Trefl

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Trefl
Пъзели на компанията от 1000 части
Пъзели на компанията от 1000 части
Типакционерно дружество
Основаване1985
Служители700
Продуктипъзели, бордови игри, играчки
Годишни приходи132,4 млн. щ.д.
Trefl в Общомедия

Trefl е полска компания, занимаваща се с производство на пъзели, бордови игри и играчки. Това е една от водещите компании за производство на пъзели в Европа и най-голямата в Полша.[1] Седалището на фирмата се намира в Гдиня, а бизнесът води началото си от Сопот.

Компанията е създадена през 1985 година от Казимеж Вежбицки и се занимава с производство на пъзели. По това време е първият производител на пъзели в страната.[2] През 1989 година компанията получава възможността и да изнася продукцията си. От 1991 година „Уолт Дисни Къмпани“ е най-важният лицензионен партньор на Trefl. През 2004 година компанията започва да произвежда и 3D пъзели. В момента произвежда 20 милиона продукта годишно, които се изнасят в над 50 страни. Компанията също така извършва поръчково производство за други издатели на игри. Основният капитал се равнява на 2 5812 800 злоти.[3] В допълнение към Disney, Trefl придобива и лицензи от Hasbro и Mattel.

Спонсорство[редактиране | редактиране на кода]

Основателят на компанията Казимеж Вежбицки е известен като спортен фен и треньор по баскетбол, ски и волейбол. През 1995 година основава отбора Trefl Sopot с мъжки баскетболен отбор, както и мъжки и женски волейболен отбор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]