Амеби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Amoeba)
Амеби
Класификация
надимперия:Биота (Biota)
надцарство:Еукариоти (Eukaryota)
(без ранг):Amorphea
тип:Амебозои (Amoebozoa)
клас:Tubulinea
разред:Amoebida
семейство:Амебови (Amoebidae)
род:Амеби (Amoeba)
Научно наименование
Амеби в Общомедия
[ редактиране ]

Амебите (Amoeba, на гръцки: αμοιβή, „промяна“) са род едноклетъчни организми от подтип Sarcodinamia. Имат неправилна, постоянно променяща се форма. Придвижват се посредством псевдоподи (лъжливи крачка) или флагелуми (с тях Саркодовите се движат сравнително бавно – 1 до 7 μm/s). Този подтип е обособен на базата на двигателните органели.

Анатомия[редактиране | редактиране на кода]

Анатомия на амебата

Клетката на амебата е изграденa от: мембрана, цитоплазма и ядро. Цитоплазмата се състои от ектоплазма (тънък външен слой) и ендоплазма; свиващи се вакуоли, хранителни вакуоли, псевдоподи.

Псевдоподите (лъжливите крачка) са временни образувания на цитоплазмата с различна форма и големина. С тяхна помощ амебата се придвижва. Псевдоподите могат да бъдат: лобоподи, филоподи, аксоподи или ризоподи. Също с тях улавя храната си, след което я поставя в цитоплазмата си, за да я усвои.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Амебата се храни, като обгражда храната си (бактерии, едноклетъчни водорасли, остатъци от мъртви организми). Около нея се образува тънка ципа, през която от цитоплазмата навлизат смилателни сокове. Те смилат храната и отделят от нея хранителни молекули, които преминават в цитоплазмата, а несмлените остатъците се изхвърлят извън клетката.

Амебата диша с кислород, който влиза заедно със солна киселина през клетъчната мембрана. С участието на кислорода става разграждане на хранителните молекули и се отделя необходимата за живота на амебата енергия. Тя може да издържи без вода, но много малко.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Повечето амеби живеят в океаните и моретата. Някои видове обитават сладките води и почвата. В червата на човека може да се засели дизентерийна амеба, която причинява болестта амебна дизентерия.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Амебите, както повечето едноклетъчни организми, се размножават чрез деление на клетката.

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Амебата е открита за първи път от Август Йохан Рьозел фон Розенхоф през 1757 г. Първоначално ученият я нарича микроскопичното животно Протей на гръцкия бог Протей, който можел да променя образа си.Той говори подробно за амебовидното движение. Името амеба (от гръцки) е дадено по-късно от Бори дьо Сент-Винсент и означава промяна. Dientamoeba fragili е описана за първи път през 1918 г. във връзка със заболявания при хората.

Доста по-късно учените вече изследват едноклетъчните организми в космоса, за да разберат как липсата на гравитация се отразява на живите същества.