Red Dead Redemption 2

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Red Dead Redemption ll
ПроизводителRockstar Studios
ИздателRockstar Games
Издадена наPlayStation 4, Xbox One (26 октомври 2018)
Microsoft Windows (5 ноември 2019)
Stadia (19 ноември 2019
ВерсияВтора
Red Dead Redemption ll в Общомедия

Red Dead Redemption 2 (стилизиран като Red Dead Redemption II) е екшън-приключенска игра от 2018 г., разработена и публикувана от Rockstar Games. Играта е третият запис в серията Red Dead и е предистория към играта Red Dead Redemption от 2010 г. Историята е разположена през 1899 г. в измислено представяне на Западните, Средните и Южните щати на САЩ и проследява опасния Артур Морган, член на бандата на Ван дер Линде. Артър трябва да се справи с упадъка на Дивия Запад, докато се опитва да оцелее срещу правителствени сили, съперничещи си банди и други противници. Историята също така проследява колегата от бандата Джон Марстън, главният герой на Red Dead Redemption.

Играта е представена както от първо, така и от трето лице и играчът може свободно да се разхожда в своя интерактивен отворен свят. Елементите на геймплея включват престрелки, грабежи, лов, конна езда, взаимодействие с персонажи, които не са играчи, и поддържане на рейтинга на честта на героя чрез морални избори и дела. Система на награди, подобна на системата за „издирване“ от франчайза Grand Theft Auto, управлява реакцията на правоохранителните органи и ловците на глави на престъпления, извършени от играча.

Създаването на играта започна скоро след пускането на Red Dead Redemption 1 и се поделя между всички студия на Rockstar в световен мащаб. Екипът на разработчиците привлече влияние от реални локации, за разлика от филма или изкуството, фокусиран върху създаването на точно отражение на времето с героите на играта и света. Играта беше първата, създадена от Rockstar специално за конзоли от осмо поколение, след като тества техническите им възможности, докато пренася Grand Grand Theft Auto V на платформите. Саундтракът на играта включва оригинална партитура, съставена от Уди Джаксън и няколко вокални парчета, продуцирани от Даниел Ланоа. Red Dead Redemption 2 беше пуснат за PlayStation 4 и Xbox One през октомври 2018 г. и за Microsoft Windows и Stadia през ноември 2019 г. Red Dead Online, онлайн мултиплейър режимът на играта, е пуснат като бета версия през ноември 2018 г., преди пълната версия през май 2019 г.

Очаквано и предлагано на пазара преди пускането, Red Dead Redemption 2 счупи няколко рекорда и имаше второто по големина изстрелване в историята на развлеченията, генерирайки 725 млн. долара в продажбите от първия си уикенд и надвишаването на продажбите на Red Dead Redemption за две седмици. Той получи признание от критиката, с похвали, насочени към неговата история, герои, отворен свят, графика и значително ниво на детайлност; незначителни критики бяха насочени към неговата схема за контрол и акцент върху реализма върху свободата на играча.

Геймплей[редактиране | редактиране на кода]

Red Dead Redemption 2 е западно- тематична екшън-приключенска игра. Играна от първо или от трето лице перспектива, играта се развива в един отворен свят среда с участието на измислена версия на Западна, Средния запад и южната част на САЩ през 1899 г., по време на втората половина на Дивия запад епоха и началото на двадесети век. Играта включва както еднопосочни, така и онлайн мултиплейър компоненти, последният пуснат под Red Dead Online. През по-голямата част от играта играчът контролира извън закона Артур Морган, член на бандата Ван дер Линде, тъй като изпълнява многобройни мисии – линейни сценарии с поставени цели – за да премине през историята; от епилога на играта, играчът контролира Джон Марстън, играемият герой на предшественика на играта, Red Dead Redemption. Извън мисиите играчът може свободно да се разхожда в интерактивния свят на играта. Играчът може да участва в битка с врагове, използвайки меле атаки, огнестрелни оръжия, хвърлящи се или експлозиви. Combat е усъвършенстван от предшественика на играта, а забележителната нова механика се състои от двойно владеене и възможност за използване на лък. Играчът получава възможността да плува като Артър, но не и като Джон – препратка към предишната игра, където плуването доведе до мигновена смърт.

Играчът може също така да бъде свидетел или да участва в случайни събития, срещани от опознаването на света на играта. Те включват засади, престъпления, извършени от други хора, молби за съдействие, престрелки, публични екзекуции и нападения над животни. Например, докато играчът изследва Дивия Запад, те могат да намерят конкретни хора в беда. Ако играчът реши да им помогне, той ще бъде благодарен и може да възнагради играча, ако ги пресече отново. Играчът може да участва и в странични дейности, които включват малки задачи с другари и непознати, дуели, лов за глави, търсене на съкровища или други колекционерски предмети около картата, като дърворезба на скали и игра на покер, блекджек, домино и Five Finger Филе. Ловът на животни също играе основна роля в играта, като осигурява храна, доходи и материали за изработка на предмети. Когато ловува, играчът трябва да вземе предвид няколко фактора, включително избора на оръжие и поставяне на изстрел, които влияят върху качеството на месото и кожицата и впоследствие цената, която търговците са готови да платят. Играчът може или да одра кожата на животното веднага, или да носи трупа, който с времето ще изгние и ще намали стойността му и ще привлече хищници.

Поддържането на Артър и Джон е важно, тъй като те могат да се подложат на условия, които засягат техните качества на здраве и издръжливост. В допълнение към лентата за здраве и издръжливост, играчът има и ядра, които влияят на скоростта, с която здравето и издръжливостта му се регенерират. Например, носенето на по-топли дрехи ще означава, че те избягват замръзване в студена среда, но носенето им в гореща среда ще доведе до изпотяване. Замразяването или прегряването бързо ще източат ядрата. Играчът може също да наддаде или да отслабне в зависимост от това колко яде; поднорменото тегло ще има по-малко здраве, но с повишаване на издръжливостта, докато наднорменото тегло ще може да поеме по-добре щетите, но ще има по-малко издръжливост. Играчът може да яде и да спи, за да попълни ядрата си. Играчът може да се къпе, за да остане чист, и може да посети бръснар, за да смени прическите; косата също расте реалистично с течение на времето. Играта се отличава с деградация на оръжията, като оръжията изискват почистване, за да поддържат ефективността си. Когато играчът използва определен тип пистолет за дълъг период от време, те стават по-опитни с него, което подобрява боравенето с оръжие, намалява отката и увеличава скоростта на презареждане.

Престрелките са основна механика в играта. Играчът може да се прикрие, да прицели свободно и да се насочи към човек или животно. Отделни части на тялото също могат да бъдат насочени, за да свалят целите, без да ги убиват. Когато играчът стреля по враг, реакциите и движенията на AI на играта зависят от това къде са били ударени. Оръжията се състоят от пистолети, револвери, повторители, пушки, лъкове, експлозиви, ласо, монтирани пистолети Gatling и меле оръжия като ножове и томахавки. Red Dead Redemption 2 връща механика на търговската марка във франчайза: Dead Eye, система за насочване, която позволява на играча да забави времето и да маркира цели. След като прицелната последователност приключи, играчът стреля до всяко маркирано място за много кратко време. Системата Dead Eye се надгражда с напредването на играча в играта и предоставя на играча повече способности, като например да може да забележи фаталните точки на враговете си.

Системата за събиране на глави (bounty system) също се връща от Red Dead Redemption вдъхновени от Grand Theft Auto искаше система. Когато играч извърши престъпление, свидетелите тичат до най-близкото полицейско управление, за да се намеси законът, а играчът трябва да спре свидетеля, за да избегне последствията. След като законът бъде алармиран, правоприлагащите органи се появяват и ще започнат разследване. Когато играчът бъде хванат, измервателят Wanted се появява с награда, изпратена на главата. Щедростта нараства, тъй като играчът извършва повече престъпления и ще бъдат изпратени повече законотворци, които да ги ловят. Ако играчът е извършил тежки престъпления и след това успее да избегне закона, ще бъдат наети ловци на глави, които да ги издирят в пустинята. След извършване на достатъчно престъпление, американските маршали ще бъдат изпратени на мястото на играча. За да избяга от правоприлагащите органи, играчът трябва да избегне червена кръгла зона на картата и обхватът на търсене бавно ще се изчерпи. Те могат алтернативно да се скрият от преследвачите или да ги убият. Независимо дали играчът избяга или бъде заловен, ще остане търсенето на главата им, законодателите и цивилните ще бъдат по-бдителни, а регионите, в които са извършени престъпленията, ще бъдат блокирани. Когато бъде заловен от законотворци, играчът има възможност да се предаде, ако е невъоръжен и пеша, въпреки че ловците на глави няма да приемат предаването, ако се знае, че играчът се изплъзва от опитите за задържане. Играчът може да премахне търсенето си само като си изплати глобата в пощенска служба.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]