Windows Server 2008

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Microsoft Windows Server 2008)
Microsoft Windows Server
РазработчикMicrosoft Corporation
Последна версия6.0 Server (2008)
Вид ОСЗа сървъри
ЯдроХибридно
Архитектуриx86, x64
ЛицензMicrosoft EULA
УебсайтWindows Server 2008
Microsoft Windows Server в Общомедия

Windows Server 2008 е операционна система, разработена от Майкрософт. Както името ѝ подсказва е ОС предназначена за сървъри.

Сървърна операционна система от следващо поколение, Windows Server 2008 позволява да се намали времето за изпълнение на рутинните задачи и да остава повече време за развитието на бизнеса. Microsoft Windows Server 2008 помага да се повиши гъвкавостта на сървърната инфраструктура и да се пести време. Мощните нови средства за управление и усъвършенстваните функции за защита гарантират пълен контрол на сървърите и разширена защита, като същевременно намаляват времето за изпълнението на рутинни задачи.

  • Адаптиран за интернет. Опростява управлението на уеб сървърите с помощта на Internet Information Services 7.0, мощна интернет платформа за приложения и услуги. Тази модулна платформа има силно опростен интерфейс за управление, базиран на задачи, подобрения в управлението на сигурността и интегрирано следене на състоянието на уеб сайтове. Internet Information Server (IIS) 7 и .NET Framework 3.0 формират солидна основа за разработка на приложения, които свързват хората един с друг и с данните, които са им необходими, позволявайки им да визуализират, споделят и обработват информация.
  • Виртуализация. Осъществява виртуализация на няколко операционни системи – Windows, Linux и други – на един физически сървър. Благодарение на тази технология и по-опростените и гъвкави политики за лицензиране може лесно да се възползва от всички предимства на виртуализацията. Използването на Terminal Services Gateway и Terminal Services RemoteApp позволява да имате безпроблемен отдалечен достъп и интеграция на отдалечените приложения в локалните ресурси, без да се налага да се използват технологии като VPN.
  • Сигурност. Windows Server 2008 – най-сигурният продукт от цялата фамилия продукти Windows Server. Повишената сигурност на операционната система и новите възможности за защита, включително защитата за достъп до мрежата, федеративно управление на правата и домейн контролер, информацията върху който не може да бъде променяна, гарантират максимално ниво на защита на мрежата и данните. Технологията за защита на достъпа до мрежата (Network access protection) позволява да се изолират компютри, които не отговарят на корпоративните политики за сигурност и предлага как да бъдат отстранени. Федеративното управление на правата поддържа постоянна защита на конфиденциалните данни, намалява риска за неоторизиран достъп и формират платформа за комплексна защита на информацията. Домейн контролерите, които не позволяват модифициране на информацията върху тях, позволяват ограничена еднопосочна репликация на информацията от Active Directory и по-добра защита от неправомерна промяна.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]