Ф-34

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
76 мм танково оръдие Ф-34
Тактико-технически характеристики
На въоръжение в Т-34-57 
Обща информация
Страна производител {{{производител}}}
Година на производство {{{производство}}}
Произведени {{{произведени}}}
Технически данни
Калибър, мм 76,2
Дължина на цевта, клб 41,6
Тегло (бойно положение), кг {{{combatmass}}}
Тегло (в походно положение), кг {{{marchmass}}}
Зареждане унитарно
Ъгли на стрелба
Възвишение (макс.) {{{elevation}}}
Снижение (мин.) {{{declination}}}
Хоризонтален {{{traverse}}}
Огневи възможности
Макс. далечина на стрелбата, км {{{далечина на стрелбата}}}
Скорострелност, изстр./мин. 4-8

Ф-34 е 76 мм танковово оръдие, използвано в периода на Втората световна война. Монтирано е само на средния танк Т-34-76.

История[редактиране | редактиране на кода]

Работата по създаването на най-произвежданото руско танково оръдие започва през лятото на 1940 г. в ОКБ № 92. Ескизният проект на оръдието е изготвен за модернизирания вариант на танка Т-34 (А-41 или Т-34-76). Съгласно изискването оръдието е трябвало да бъде с балистическите данни на 76 мм дивизионно оръдие. За да се спечели време е използвано 76 мм танково оръдие с балистика на зенитното оръдие Ф-27 обр. 1931, което в този момент се е разработвало за въоръжавне на тежките танкове. Първият опитен образец преминава успешно изпитанията в периода август - октомври 1940 г.

В началото на октомври 1940 г. конструкторското бюро на завод № 183 започва проектирането на танков прототип А-43 (Т-34 основно модернизиран). Въпреки, че оръдието все още не е прието на въоръжени именно то се е приемало като единствената възможност за въоръжаване на бъдещия танк.

Оръдието Ф-34 успешно преминава държавните изпитания, като са направни малки доработики (изготвен е нов кожух на откатното устройство и нарези в гилзоуловителя) и в края на декември 1940 г. е прието на въоръжение. Производството му започва в началото на 1941 г. в Завод № 92.

Модификации[редактиране | редактиране на кода]

Оръдието има само една модификация, която всъщност не е отразявана с индекс. Със започването на производството на 76 мм танково оръдие ЗИС-5 се изменя и конструкцията на Ф-34. След ноември 1941 г. оръдието се произвежда със следните изменения: - двуслойната цев е заменена с цев-моноблок; - монтиране е унифициран затвор (като на ЗИС-2, ЗИС-З и ЗИС-5; - променена е крепежна муфа на оръдейната люлка.