MOCA

от Уикипедия, свободната енциклопедия

MoCA / Multimedia over Coax Alliance / е универсален стандарт за пренос на високоскоростни данни чрез коаксиален кабел. Стандартът предоставя възможност за пренос на данни и Интернет със скорост до 170 Mbps (при версия 1.1), телевизия с висока разделителна способност / HDTV /, цифрова телевизия / DVB /, аналогова телевизия, IPTV.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стандартът е одобрен във версия 1.0 през 2006 г., през 2007 г. е одобрена 1.1, а през 2010 г – версия 2.0, която позволява гигабитова свързаност до крайния клиент и между отделните потребители.

MoCA е стандарт, създаден от обединение на водещи в областта на телекомуникациите производители, потребители, научни институти, обединяващ работата на всички съществуващи технологии за пренос на електрически сигнали върху коаксиален кабел (Етернет, цифрова и аналогова телевизия, интернет и др.), като някои от тях са: Actiontec, Alcatel-Lucent, ARRIS, AT&T, Broadcom, Broadlight, CiscoSA, Comcast, Time Warner Cable, Conexant, DirecTV, Echostar, Entropic, Freescale, Infineon, Intel, LG, Linksys, Motorola, Netgear, Pace, Panasonic, Pulse Engineering, Samsung, SPIRENT Communications, STMicro, Tellabs, Texas Instruments, TimeWarner Cable, Westell, Verizon, 2Wire.

Кратко представяне[редактиране | редактиране на кода]

Благодарение на този стандарт става възможно по един-единствен кабел да се разпространяват високоскоростен пренос на данни и интернет, мулти-видео стриймове с висока резолюция (Multiple HD video streems), като видео по поръчка, PPV, високоскоростна свързаност на клиентите в един домейн, позволяваща опции като игри в мрежа (multi-room gaming) и споделяне на видео с висока резолюция в реално време.

MoCA оперира в честотната лента от 850 MHz до 1500 MHz, елиминирайки взаимодействието с други устройства, работещи по съществуващите вече стандарти за разпространение на сигнали по коаксиален кабел, което го прави подходящ и за IP телевизия.

В световен мащаб към момента са продадени над 20 милиона устройства и са сертифицирани над 70 продукта, работещи по този стандарт. Вместени в неизползваното от останалите стандарти честотна лента / между честотите на кабелната телевизия и сателитните телевизионни канали /, сертифицираните устройства по този стандарт работят с изключително висока скорост и с много ниско времезакъснение.

Това е предпочитан вариант за пренос на данни, интернет и телевизия в САЩ, Япония, Холандия и др. Стандартът ползва за преносна среда коаксиален кабел от сградата/блока до жилището/дома на потребителя, предпочитан вариант за преносна среда от оборудването на оператора до сградата/блока на потребителя е оптичен кабел.

В САЩ – според националната кабелна и телекомуникационна асоциацияв 90% от домакинствата има изградена коаксиална мрежа. Повечето от тях имат по няколко изградени точки в жилищата си. Коаксиалният кабел свързва повече от 300 млн. телевизионни устройства и е предпочитана среда за разпространение на видеосигнал за повече от 100 млн. домакинства.

В Европа – според отчетите на Screen Digest, към края на 2007 г. в страните от ЕС има 73 млн. абонати на кабелни мрежи, като Германия заема водещо място с 23 млн., следвана от Холандия и Великобритания.

В Азия – страни като Южна Корея в 90% от жилищата е изградена коаксиална мрежа, а в Китай се очаква до 2012 г., броя на домакинствата да надвиши 200 млн.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]