IP spoofing

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

IP spoofing (от англ. "спуфинг" - измама) е термин от областта на компютърните мрежи и информатиката. Използва се за обозначаване на действието на сменяне на IP адрес на компютър в мрежата с цел прикриване на идентичността му и заменянето му с друг такъв, принадлежащ на друг хост в мрежата.

Основен принцип[редактиране | редактиране на кода]

Основният протокол за изпращане на данни по Интернет и други компютърни мрежи е Интернет протокола. Заглавието (хедъра) на всеки пакет съдържа данни осигуряващи правилното му изпращане. Част от тези данни са IP адреса на изпращащия хост и IP адреса на получаващия. При този тип измама злонамерено се променя изходния адрес - т.е. адреса на изпращача. Отговаряйки на съобщението хоста за когото то е било предназначено изпраща пакетите към променения адрес, което означава че при този тип атака не се счита за важно да се улови отговора на атакувания хост.

В някои случаи е възможно атакуващия да пренасочи отговора към своят компютър. Най - вероятно тогава атакуващият ще се намира в същата Локална мрежа или WAN мрежа.