Червената стая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Червената стая
Сезони2
Епизоди61
Страница в IMDb

Червената стая е турска психологическа драма, продуцирана от Онур Гювенатам и написана от Дениз Гюрлек и Мелек Седем. [1] Сериалът, адаптиран по книгата на Гюлсерен Будайъджъоглу, озаглавена „Вътре в медальона“, публикувана през 2004 г., започна да се излъчва по TV8 на 4 септември 2020 г. [2] Сериалът, състоящ се от 2 сезона,като последният 61 излезе на 18 февруари 2022 г.

Въпреки че актьорският състав на сериала Red Room се променя всеки епизод; Бинур Кая е единствената главна актриса, която се появява във всички епизоди. [3] Другите главни актьори от сериала, Мерик Арал, напуснаха проекта след участие в 22 епизода, а Тюлин Йозен и Бурак Севинч в 30 епизода.

Сериалът, който разказва истинските истории на доктор Магнолия Ханъм ( Биннур Кая ), живееща в Истанбул, нейните служители в притежаваната от нея психиатрична клиника Магнолия и нейните пациенти, се превърна в един от най-популярните и най-гледаните драматични сериали за 2020 г. [3]

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

Червената стая е телевизионен сериал, адаптиран от книгата на Гюлсерен Будайчиоглу, озаглавена „Вътре в медальона“, публикувана през 2004 г. [3] Сериалът разказва историите на клиентите, които се консултират с доктор Ханъм, психиатър и собственик на психиатрична клиника в Истанбул, и други психиатри. [3]

OGM Pictures, продуцентската компания на сериала, преди това продуцира телевизионни сериали, адаптирани от романите ,,Домът,в който си роден е твоята съдба" и след това ,,Апартаментът на невинните" . [3] Сценарист на сериала, който беше обявен през юли 2020 г., е на Бану Киремитчи Бозкурт, написала и сценариите на ,,Дъщеря ми" и ,,Hekimoğlu" . [3] Беше обявено, че сериалът, режисиран от Джем Карджъ, ще бъде излъчен по TV8 . [3] Режисьор на сериала във втори сезон е Башак Сойсал, режисьор и на ,,Халка" и ,,Нов живот". Разбра се, че Бану Киремитчи Бозкурт няма да се появи през август 2021 г., а през септември 2021 г. Бану Киремитчи Бозкурт напусна и беше заменена от сценаристите на ,,Пойраз Карайел" и ,,Ти си моята родина , Дениз Гюрлек и Мелек Седем , които написаха сценария на ,,Ти си моята родина", ,,Майка" и ,,Почукай на вратата ми" .

Първият епизод, излъчен в петък, 4 септември 2020 г., стана най-гледаната програма за деня в групата на ЕС с рейтинг 6.10 и гледаемост от 19 процента. [3]

Формат на епизода[редактиране | редактиране на кода]

Един епизод на Червената стая е 150 минути. [3] Преди излъчването на новия епизод се показва подробно резюме на предишния епизод. В сериала всеки епизод отговаря на терапевтичните сесии на трима клиенти. [3] Преди всяка терапевтична сесия се показва името на клиента. [4]

Локации[редактиране | редактиране на кода]

Снимките в Червената стая се снимат предимно в Бейкоз и Ускюдар . [5] Обувната фабрика Beykoz, където се намират много плата за телевизионни сериали, се използва за клиниката на доктор Ханъм. [5] Тази сграда се появява във всеки епизод от поредицата и повечето от събитията се случват там. [5] Освен това бяха използвани много места с гледка към Босфора и особено плажовете Ортакьой, хълма Чамлица и Шиле. [5] В допълнение, улица Beyoğlu İstiklal, улица Nuru Ziya и задните улици на гимназията Галатасарай са предпочитани като основни външни пространства. Червената стая и апартаментът Masumlar осигуряват единство с техните пространствени прилики. Доктор Ханъм, изиграна от Биннур Кая в сериала, се разхождаше пред сградата, където е заснет Masumlar Apartmanı.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Музиката на сериала принадлежи на Фърат Юкселир . [6] През същия период композиторът създава и музика за телевизионните сериали ,,Домът, в който си роден е твоята съдба и ,,Нов живот". [6] Юкселир създава приблизително 250 творби с повече от 50 теми и различни версии за поредицата, с различни композитори от Истанбул, Измир, Анкара, Канада и Англия. [6] Всички произведения са инструментални, като обикновено се използват мелодии за цигулка и пиано. [6]

Формат на диагоналните знаци[редактиране | редактиране на кода]

Възможно е герои от други сериали на OGM Pictures, продуцентската компания на сериала, да се появят в Червената стая или герои от Червената стая да се появят в други сериали.

  • В сериала,,Домът,в който си роден е твоята съдба" който беше излъчен по TV8 между 2019 и 2021 г., героят Зейнеп Гьоксу, изигран от Демет Йоздемир, дойде да се консултира с героя Доктор Ханъм, изигран от Биннур Кая, и героинята Туна, изиграна от Гюлчин Кюлтюр Шахин се появява в сериала. (Домът,в който си роден е твоята съдба, епизод 13)
  • Героят на Сади Мертоолу, изигран от Еркан Петеккая, който е и герой от ,,Червената стая", също се появява в ,,Домът,в който си роден е твоята съдба" (Домът,в който си роден е твоята съдба, епизод 37)
  • В последният епизод на 1 сезон 42 и в 43 епизод, който е началото на 2 сезон. В епизода участва героинята Гюлбен Дереноглу, изиграна от Мерве Диздар, която се появява в ,,Апартаментът на невинните ", излъчен по TRT 1. (Червената стая епизоди 42 и 43)
  • В 43 епизод на ,,Апартаментът на невинните " се поява Хюсеин, изигран от Баран Джан Ераслан. (Апартаментът на невинните епизод 43)
  • В 43,45 и 50 епизод на ,,Апартаментът на невинните "Туна, изиграна от Гюлчин Кюлтюр Шахин, гостува. (,,Апартаментът на невинните" епизоди 43, 45 и 50)
  • В 45 епизод на ,,Апартаментът на невинните". Доктор Ханъм, изиграна от Биннур Кая, се появява за първи път и след това тя се появява в 57-ия епизод. От 71 епизод тя участва до финала. (,,Апартаментът на невинните" епизоди 45-46, 50-51, 57-71)

Актьорски състав и герои[редактиране | редактиране на кода]

Забележка: Моля, вижте списъка с герои по-долу за описания и подробни описания на главните герои, подробна информация за поддържащи герои и други гост герои, както и номера на епизоди.

Основните герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Доктор Магнолия Йадираоглу/ Доктор Ханъм( Биннур Кая): Собственикът на клиниката и психиатър с дългогодишен опит. Женена е за Айдън.
  • Доктор Пирайе Артун ( Тюлин Йозен ): Успешен психиатър в клиниката, която се развежда със съпруга си, след той й изневерява.
  • Доктор Айше Гьол ( Мерич Арал ): Млада и красива психиатърка с мъжки стил на обличане.
  • Доктор Дениз Санер ( Бурак Севинч ) : Детски психиатър, който е влюбен в доктор Пирайе.
  • Секретрката Туна ( Гюлчин Кюлтюр Шахин): Секретарката на клиниката. Тя е добросърдечна, услужлива и мекушава. Тя се омъжва за съседа си Йомер.

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Ден и час на излъчване Начало на сезона Финал на сезона Брой епизоди Брой епизоди на сезон Година на излъчване ТВ канал
1. сезон Петък 20:00ч. 4 септември 2020 г 18 юни 2021 г 42 1-42 2020-2021 г TV8
2. сезон 17 септември 2021 г 18 февруари 2022 г. (Финал) 18 43-61 2021-2022 г

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kırmızı Oda dizi konusu nedir? Kırmızı Oda oyuncuları kimlerdir? Hangi kanalda, hangi gün? // Посетен на 20 Kasım 2020.
  2. Hayata Dön // D&R. Посетен на 20 Kasım 2020.
  3. а б в г д е ж з и к Kırmızı Oda ne zaman başlayacak? Kırmızı Oda konusu ne, oyuncuları kimler? // Посетен на 24 Temmuz 2020.
  4. Kırmızı Oda Selvi kimdir? // Milliyet, 27 Kasım 2020. Архивиран от оригинала на 8 Aralık 2020. Посетен на 19 Ocak 2021.
  5. а б в г Kırmızı Oda nerede çekiliyor? // hthayat.haberturk.com. Habertürk, 13 Kasım 2020. Посетен на 19 Ocak 2021.
  6. а б в г Fırat Yükselir Kırmızı Oda müziklerini albüm olarak yayınladı // Tum-haberler.com, Tüm Haberler, Güncel Haberler, Son Dakika Haberleri, Haber. Tüm Haberler, 18 Aralık 2020. Архивиран от оригинала на 18 Aralık 2020. Посетен на 19 Ocak 2021.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kırmızı Oda в Уикипедия на турски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​