Шаблон:Избрана статия 16 2014

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Снимка на скулптурен портрет на Нерон.
Снимка на скулптурен портрет на Нерон.

Нерон Клавдий Цезар Август Германик, по рождение — Луций Домиций Ахенобарб, известен под името Нерон, е римски император между 54 и 68 година, последният император от Юлиево-Клавдиевата династия.

Личността на Нерон най-често е свързвана с тирания и екстравагантност. Той е известен както с редица убийства, включително и тези на майка си и доведения си брат, така също и като императора, който „свири докато Рим изгаря“. Пак той започва първите масови гонения на християните. Неговото управление се характеризира с прахосничество и популизъм. През 68 г. военен преврат сваля Нерон от престола. Пред заплахата от убийство, той се самоубива на 9 юни 68 г.

Мнението за Нерон се основава на оцелели източници от времето на неговото управление: Тацит, Светоний и Дион Касий, малко от които го представят в благоприятна светлина. Някои източници обаче, включително и посочените по-горе, го представят като император, който е популярен сред простолюдието, особено на изток. Някои съвременни историци поставят под съмнение достоверността на древните източници, при отчитане на тираничните актове на Нерон. още »