Уикипедия:Защо да се регистрираме?

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:РЕГ)
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Регистрацията в Уикипедия не е задължителна. Не е необходимо да сте регистрирани и да сте влезли в системата, за да можете да редактирате статии в Уикипедия – почти всеки може да редактира почти всяка статия по всяко време, дори без влизане с парола. От друга страна, регистрирането и създаването на потребителска сметка е бързо, безплатно и лесно и е за предпочитане поради следните причини.

Регистрираните потребители могат:

  • Да си изберат уникално потребителско име (псевдоним) по свой вкус, ако вече не е заето. Така избягват публичното разкриване на своя IP адрес, който иначе би могъл да бъде използван за определяне на местонахождението им или дори за установяване на тяхната реална самоличност. Това потребителско име е валидно за всички проекти на фондация Уикимедия, както и за всички езикови версии, защото от април 2015 г. е в сила единна потребителска сметка.[1] С факта на регистрацията си всеки потребител получава лична страница и лична беседа и става част от уикимедианската общност.
  • При желание да разкажат за себе си на своята лична страница. Тя е предназначена изключително за лична употреба с цел представяне и до известна степен е средство за печелене на доверието на другите участници в Уикипедия. Личната страница позволява създаването на подстраници към нея, които са удобни за записване на помощна информация, за тестове и др.
  • Да комуникират с останалите участници на своята лична беседа, която представлява открито пространство за комуникация. Нерегистрираните потребители също имат беседа, но тя е за IP адреса, от който биха могли да влизат и други хора. Освен това всеки регистриран потребител, който е избрал в настройките си да даде адрес на електронна поща, може да получава писма от другите участници в Уикипедия, без те да виждат адреса му, благодарение на което участникът е защитен от спам.
  • Да получават пълно признание за приносите си в историите на статиите, по които работят. Когато потребителят не влезе с потребителското си име в системата, редакциите му се приписват на IP адреса, през който е влязъл. Регистрираните потребители могат да прегледат всичките си приноси с щракване на връзката „Приноси“, която е видима само ако са влезли в системата с име и парола, и да разгледат и статистиките, генерирани със специални инструменти за статистика.
  • Да получават благодарност за приносите си, известия и уведомления. Уикиетикетът изисква, когато някой говори за друг потребител, да използва инструмента {{ping}} или да посочи потребителското му име.
  • Да се подписват на беседите с избрания от тях псевдоним. Макар че при редактиране на статии не се изисква подпис, в историята на всяка страница в Уикипедия всеки принос се записва автоматично. При разисквания на беседите на статиите обаче се изисква подпис. Освен това при незначителни промени регистрираните потребители могат да ги отбележат като „малка промяна“ и да пропуснат попълването на резюме. Анонимните потребители са лишени от тази възможност, за да се ограничат проявите на вандализъм.
  1. Peterzell, Keegan. Single-User Login provides access to all wikis // 14 април 2015. (на английски)