уилям ядосано прекратява работата по къщата и уволява Том. През зимата Том и неговото семейство се скитат бездомни, в опити Том да си намери нова работа. Съпругата на Том умира в гората докато ражда тяхното трето дете. Том осъзнава, че не може да се грижи за бебето и няма с какво да го нахрани и оставя детето върху гроба на жена си, вземайки другите си деца, Марта и Алфред. На следващият ден срещат Елън и нейния син, Джак, които живеят в гората, криейки се от хората. Алфред започва да мрази Джак, тъй като той е по-умен от него и може да чете и смята. След много препятствия семейството се установява в Кингсбридж, където приора Филип, глава на местната църква, се надява да построи катедрала.

Братът на Филип, Франсис, е секретар на Робърт от Глостър, извънбрачен син на крал Хенри I. Преди смъртта си, Хенри настоява феодалните барони на Англия, включително Робърт, кралският братовчед Стивън от Блоа и Бартоломю, графа на Шайринг, да се закълнат, че ще подкрепят дъщеря му, императрица Мод, като негов наследник. Когато Хенри умира, Стивън предявява претенции към трона. Франсис разбира, че неговия господар, полу-братът на Мод и граф Бартоломю планират въстание в нейна подкрепа. Вярвайки, че Стивън би имал по-добро отношение към Църквата, моли Филип да намери начин да предупреди Стивън. Тъй като не успява да се срещне с епископа на Кингсбридж, Филип доверява тайната за готвеното въстание на неговия архидякон, амбициозния и коварен Уеърлан Бигод. Отец Уеърлан предлага на Сър Пърси и Лейди Хамли и техния сън Уилям, да направят услуга на Стивън и едновременно да си отмъстят за преживяното унижение от отказа на Алиена, и да арестуват баща й, граф Батроломю.


Край на разкриващата сюжета част.