Хутор Надя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Държавен музей-резерват Карпенко-Карий „Хутор Надя“
Державний заповідник-музей Івана Карпенка-Карого (Тобілевича) „Хутір Надія“
Музеи в Украйна
МестоположениеКропивницки
Основан1956 г. (като музей)
Работно време
Лятно работно време8.00 – 17.30 ч.
Зимно работно време8.00 – 17.30 ч.
Допълнителна информация
АдресКировоградска област, Кропивницки район, с. Миколаивка
Телефон+38 (0522) 312 733
Сайтkokm.kr.ua/hutir
Карта Местоположение
Държавен музей-резерват Карпенко-Карий „Хутор Надя“ в Общомедия

Държавният музей-резерват Карпенко-Карий „Хутор Надя“ (на украински: Державний заповідник-музей Івана Карпенка-Карого (Тобілевича) „Хутір Надія“) е национален исторически обект в Украйна, създаден на територията на имение, принадлежало на Иван Карпенко-Карий, драматург и театрален деец от края на XIX – началото на XX век.

Комплексът се намира на 29 км западно от Кропивницки (бивш Кировоград), в село Миколаивка, недалеч от главния европейски път E50.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ранни дни[редактиране | редактиране на кода]

Имението е основано през 1871 г. от бащата на драматурга – Карпо Тобилевич, и е кръстено на съпругата му – Надя Тарковска.[1] По-късно Карпенко-Карий избира това имение за свое постоянно местожителство.

Първоначално семейство Тобилевич поддържа имението като скромна частна ферма. От това време са запазени „Бащината хижа“ и старият чумашки кладенец. След като се завръща от тригодишно политическо изгнание през пролетта на 1887 г., Иван Карпенко-Карий се установява във фермата.

Под съветска власт[редактиране | редактиране на кода]

Хутор Надя е обявен за държавен музей-резерват през 1956 година. Настоятелството на обекта е поверено на Кировоградския регионален музей. Видни фигури на украинската култура възхваляват Хутор Надя в творбите си, включително Юрий Яновски, Петро Панч, Олес Гончар и Александър Корнейчук.

През 1982 г., по време на честванията на 100-годишния юбилей на Театъра на Корифеите, е възстановен местния театър, преди това разрушен по време на Втората световна война. В навечерието на 150-ата годишнина на Карпенко-Карий е открита нова театрална и литературно-мемориална изложба.

Значимост за драматургията[редактиране | редактиране на кода]

Тобилевич написва 11 от своите 18 пиеси в Хутор Надя, включително „Сто хиляди“, „Хазяин“, както и историческите драми „Сава Чалий“, „Гандзя“ и други.[2]

В различни моменти в имението са живели и Микола Садовски, Панас Саксахански и Мария Карповна Садовска-Барилоти. Сред известните посетители на Хутор Надя са художниците Мария Занковецка, Марк Кропивницки, Михаил Старицки и други видни театрални дейци, писатели и художници.[3]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Езерото на територията на Хутор Надя
План на музей-резерват „Хутор Надя“

Комплексът се състои от бащината къща на семейство Тобилевич, мемориална сграда, литературно-мемориален музей, парк, ландшафтна архитектура с площ от 11 хектара, малко езеро и бюст на Карпенко-Карий. На територията на комплекса се провежда ежегодният театрален фестивал „Септемврийски скъпоценни камъни“.

Музеят притежава около 2 хиляди експоната, значителна част от които са предоставени от семейство Тобилевич-Тарковски.

Фестивал Септемврийски скъпоценни камъни[редактиране | редактиране на кода]

През 1970 г., във връзка с честването на 125-годишнината от рождението на Иван Карпенко-Карий и с участието на видни съвременни украински писатели и театрални дейци, е открит годишният театрален фестивал „Септемврийски скъпоценни камъни“.[4]

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година повече от 4 000 туристи от Украйна и чужбина посещават Хутор Надя. Комплексът е номиниран за едно от седемте чудеса на Украйна[5], но не влиза в окончателния списък.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Брат ѝ, Александър Тарновски, е дядо на известния филмов продуцент Андрей Тарновски.
  2. Kirovohrad Region // Архивиран от оригинала на 2013-12-09. Посетен на 1 April 2012.
  3. Kirovohrad Region // Архивиран от оригинала на 2013-12-09. Посетен на 1 April 2012.. Archived from the original Архив на оригинала от 2013-12-09 в Wayback Machine. on 9 December 2013. Retrieved 1 April 2012.
  4. The September Gems // Архивиран от оригинала на 2013-04-09. Посетен на 1 April 2012.
  5. Kirovohrad Oblast – Home to Three Nominated Seven Wonders of Ukraine // Посетен на 1 April 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Khutir Nadia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​