Фаворит (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Фаворит.

Фаворит
ОтБългария
Стилфънк рок
ЧленовеЧавдар Ангелов (Чочо) – клавишни и вокали
Владислав Маринов (Владо) – китара и вокали
Красимир Дяков – клавишни и вокали
Михаил Дичев – бас и вокали
Владимир Нейчев – ударни
Бивши членовеНиколай Петров (Ники) – соло вокал и бас
Мариан Антонов (Мацо) – ударни и вокали

Група Фаворит е българска музикална група, която съществува от 1987 г. под името Rhithm. По-късно групата получава името Фаворит. През 1993 г. русенските музиканти издават първият си албум „Вечност“. През 1996 г. момчетата подготвят втория си албум и вече имат материал за трети. През това време в групата идва като втори клавирист и Красимир Дяков. В концертите на Фаворит участват много гост музиканти и приятели на четиримата русенци. Така постепенно групата придобива статут на формация.

Тежка участ сполетява групата. Град Русе е потресен от кончината на фронтмена на Фаворит – Ники. Много се спори за причината за смъртта му. Най-вероятната теза е убийство. Не след дълго още един тежък удар се стоварва върху групата. При автомобилна катастрофа загива и барабанистът на групата – Мацо.

Вторият албум на Фаворит се разпространява апокрифно, предимно в Русе. Гибелта на Ники и Мацо е достатъчна причина за останалите музиканти да прекъснат активната си работа по Фаворит. Владо и Чочо започват кариера като музиканти в чужбина.

През 2003 Фаворит се събира за още участия, като на мястото на незаменимите Ники и Мацо застават Михаил Дичев и Владимир Нейчев.

През юли 2010 година Фаворит се събира отново от 3 континента за голям концерт по случай юбилея на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе. Концерта се проведе на площада в гр. Русе. В събитието участват много приятели на музикантите от Фаворит, както и хора близки до групата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Видеоклипове на Фаворит – [1]
  • Страницата на Фаворит във Facebook – [2]