Conocybe rickenii

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Conocybe rickenii
Класификация
царство:Гъби (Fungi)
отдел:Базидиеви гъби (Basidiomycota)
клас:Агарикални гъби (Agaricomycetes)
разред:Пластинчати гъби (Agaricales)
семейство:Bolbitiaceae
род:Conocybe
вид:C. rickenii
Научно наименование
Kühner, 1935
Синоними
  • Galera rickenii Jul.Schäff., 1930
  • Galera rickenii Jul.Schäff., 1930
Conocybe rickenii в Общомедия
[ редактиране ]

Conocybe rickenii е гъба от рода Conocybe. Неговата годност се оспорва и има вид на типична кафява гъба с малка, конична шапка и дълго, тънко стебло. Цветът е обикновено кремаво-кафяв, по-светъл на стъблото, и има тънък слой месо, без отчетлив мирис или вкус. Това е копрофилна гъба, която се храни с тор и е най-често срещана на много богата почва или се отглежда директно в тор. Може да се намери в Европа, Австралия и Тихоокеанските острови.

Таксономия[редактиране | редактиране на кода]

Conocybe rickenii е описан за първи път през 1930 г. от немския миколог Юлий Шефер и е наречен Galera rickenii. Той е прекласифициран от Робърт Кюнер, който го поставя в рода Conocybe.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Споров отпечатък и разделяне на делото. Капачка се обезцветява.

C. rickenii има конична капачка от 1 до 2,5 сантиметра (0,4 до 1,0 инча), която е охра-кафява, понякога ставаща малко по-сива в центъра. Стъблото обикновено е с височина от 40 до 70 милиметра (1,6 до 2,8 инча), с дебелина от 1 до 2 милиметра (0,04 до 0,08 инча) и е с белезникав крем, потъмняващо до мръсно кафяво с възрастта. Тънкият слой месо е сиво-кафяв в капачката, докато в стъблото е по-светъл. Той има охра-кремави (по-късно потъмняващи до ръждиво-охри) хриле, които са адратирани, оставяйки отпечатък от кафяви спори. Самите спори са елиптични до овални, с размери между 10 – 20 µm и 6 – 12 µm. Тя има двупосочна базидия и клетъчна кутикула.

По принцип е малко по-голям от малко по-честите копрофилни C. pubescens. Той може да се различава от други Conocybe, обичащи тор, благодарение на двупосочния базидиа, големите спори и факта, че той не притежава левкообразна (колбовидна) каулоцидия.

Ядливост[редактиране | редактиране на кода]

Двойката С. rickenii, които израстват върху тор

Британският миколог Роджър Филипс описва яденето като неизвестно, докато Дейвид Пеглер счита гъбата за негодна за консумация. Месото няма обособен мирис или вкус.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Conocybe rickenii расте на изключително богата почва, особено върху тор и компост. Той може да бъде намерен в много големи количества в градините, където се използва конски тор за обогатяване на почвата. Той може да се намери в Европа, Австралия, Тихоокеанските острови и Съединените щати.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hemmes, Don E., Desjardin, Dennis E. Mushrooms of Hawai'i. Ten Speed Press, 2002. ISBN 978-1-58008-339-3. с. 56. Посетен на 29 март 2009.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Conocybe rickenii в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​